Epic porazil Google. FTC prověřuje Adobe. Threads dorazilo do EU #TYDEN 18. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Epic porazil Google. FTC prověřuje Adobe. Threads dorazilo do EU #TYDEN 18. prosince

Epic porazil Google. FTC prověřuje Adobe. Threads dorazilo do EU #TYDEN 18. prosince | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

18. 12. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Mamut se vrací, Kovář promluvil. Apple vs. Beeper Mini. RIP E3. Děravé TeamCity od JetBrains. E-knihy se rychle stávají nástrojem firemního dohledu.

Reklama

Umělá inteligence

OctoML ukončila smlouvu s platformou Civitai (AI z textu na obrázek) poté, co zjistila, že některé obrázky vytvořené uživateli Civitai „by mohly být kategorizovány jako“ CSAM (dětská pornografie). (404)

EU dosáhla dohody o zákonu o umělé inteligenci, který je jedním z prvních komplexních pokusů na světě omezit používání umělé inteligence, a to i v oblasti vymáhání práva a kritické infrastruktury. Platit by, pokud k tomu vůbec dojde, měl ale nejdřív od 2025. Do té doby bude opět vše jinak. (New York Times)

  • Evropský parlament a 27 členských států EU musí schválit zákon o umělé inteligenci, který stanoví pokuty až do výše 35 milionů eur nebo 7 % celosvětového obratu za porušení zákona. (Bloomberg)

V testech vyhledávání faktů, shrnutí, tvůrčího psaní a kódování má ChatGPT celkově lepší výsledky než Bard poháněný systémem Gemini, ale ne tak jednoznačně jako v dubnu 2023. (ArsTechnica)

ChatGPT je nejpoužívanějším nástrojem AI a uživatelé se ho drží. Podle průzkumu provedeného v rámci Statista Consumer Insights vyzkoušelo ChatGPT v době konání průzkumu v březnu a dubnu 2023 20 % amerických respondentů, což jej řadí daleko před ostatní nástroje AI, jako jsou Jasper Chat, GetGenie nebo Simplified. (Statista)

ChatGPT je nejpoužívanějším nástrojemAI a uživatelé se ho drží.
i Zdroj: PCTuning.cz
ChatGPT je nejpoužívanějším nástrojemAI a uživatelé se ho drží.

Microsoft vydává Phi-2, jazykový model umělé inteligence, který podle společnosti překonává modely Mistral a Llama 2 se 7B a 13B parametry a je dostatečně malý na to, aby mohl běžet v telefonu. (Venture Beat)

Axel Springer podepisuje víceletou smlouvu s OpenAI, která plánuje nabízet shrnutí zpráv ChatGPT a využívat Politico, Business Insider a další k trénování modelů AI. (WSJ)

Stanfordský průzkum na více než 40 amerických středních školách zjistil, že ChatGPT v roce 2023 nezvýšila míru podvádění oproti předchozím letům, což naznačuje, že poplach byl možná přehnaný. (New York Times)

Chatbot Microsoftu s umělou inteligencí odpovídá na volební otázky konspiracemi, falešnými skandály a lžemi (Wired)

Společnost O'Reilly vydává zprávu Generative AI in the Enterprise Report 2023, která odhaluje bezprecedentní 67% míru rozšíření a rostoucí poptávku po dovednostech v oblasti programování a analýzy dat s umělou inteligencí.(BusinessWire)

  • Studie: Vedoucí pracovníci v oblasti dat říkají, že „paralýza AI“ brzdí přijetí (Information Week)

Software

Divize VMware Cloud Foundation společnosti Broadcom oznamuje konec trvalých licencí a přechod na předplatné a zjednodušení svého produktového portfolia. (The Register, VMware)

Poté, co přepínač zapnuté umělé inteligence způsobil zmatek, Dropbox uvádí, že uživatelská data jsou s OpenAI sdílena pouze v případě, že je funkce vyhledávání s umělou inteligencí aktivně používána. (ArsTechnica)


Mobilní aplikace

Po nedávném výpadku služby Beeper Mini společnost Apple uvedla, že podnikla kroky „k ochraně našich uživatelů blokováním technik, které zneužívají falešné přihlašovací údaje“ k získání přístupu k iMessage. (The Verge)

  • Tým Beeper Mini tvrdí, že oprava „přijde brzy“, a slibuje prodloužení bezplatného testování (Engadget)
  • Služba Beeper říká, že „Beeper Mini je zpět“, ale nyní vyžaduje, aby se uživatelé přihlásili pomocí svého Apple ID, protože registrace telefonního čísla nefunguje; služba Beeper je zdarma. (9to5Google)
  • Apple opět částečně zastavil aplikaci iMessage Beeper a naznačuje, že ji čeká dlouhý boj (ArsTechnica)
  • Beeper Mini hlásí pokračující výpadky a říká, že Apple trestá své vlastní zákazníky (iDropNews)

Apple vydává iOS 17.2 s aplikací Journal, novou možností tlačítka Action 🔀 a podporou Qi2 na iPhone 13 a 14, spolu s aktualizacemi macOS, tvOS, watchOS a iPadOS (Engadget)

Apptopia: v říjnu strávili nakupující na Temu ~22 minut denně, což je nárůst oproti 18 minutám ve 2. čtvrtletí 2023, zatímco na Amazonu to bylo 10 minut a na AliExpressu 11 minut ve 2. čtvrtletí. (Bloomberg)

Huawei tvrdí, že neplánuje používat systém HarmonyOS v nečínských modelech mobilních telefonů. Uživatelé, kteří nejsou čínskými uživateli, mohou i nadále používat aplikace pro Android prostřednictvím skinu Huawei pro Android, EMUI. (GizChina)

iOS 17.2 uzavírá možnost zařízení Flipper Zero provádět útoky DoS na iPhony v okruhu 30 stop neustálým odesíláním požadavků na párování Bluetooth. (ZDNet)


Hry

V úterý Entertainment Software Association oznámila, že E3, kdysi největší přehlídka videoher na světě, je oficiálně mrtvá. (Gizmodo. ArsTechnica)

  • ESA ukončuje veletrh Electronic Entertainment Expo (E3) po nástupu nových konkurentů, odstoupení partnerů, změně návyků cílovky a dalších událostech. Veletrh E3 vznikl v roce 1995. (Washington Post)
  • Otázky a odpovědi s generálním ředitelem ESA Stanleym Pierrem-Louisem o tom, proč ESA nemohla zachránit E3, jeho nejoblíbenější vzpomínce na E3, konkurenci, práci s médii a budoucnosti ESA (VentureBeat)

Šéf Bohemia Interactive Marek Španěl: České hry mají jedinečný rukopis. V něčem jsou nejlepší na světě (CzechCrunch)

Epic opět naděluje dárky. Během Vánoc rozdá 17 her, první si můžete vyzvednout už dnes (Hrej)

Microsoft Excel herní platformou díky hře Tetris vytvořené uživatelem. Vzal Excel a vytvořil hratelný Tetris. Zapomeňte na tabulky, připravte se na padající bloky. (WinBuzzer)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama