Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude... | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2015 12:00 73

Seznam kapitol

1. Kdo potřebuje výdrž na baterii? 2. Li-Ion akumulátory jako spása 3. Ještě hubenější, tenčí, stylovější 4. Baterky neměníme, kupte nový model!
5. Do přírody bez powerbanky nelez 6. Hodinky na 18 hodin 7. Stačí jeden šílený designér

Znáte tenhle vtip? Jsou teprve tři odpoledne, ale už to chodí kolem a hledá to zásuvku a nabíječku. Co je to? No přece majitel iPhonu! Je to sice černý vtip, ale nejhorší je na něm to, že přes pokroky v technologiích má docela reálný základ. Lidí, kteří ještě před začátkem večerní párty měli méně než 20 % baterie, jsem viděl spousty.

Reklama

Li-Ion akumulátory jako spása

Pozitivní obrat přišel s tím, jak se začaly objevovat stále lepší lithium iontové a lithium polymerové baterie, spolu s nástupem skutečně úsporných komponent. Opravdové spasení znamenal hlavně příchod prvních procesorů Intel Centrino v roce 2003, které nabídly slušnou výdrž a zároveň dobrý výkon bez nutnosti mít v počítači baterii, „která by stačila na usmažení kapra“, jak to cynicky komentoval kolega.

Úsporné technologie se stále zlepšovaly. Nejprve zmizely přenosné přímotopy s mobilním Pentiem 4 - větrák u takového stroje jel běžně v takových otáčkách, že se vedle toho nedalo spát. Se zmenšující se litografií a zlepšováním úspornosti procesorů jsme se dnes dostali k Core M a osmijádrům pro mobilní telefony, které nepotřebují vůbec aktivní chlazení. Tenhle pokrok je skvělý a já ho absolutně vítám! Bohužel se nám tak úplně nenaplnila vize, že získáme stroje s celodenní a nebo lepší výdrží.

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz


Intel Centrino - zvítězila tam, kde ultražhavý Netburst selhal
Zdroj:

Teoreticky to možné je, dnes jsme limitováni hlavně podsvícením displeje. Je to vidět hlavně u tabletů s velmi dlouhou výdrží – zapomenete si stáhnout podsvícení a výdrž stroje je ani ne poloviční. Spotřeba mobilních procesorů je maličkatá a operační systémy jsou dnes velmi úsporné. Zdálo by se tedy, že nic nebrání tomu, aby výdrž notebooků dosahovala několika dní, i když by se nepoužívaly exotické zdroje napájení, jako třeba palivové články. S dobrou baterií by to neměl být zásadní problém.

Jenže v současnosti jsou designéři posedlí myšlenkou materiálové anorexie. Podsunují nám představu, že pokud nemáme ultraštíhlý ultrabook, jsme mimo asi jako teenagerka, co má přes 40 kg. Tato štíhlost se nepříjemně projevuje u mechanických prvků, například klávesnice téměř přišly o celou hloubku chodu, protože se ta hloubka nemá u moderních hubeňourů kam vtěsnat. Natož pak aby se někam nacpala pořádná baterka. Výborně je to vidět na pitvě nového 12“ Macbooku, kde baterie tapetují doslova veškeré volné místo, které v hubeňourovi zbylo.

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz


Baterie kam se podíváš. Nový 12" Macbook
Zdroj: Apple

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama