Digitální svět a temnota lidské duše
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Digitální svět a temnota lidské duše

Digitální svět a temnota lidské duše | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 3. 2015 11:00 37

Seznam kapitol

1. Splňte si (jen jako) svá zvrhlá přání 2. Virtuální problémy virtuální řešení 3. Nehřeší se ani v myšlenkách! 4. Ovládejte se a projde vám to 5. Závadný obsah 6. Digitální zrcadlo reálného světa

Londýnské divadlo Duke of York's Theatre uvedlo moderně pojatou hru The Nether, která klade provokativní otázku: Je to co děláme ve virtuálním světě skutečné? Pokud není, znamená to, že tam můžeme dělat úplně cokoliv? I kdyby to bylo sebevíce tabu? Upouštíme tím páru? Nebo je to cesta do pekel? Je to zajímavá otázka – a nutno říci, že je složitější, než by se mohlo zdát.

Reklama

Mainstreamový obsah, který překračuje hranice normality, je ve skutečnosti celkem běžný. Rating ho (podle země) odsouvá obvykle nad 15 let a výše, občas žádá cenzuru obsahu, ale to je nepodstatné. Cenzura většinou vedla jen k tomu, že si zájemci obstarali někde bokem anticenzorní patch, takže revoltující mládež bere názor cenzora jako svého druhu zvláštní formu doporučení.

Otázkou je: Když se bavíte ve hře zabíjením civilistů, „je to doopravdy“ anebo to „není doopravdy“?

Strana, která říká, že to „není doopravdy“, vychází z toho, že se v reálném světě nic neděje, nikomu skutečnému neubližujete, a proto je to zcela neškodné.

Strana, která říká, že to „je doopravdy“, vychází z toho, že tím, že něco ve hře děláte, poškozujete například sami sebe. Vychází z teorie výcviku, kdy příprava na zločin ve hře vám zjednodušuje provedení zločinu samotného. I Breivik při vyšetřování tvrdil, že CoD: MW2 použil coby trenažér.

Ostatně: Kde je hranice v tom, co je reálné a co ne? Když rozbijete robota při hraní Falloutu, je to méně skutečné, než když rozsekáte třeba robotický vysavač? Když zabijete a okradete NPC, je to méně skutečné, než když sejmete postavu živého hráče a seberete mu věci?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama