CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice

CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

26. 6. 2014 03:00 4

Seznam kapitol

1. Co to je ten CES? 2. Všechno bude smart! 3. Laboratoř na jednom čipu 4. Propojíme všechno se vším! 5. Pro někoho zlatý důl pro jiného konečná 6. CES Unveiled není CES

CES se dostal do Evropy! Vyrazili jsem do Varšavy na CES Unveiled jednu z několika akcí pořádanou mimo USA. Místo produktových novinek jsme se seznámili s trendy spotřební elektroniky pro následující rok(y). Chcete zjistit, co si myslí vrcholní představitelé o vývoji technologií v této oblasti?

Reklama

Technologie a inovace jsou jednou z mála věcí, které v dnešní době dokáží rozhýbat hospodářství a zajistit růst – alespoň takto vidí řešení ekonomické krize pořadatelé CESu. Však právě oni jsou ti, kteří se snaží přesvědčit firmy o tom, že jejich nové produkty je výhodné prezentovat na CES, nebo se minimálně zúčastnit jako „návštěvník“. Honba za inovací je ale do určité míry nebezpečná, technologie může být dvousečná zbraň.

Ukázkou toho, co může způsobit mírně revoluční myšlenka, je aplikace Uber. Kdo o ní neslyšel, tak jde o poměrně jednoducho aplikaci pro chytré telefony, která umožnuje vyhledávání transportu ve vašem okolí. Pomocí lokalizačních služeb telefonu (GPS apod.) určí vaši polohu a vyhledá nejbližší dostupná vozidla i podle kategorie luxusu. Řidiči se zobrazí informace o zájemci o svezení, má chvíli na rozmyšlenou, zda požadavek přijme.

Uber je jednoduchá a současně mocná aplikace obzvlášť pokud jste v velkém městě a řada lidí používá tuto aplikaci. Není tak problém sehnat odvoz rychle, levně a pohodlně. V podstatě samé výhody oproti taxi. Na trhu práce se tak objevují nová místa pro řidiče ve „službách“ Uber. Na druhé straně barikády jsou rozhořčení taxikáři, protože tato inovace je připravuje o nemalou část zákazníků. Jejich doposud stabilní byznys se rozpadá pod živelným nástupem moderní technologie. Není to jediný příklad úpadku některých profesí nebo celých oborů.

Připraví 3D tisk některé firmy o byznys a lidi o práci? Možná. Ale současně vytvoří pozice jiné.
i Zdroj: PCTuning.cz
Připraví 3D tisk některé firmy o byznys a lidi o práci? Možná. Ale současně vytvoří pozice jiné.

Podobně bychom mohli pohlížet i na další technologický pokrok, o kterém se v poslední době celkem dost mluvilo: driverless car (auto bez řidiče). Produkt, který na první pohled nemusí působit nebezpečně pro nikoho, může způsobit problémy v podnikání v řadě oblastí. Pokud nebudeme auta řídit, tak se pravděpodobně sníží i počet nehod. To povede k minimalizaci potřeby pojišťoven (stále by to auto někdo mohl ukrást), úbytek poptávky pro odtahovou službu i servisy a i úbytek zraněných na pohotovosti.

To je jen ukázka toho, co může nastat. Problémů je mnohem více a s některými se setkáváme už nějakou dobu. Pokud bude vše propojené, online a inteligentní, tak jak zajistíme ochranu soukromí? Legislativa je obecně poměrně těžkopádná, stejně jsou na tom i soudy a v zahraničí se nedomůžete už vůbec ničeho.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama