CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice

CES Unveiled - malý CES? Nahlédněte na trendy v elektronice | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

26. 6. 2014 03:00 4

Seznam kapitol

1. Co to je ten CES? 2. Všechno bude smart! 3. Laboratoř na jednom čipu 4. Propojíme všechno se vším! 5. Pro někoho zlatý důl pro jiného konečná 6. CES Unveiled není CES

CES se dostal do Evropy! Vyrazili jsem do Varšavy na CES Unveiled jednu z několika akcí pořádanou mimo USA. Místo produktových novinek jsme se seznámili s trendy spotřební elektroniky pro následující rok(y). Chcete zjistit, co si myslí vrcholní představitelé o vývoji technologií v této oblasti?

Reklama

Internet of Things

Mít horu senzorů a chytrých zařízení není samo o sobě výhrou. Jde o to, jak tato zařízení budou spolu a s uživatelem komunikovat. Jsou zde dva úhly pohledu – obecný (protokolový) a hardwarový. Jinými slovy můžeme se bavit jak o fyzickém způsobu komunikace, tak o obecných principech, softwarovém propojení atd. Termín Internet of Things (Internet věcí) není úplnou novinkou, ale v současnosti získává již monstrózních rozměrů. Představuje totiž koncepci všemožných zařízení navzájem nějak propojených (internet je celkem rozumná volba propojovací sítě).

Vize budoucnosti pořadatelů CES je tedy propojení mnoha zařízení a služeb za účelem získání další funkcionality – synergie (například GPS/BTS signál mobilního telefonu a termostaty v domácnosti by spolupracovaly pro dosažení efektivního vytápění/klimatizace). Technicky i softwarově je to možné a ani se nemusíme obávat tun kabelů. Vše by mělo pracovat bezdrátově, jen například datové tarify by měly zlevnit. Zařízení, která se nabízejí k propojení, je již dnes spousta. Existují odhady, že v blízké budoucnosti bude navzájem komunikovat přes 25 miliard produktů. Toto číslo pochopitelně dále poroste.

Internet of Me

Ze stejného základu, jako je propojení všech věcí, vychází i poměrně nový termín Internet of Me (hodně volně přeloženo jako můj internet). Jedná se o stále populárnější označení pro myšlenku propojení, agregace a synergie mnoha zařízení a služeb jednoho člověka do jakési personalizované sítě. Ta by poskytovala individuální sadu služeb a funkcí svému „tvůrci“ a s výhledem na vzdálenější budoucnost by se i sama od uživatele učila a dále se přizpůsobovala.

Propojme všechno se vším a třeba se nám podaří „uzamknout“ zákazníka - tak to vypadalo doposud, ale mělo by dojít ke změně.
i Zdroj: PCTuning.cz
Propojme všechno se vším a třeba se nám podaří „uzamknout“ zákazníka - tak to vypadalo doposud, ale mělo by dojít ke změně.

Nyní je v plánu jednodušší varianta přizpůsobení uživateli, kterou Gary Shapiro označuje jako „If this then that“. Jde o zapojení určitých algoritmů do chování služeb nebo produktů, které by měly vést ke zlepšení uživatelského komfortu. Na podobném principu by mohla být založena například služba pro výběr a doporučení filmů, které by se nám mohly líbit. Uživatel by měl propojené své chytré hodinky nebo náramek se svým domácím kinem a při sledování filmů by aplikace vyhodnocovala divákovy pocity (například tep). Následně by mu byly doporučovány filmy, při kterých se „nenudí“. Podobně by šla zapojit i webkamera, která by sledovala oči uživatele, případně i kolik lidí sleduje film.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama