Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?
i Zdroj: Microsoft
Hardware Článek Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM?

Odklon od x86 jako zbraň proti Apple: Čeká nás nástup laptopů s Windows ARM? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2024 07:00 28

Seznam kapitol

1. Výkon už není problém 2. Proti Apple s ARMem? 3. x86: ještě je co zlepšovat 4. Windows kvůli aplikacím 5. Lekce z mobilního computingu

Je mimo jakoukoliv diskusi, že se Applu jejich M3 čipy povedly – a nabízí unikátní kombinaci nízkých nároků na energii a masivního výkonu. Objevují se hlasy, že můžeme čekat nástup notebooků s Windows ARM s novými procesory založenými na ARMu, ale podle mě to je značně přehnané.

Reklama

Dvě verze aplikací pro jeden systém?

Další věc je ochota vývojářů dělat a podporovat jak verze pro x86, tak i pro ARM. Pokud máte nějakou jednodušší aplikaci, tak asi není problém to přeložit tak i onak a klidně i obojí dohromady, ale pokud se orientujete na výkon, máte zase problém s optimalizací. Optimalizace není jednoduchá, a i v tom nejlepším případě zabere čas, což znamená pomalejší vývoj. A podle všeho se to nelepší ani u drahých ARM laptopů, jako je ThinkPad X13s, který sice vydrží na baterku až 28 hodin – ale zjevně to není žádný prodejní trhák. Padesát tisíc za takovouhle věc? Děkuji, to radši ultrabook s Ryzenem a powerbanku!

Navíc – a to říkám zcela otevřeně, Windows máme proto, že nechceme MacOS anebo Linux. Windows chce typický uživatel proto, že ho diskuse mezi vývojáři nezajímají, že ho zajímají jeho konkrétní aplikace nezřídka včetně legacy aplikací. Proč byste řešili to, že pro vaši verzi Windows neexistuje verze vámi požadované aplikace? Proč byste řešili problém s emulací kódu x86 ve stylu á la Rosetta? (A to za předpokladu, že by někdo něco takového udělal, což asi nebude zcela snadné, protože si Apple nepochybně něco podstatného stihl patentovat.)

Proč byste nesáhli prostě po stroji s procesorem x86 a neměli vše vyřešené rovnou? Ano, v poslední době jsme se často rozčilovali nad chybami v procesorech a nad tím, že nové procesory dlabají elektřinu, jako by byla zadarmo a vyfukují vedro, jako by za okny nebylo globální oteplování. To je ale relativně nepodstatné, protože ARM neARM, daleko větším hříšníkem jsou dnes grafiky a ty prostě v herních PC zůstanou. 

Idea, že s Windows pro ARM opustíte hraní – anebo budete hrát na integrovaných GPU v nových čipech, je prostě volovina. Apple si může dovolit škálovat kombo procesoru a GPU, ale u PC to takhle nefunguje, někdo chce relativně výkonný procesor a na grafice mu nezáleží, jinému stačí procesor střední třídy, ale investuje do výkonné grafiky. Tohle mi nedává smysl.

Rovněž tvorba procesoru pro notebooky, který nemá integrovanou grafiku, mi nedává smysl. SoC je volba pro toho, kdo chce šetřit místo na desce, zjednodušovat výrobu a mít všechno v jednom balíčku. Extrémní úspornost ARMu je zásadní výhodou u notebooku a v celkových číslech spotřeby docela podstatný faktor u serverů, ale je v podstatě bezvýznamná u PC. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama