Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?
i Zdroj: Microsoft
Hardware Článek Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?

Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2024 07:00 28

Seznam kapitol

1. Výkon už není problém 2. Proti Apple s ARMem? 3. x86: ještě je co zlepšovat 4. Windows kvůli aplikacím 5. Lekce z mobilního computingu

Je mimo jakoukoliv diskusi, že se Applu jejich M3 čipy povedly – a nabízí unikátní kombinaci nízkých nároků na energii a masivního výkonu. Objevují se hlasy, že můžeme čekat nástup notebooků s Windows ARM s novými procesory založenými na ARMu, ale podle mě to je značně přehnané.

Reklama

Řekněme si to otevřeně: Apple M3 je zásadní myšlenkový posun Apple od desktopu k velmi tenkým all in one a laptopům jakožto náhradě pracovní stanice. Už to poskytuje dostatečný výkon – a pokud potřebujete něco extrémního, asi budou lepším řešením cloudové výpočetní služby. Tam to smysl dává – a také onen drobný kompromis, že uživatelé časem přijdou o staré aplikace: Tohle Apple nikdy nezajímalo.

Pro klasické aplikace

Na Windows ale oceňujeme obecně zpětnou kompatibilitu, extrémní úspornost se vytratí mezi ostatními komponentami – a jaké že nám tahle změna přinese vlastně další výhody? Já myslím že žádné. Zato by přinesla řadu strastí s kompatibilitou, což je problém, který asi nechcete podstoupit. 

Pravda je, že v podobě Apple M3 Max dostal svět procesorů x86 lekci – ale je to lekce z mobilního computingu. Lidí, kteří potřebují kombinaci toho, že chtějí mít výkon workstation na cestách a zároveň velmi úsporný laptop s dlouhým chodem, ale nakonec asi až tolik nebude. Pro mě je podstatně lákavější cenově dostupný a úsporný systém x86 s dlouhou výdrží na baterie za dobré peníze – extrémní výkon netřeba. 

Nutno podotknout, že ekosystém Apple není jenom o výkonu, ale o integraci služeb. Kreativec, který se rozhodl používat iVěci v iSystému nepochybně nepřestoupí na ARM laptop s Windows, ani kdybyste ho posypali čokoládou a dali na něj paraplíčko. To prostě nedává smysl. 

A ten, koho to nezajímá, toho to prostě nezajímá. Typický smrtelník neví, na jakých instrukcích jedou jeho zařízení anebo na jaké verzi x86 setu vlastně jede: To mu bylo, je a bude buřt. To, co ho zajímá, je kompatibilita, tedy zda může anebo nemůže nainstalovat svoje aplikace. Idea, že budou dvojího druhu, mu jistě velkou radost nepřinese. Očekávám proto několik průzkumů bojem v duchu Windows RT a Windows for ARM následované obecným nezájmem a výprodeji – rozhodně ne masovou migraci na novou architekturu.

Říkejte si, co chcete, ale stejně tak, jako má Apple uzavřený ekosystém daný vlastní politikou, AMD i Intel těží z ekosystému, který během let vznikl z obřího množství aplikací pro Windows. Vzdávat se toho nedává smysl, ne do doby, kdy x86 opravdu tvrdě narazí na zeď a už to nepůjde dál vylepšovat. Zatím u něj vidím mnoho prostoru jak k vylepšování, tak i k diverzifikaci. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama