CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice

CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice | Kapitola 3

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

26. 6. 2014 03:00 4

Seznam kapitol

1. Co to je ten CES? 2. Všechno bude smart! 3. Laboratoř na jednom čipu 4. Propojíme všechno se vším! 5. Pro někoho zlatý důl pro jiného konečná 6. CES Unveiled není CES

CES se dostal do Evropy! Vyrazili jsem do Varšavy na CES Unveiled jednu z několika akcí pořádanou mimo USA. Místo produktových novinek jsme se seznámili s trendy spotřební elektroniky pro následující rok(y). Chcete zjistit, co si myslí vrcholní představitelé o vývoji technologií v této oblasti?

Reklama

Vyrábět chytré náramky nebo oblečení není jen tak. Před pár lety by to nebylo zrovna nejlevnější nebo dokonce by to nebylo technicky možné. O co jde? Zatímco takové displeje nebo procesory jsou k dispozici v mobilních verzích už poměrně dlouho, u senzorů tomu tak vždy nebylo. Měření teploty nebo podobné základní „vnímání“ okolí není problém, zato mobilní, miniaturní akcelerometry nebo gyroskopy jsou poměrně novou záležitostí. A není to jen problém vyrobit vyrobit perfektní senzor, ale také otázka toho, kolik bude jeho výroba stát.

A právě v této oblasti došlo během posledních let k průlomu. Cena řady prvků, které se vyskytují v chytrých telefonech, klesla díky jejich masovému rozšíření. U senzorů jsme se dočkali zlevnění na úrovni řádů. Příkladem mohou být takové MEMS (Microelectromechanical systems), kterým se také někdy říká lab on a chip – laboratoř na čipu. Jejich senzorické a jiné vlastnosti jsou impozantní v poměru k jejich velikosti a ceně.

Díky technologiím jako MEMS se chytré náramky, chytré brýle (třeba i s rozšířenou realitou) nebo chytré oblečení mohou zanedlouho stát realitou. To ale není vše. Senzory, gyra a podobné prvky jsou důležitou součástí všemožné létající (i jezdící) havěti – ať už jsou to modely letadel, vrtulníků nebo gyrokoptéry, tak to vše těží právě z levných, malých a dostupných senzorů. Shawn možná s trochou nadsázky předpověděl, že pro další roky bude cool nikoli selfie ale „dronie“ (kdo by náhodou nevěděl, tak selfie je fotka sama sebe obvykle mobilem, dronie je fotka sama sebe například z gyrokoptéry).

Zatím všichni fotí drona, za chvíli to bude naopak.
i Zdroj: PCTuning.cz
Zatím všichni fotí drona, za chvíli to bude naopak.

Říkáte, že akcelerometry a gyra a jejich použití v mobilních zařízeních jsou stará věc? V podstatě ano. Existují však i další typy senzorů, které přináší mnohem exotičtější možnosti. Příkladem by mohl být například ultrazvukový mikrofon/senzor, pomocí nějž by bylo možné rozpoznávat psaný text. Každý znak má totiž při psaní svůj specifický zvukový signál, který je možné identifikovat a rozpoznat tak, co uživatel zrovna píše. Nebo třeba senzor slunečního svitu, který by díky sému místu v náramku řekl uživateli, že byl příliš dlouho na slunci. Když budou mít vývojáři k dispozici vyspělé a přesné senzory, tak jediným brzdícím elementem bude už jen jejich kreativita.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama