Epic porazil Google. FTC prověřuje Adobe. Threads dorazilo do EU #TYDEN 18. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Epic porazil Google. FTC prověřuje Adobe. Threads dorazilo do EU #TYDEN 18. prosince

Epic porazil Google. FTC prověřuje Adobe. Threads dorazilo do EU #TYDEN 18. prosince | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

18. 12. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Mamut se vrací, Kovář promluvil. Apple vs. Beeper Mini. RIP E3. Děravé TeamCity od JetBrains. E-knihy se rychle stávají nástrojem firemního dohledu.

Reklama

Sociální sítě

Elon Musk prohlásil, že konspirační teoretik Alex Jones bude znovu moci být na X, což je výrazný obrat oproti předchozímu postoji miliardáře. (WSJ)

  • Muskovo hlasování ukázalo, že uživatelé X chtějí zpět účet amerického konspiračního teoretika Jonese (Reuters)
  • X zrušila trvalý zákaz účtu moderátora Infowars Alexe Jonese poté, co Elon Musk uspořádal průzkum, v němž 70,1 % hlasujících podpořilo obnovení účtu. (AP)

Zaměstnanci, moderátoři a výzkumníci Discordu tvrdí, že pravidla a kultura umožňují rozkvět rasistické a antisemitské komunity po dubnovém úniku tajných dokumentů. (Washington Post)

Pohled na kulturu Twitteru před akvizicí Elonem Muskem, kdy se zaměřoval na zlepšení stavu online konverzací, nikoli na růst za každou cenu. Byť i o tom růstu by se dalo polemizovat. Elon prozatím dělá vše pro likvidaci Twitteru. (The Verge)

Mark Zuckerberg říká, že Meta testuje zpřístupnění příspěvků z Threads „na Mastodonu a dalších službách, které používají protokol ActivityPub“. (TechCrunch)

  • Adam Mosseri podrobně popisuje plány Threads na fediverze, včetně sledování účtů mimo Threads, zobrazování odpovědí z jiných platforem a přenositelnosti sledovatelů. (The Verge)

Společnost Meta spouští službu Threads v Evropské unii, rozšiřuje ji o USA, Velkou Británii a více než 100 dalších zemí a přidává možnost procházet Threads bez profilu. (The Verge)

  • Threads můžete mít už v Česku? Jaký je „Twitter od Marka Zuckerberga“? Co vědět? (365tipů)

Microsoft na základě soudního příkazu zabavil infrastrukturu a webové stránky používané kyberzločineckou skupinou Storm-1152, která vytvořila ~750 milionů podvodných účtů Microsoft. Skupina hraje významnou roli ve vysoce specializovaném ekosystému kybernetické kriminality jako služby. Nabízí podvodné účty Microsoft a také služby k obcházení hádanek CAPTCHA. Microsoft tuto skupinu označila za „prodejce a tvůrce podvodných účtů Microsoft číslo jedna“. (CyberScoop)

TikTok v červenci 2023 v tichosti změnil své podmínky používání, mimo jiné odstranil požadavek, aby se uživatelé obraceli na soukromou arbitráž, čímž ztížil možnost žalovat společnost. (New York Times)

Meta's Money Pit: Sázka na metaverze krvácí miliardy. V prvních devíti měsících roku 2023 zaznamenala divize Reality Labs, tj. její aktivity v oblasti softwaru pro rozšířenou realitu, virtuální realitu a metaverza, provozní ztrátu ve výši 11,5 miliardy dolarů, což ukazuje, že společnost je na nejlepší cestě překonat svůj vlastní negativní rekord 13,7 miliardy dolarů v roce 2022. (Statista)

Několik dní poté, co Twitch aktualizoval své zásady obsahu a povolil některé druhy sexuálního obsahu, zrušil část týkající se „umělecké nahoty“ s odkazem na „obavy komunity“. (The Verge)

Weibo rozeslalo upozornění, aby se uživatelé „vyhýbali vyjadřování pesimismu ohledně ekonomiky“ a „nepřekračovali červené linie“ v souvislosti s ekonomickými nebo finančními tématy. (Bloomberg)


Startupy a ekonomika

TikTok dosáhne 10 miliard dolarů hrubého obratu, z toho 3,84 miliardy dolarů v roce 2023, 3,32 miliardy dolarů v roce 2022 a 1,72 miliardy dolarů v roce 2021, což se mu podařilo jako páté mobilní aplikaci a první neherní aplikaci. (Data.ai)

Oracle za 2. čtvrtletí: tržby meziročně vzrostly o 5 % na 12,94 miliardy dolarů oproti odhadovaným 13,05 miliardy dolarů, čistý zisk vzrostl o 44 % na 2,5 miliardy dolarů a tržby z cloudových a on-prem licencí klesly o 18 % na 1,18 miliardy dolarů. ORCL pokles o více než 8 %. (CNBC)

X vygeneroval v každém z prvních tří čtvrtletí roku 2023 jen něco málo přes 600 milionů dolarů v příjmech z reklamy, což je méně než 1 miliarda dolarů za čtvrtletí v roce 2022 a na cestě k hodnotě ~2,5 miliardy dolarů v roce 2023. (Bloomberg)

Sensor Tower: 51 ze 100 největších amerických inzerentů na X v říjnu 2022, kdy Elon Musk platformu koupil, přestalo v listopadu 2023 na X utrácet za reklamu. (Reuters)

Jedna bitcoinová transakce spotřebuje bazén vody. (Ecoista)

Adobe oznámila meziroční nárůst tržeb za 4. čtvrtletí o 12 % na 5,05 miliardy dolarů oproti odhadovaným 5,03 miliardy dolarů, nárůst tržeb z digitálních médií o 13 % na 3,72 miliardy dolarů a výhled na rok 2024 pod odhadovanými hodnotami. ADBE klesá o více než 5 % (CNBC)

Komárkova největší technologická investice. KKCG za miliardy koupila softwarový gigant Avenga (E15)

Elon Musk řekl bankéřům, že na nákupu Twitteru neprodělají. Navzdory ujištěním hrozí sedmi bankám, které miliardáři půjčily peníze na odkup – Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, MUFG, BNP Paribas, Mizuho a Société Générale – vážné ztráty z dluhu, pokud jej nakonec prodají. (ArsTechnica)

DocuSign spolupracuje s poradci na prodeji. DocuSign vstoupil na burzu v roce 2018 a nyní má tržní kapitalizaci přes 12 miliard dolarů. (WSJ)


E-knihy a podcasty

Amazon spouští funkci Your Books, která uživatelům umožňuje organizovat všechny jejich knihy, včetně tištěných, Kindle a Audible titulů, a zároveň jim poskytuje doporučení. (Tech Crunch)

Nejlepší podcasty roku 2023 (New Yorker)

E-knihy se rychle stávají nástrojem firemního dohledu. Tři z deseti Američanů čtou digitální knihy. Velcí vydavatelé dávají velkým technologickým firmám volnou ruku v tom, aby sledovaly, co a kde čtete, včetně knih o citlivých tématech, například když si pořídíte knihu o péči o sebe po potratu. A co hůř, technologické a nakladatelské korporace shromažďují údaje nejen o vašich čtenářských návycích – dnes neexistují žádné federální zákony, které by jim bránily sledovat lidi, kteří čtou digitální knihy na celém internetu. (Fast Company)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz, Threads @rychlofky a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama