Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude... | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2015 12:00 73

Seznam kapitol

1. Kdo potřebuje výdrž na baterii? 2. Li-Ion akumulátory jako spása 3. Ještě hubenější, tenčí, stylovější 4. Baterky neměníme, kupte nový model!
5. Do přírody bez powerbanky nelez 6. Hodinky na 18 hodin 7. Stačí jeden šílený designér

Znáte tenhle vtip? Jsou teprve tři odpoledne, ale už to chodí kolem a hledá to zásuvku a nabíječku. Co je to? No přece majitel iPhonu! Je to sice černý vtip, ale nejhorší je na něm to, že přes pokroky v technologiích má docela reálný základ. Lidí, kteří ještě před začátkem večerní párty měli méně než 20 % baterie, jsem viděl spousty.

Reklama

Baterky neměníme, kupte nový model!

Výměna baterie za jinou není v „polních podmínkách“ formou rozebrání smartphonu a výměny baterie není ideální, praktičtější je spíš použití powerbanky. Pochybujete? Tak se podívejte na všechny ty powerbanky se zabudovanou svítilnou, powerbanky schopné dobít telefon z alkalických AA baterií a nebo powerbanky se solárním panelem. A teď zvažte, zda byste v reálném terénu (noc, poprchává) raději zastrčili kablík z powerbanky do telefonu a nebo vyhřezávali telefonovo bříško a dávali ho všanc vlhku, sněhu, mlze a dalším elementům.

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz


Hodně šťávy pro všechny vaše mobilní mašinky. 

I u modulárních notebooků byla v minulosti důležitá hlavně snadná rozšiřitelnost o druhou baterii, což se dělo nacvaknutím druhé baterie a nebo jejím zasunutím do modulárního slotu. Ani při práci s notebookem nechcete v terénu provádět pitvu a nebo stroj vypínat. Čím jednodušší proces připojení rozšiřující baterie, tím je to lepší. Nejvíc se mi líbily baterie do modulárního slotu, kde nahradily DVD mechaniku – jejich výměna byla stejně jednoduchá, jako když přehazujete floppydisk. Nevýhodou byla astronomická cena za podobné řešení (kvalitní štíhlá rozšiřující LiPol baterie přišla klidně na deset tisíc).

Jablíčka do zásuvky jednou denně. A lepší to asi nebude...
i Zdroj: PCTuning.cz


IBM X30 - modulární notebook se spoustou možností jak rozšířit výdrž na akumulátor
Zdroj: The IDE Virtual design museum

Můj oblíbenec nejmilejší, IBM X30, nabízel hned čtyři způsoby rozšíření baterie. Základní baterie umožňovala 5 hodin chodu, mohli jste si místo ní pořídit primární rozšířenou (7 hodin). A nebo přidat rozšiřující batůžek (+4 hodiny), případně dát baterii místo mechaniky (+3 hodiny) a nebo použít druhou běžnou primární baterii (+5 hodin). V praxi jste si mohli základní kapacitu 5 hodin rozšířit jednoduše na 11 hodin s tím, že externí baterii je možné neomezeně vyměňovat za jinou a výsledná kapacita je tedy dána počtem baterií, které s sebou nesete. Technicky bylo možné zkombinovat tři různé baterie, prakticky systém dovoloval pouze dvě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama