Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?
i Zdroj: Microsoft
Hardware Článek Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?

Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2024 07:00 28

Seznam kapitol

1. Výkon už není problém 2. Proti Apple s ARMem? 3. x86: ještě je co zlepšovat 4. Windows kvůli aplikacím 5. Lekce z mobilního computingu

Je mimo jakoukoliv diskusi, že se Applu jejich M3 čipy povedly – a nabízí unikátní kombinaci nízkých nároků na energii a masivního výkonu. Objevují se hlasy, že můžeme čekat nástup notebooků s Windows ARM s novými procesory založenými na ARMu, ale podle mě to je značně přehnané.

Reklama

Osobně jsem už několikrát experimentoval s laptopy s Windows pro procesory ARM, ale pokaždé to byla zařízení, která se buď orientovala na extrémně nízkou cenu, jako byly stroje s Windows RT (kompatibilní s ARMv7), anebo stroje, které sázely na minimální rozměry a přitom maximální výdrž na baterii, jako byl Asus ExpertBook B3. Všechno to byly případy, kde dominovaly nenáročné aplikace – ale i tak s tím byly problémy, protože ne každá aplikace pro x86 má svůj ekvivalent pro Windows ARM.

Architektuře ARM se dlouhou dobu kde kdo vysmíval, dodnes si pamatuji komentář jednoho vyučujícího, který nám říkal, že tato architektura nemá budoucnost, protože „ARM je výjimečný v efektivitě nicnedělání“, čímž narážel na jeho úspornost a v minulosti limitovaný výkon. Ostatně proto většině lidí přišlo logické, že se architektura ARM stala základem SoC (System on a Chip) u mobilních telefonů.

Pokud jde o ARM, ukázalo se, že mnozí nevěřili v to, že ARM dokáže být dostatečně výkonný. Nikdo není prorokem, což ukázal například Linus, který před třemi lety pobaveně komentoval, že „nový Max Mini je vlastně iPad bez obrazovky“. Dnes je to krásná ukázka toho, jak můžete roky recenzovat hardware, a přitom nechápat strategii vývoje hardwaru. (Ostatně proto my novináři glosujeme vývoj ostatních za mrzký peníz, zatímco ti s vizí na tom pracují za podstatně větší peníz.) Dnes se z toho stala ukázka historického humoru a ilustrace toho, že predikovat v technologiích je opravdu těžké.

Pravdou je, že moderní čipy Apple M3 jsou brutální. Nejde jenom o to, že jsou výkonné, ale ve spolupráci se špičkovou 3nm technologií jsou také velice úsporné. Ta kombinace je poměrně překvapivá – při mých testech v Cinebenchu 2023 mi Macbook Pro s čipem M3 Max dal 24000 bodů – a to jak při napájení ze sítě, tak i při běhu z baterky, což mě opravdu, opravdu překvapilo. Typicky vám laptop dává dva výsledky – jeden při napájení ze sítě a druhý při chodu na baterku, protože napájení ze sítě dá možnost jak pustit do procesoru více energie, tak i efektivněji chladit teplo.

To dovoluje stavět notebooky, které dokážou zároveň nabídnout vysoký výkon, ale taky extrémní výdrž na baterii. U Macbooku Pro je to až 22 hodin při sledování videa, což jsou v praxi dva pracovní dny při normální zátěži. Pointa je v tom, že se nemusíte rozhodovat mezi těžkým strojem s masivním chlazením a lehkým strojem na běžné nošení, tady máte obojí v ceně, i když, pravda, v nemalé ceně. Momentálně jsme v situaci, kdy to Apple ví – a nechá si za to pořádně zaplatit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama