Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude... | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2015 12:00 73

Seznam kapitol

1. Kdo potřebuje výdrž na baterii? 2. Li-Ion akumulátory jako spása 3. Ještě hubenější, tenčí, stylovější 4. Baterky neměníme, kupte nový model!
5. Do přírody bez powerbanky nelez 6. Hodinky na 18 hodin 7. Stačí jeden šílený designér

Znáte tenhle vtip? Jsou teprve tři odpoledne, ale už to chodí kolem a hledá to zásuvku a nabíječku. Co je to? No přece majitel iPhonu! Je to sice černý vtip, ale nejhorší je na něm to, že přes pokroky v technologiích má docela reálný základ. Lidí, kteří ještě před začátkem večerní párty měli méně než 20 % baterie, jsem viděl spousty.

Reklama

Ještě hubenější, tenčí, stylovější

Bohužel toho místa uvnitř nového Macbooku moc nezůstalo. Pokud si vývojáři Apple mohou vybrat mezi prodloužením výdrže na baterii a nebo snížením váhy, vždycky zvítězí snížení váhy. Jako pravidlo pravé ruky se nám etablovaly očekávané časy dojezdu asi takhle: Notebook – 8 hodin, iPad – 10 hodin, iPhone – zhruba jeden den intenzivnějšího používání, dva dny méně intenzivního. Takhle to už je několik generací, protože to „lidem stačí“.

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz

 

A protože si svůj módní stroj budete upgradovat každé tři roky, nijak vás nemusí trápit ani obvyklá ztráta kapacity baterie 20-30% ročně. Tedy alespoň teoreticky, protože v podstatě dokolečka se objevují články typu „XY cest, jak zlepšit výdrž baterie v iOS“, „Mýty o nabíjení iPhone“, všelijaké zkoumání a hořekování o ztrátě kapacity baterie a podobně.

Pravdou je, že Apple sice používá velmi kvalitní baterie (lze je nacyklovat přes 1000 cyklů a to úplně každý akumulátor nedá), ale jinak se o problémy náročnějších zákazníků moc nestarají. Nestačí ti kapacita baterky? Tak si kup nový stroj! A nebo si nech akumulátor servisně vyměnit (což je patrně u nových Macbooků s lepenými bateriemi operace „výměna kus za kus“). Uživatelé až tolik neprotestují, stojí v dlouhých frontách a sypou hory peněz s takovou marží, že ostatní výrobci jenom zelenají závistí a říkají si, že na tom třeba něco je. Třeba se to opravdu má dělat takhle!

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz


Uvedení nového iPhone
Zdroj: Filipe Frazao / Shutterstock.com

A tak se patologie s nevýměnnými bateriemi šíří dál a dál. Dovedu pochopit servisně vyměňované baterie u smartphonů, to je opravdu spíše módní zboží, za tři roky je model zastaralý a za šest let v podstatě historický. Realisticky lze očekávat právě jednu výměnu baterie, což lze formou servisního zásahu přežít. U smartphonů se bez vyměnitelné baterie pravděpodobně obejdeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama