uzitecne-programy-pro-sit-a-internet
Článek Užitečné programy pro síť a internet

Užitečné programy pro síť a internet | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

28. 12. 2005 01:00 39

Seznam kapitol

1. Teamspeak 2 2. Jabber - Wildfire 3. FreePing 4. NetLimiter 5. Web server Apache 6. UltraVNC

V uplynulých několika týdnech u nás vyšly články popisující vytvoření LAN u vás v domácnosti a také článek o tom, jak snadno a rychle sdílet internetovou konektivitu. Dnes se podíváme na další užitečné věci, které se vám v síti jistě hodit budou. Článek bude popisovat jak si zprovoznit a nastavit několik užitečných programů pro snadnou komunikaci, sdílení dat, vzdálenou správu apod.

Reklama

Možná se vám ve vaší síti stává, že kvůli vysokému provozu některých uživatelů (například kopírování apod.) nejste schopni si pořádně zahrát kvůli vysokým pingům. Nebo také může nastat situace, že stahujete data z internetu ale nechcete překročit například hranici 50kBps když sdílíte internet s kamarády. Právě pro tyto účely se výborně hodí program NetLimiter (www.netlimiter.com) , který dokáže velice snadno a spolehlivě ohlídat všechny aplikace které jakýmkoliv způsobem přistupují k síti a využívají její prostředky.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Takto vypadá hlavní okno programu. (Pro zvětšení klikněte)

Samotné ovládání a nastavení limitů je velice prosté a zvládne jej naprosto každý. Ve výpisu aplikací vidíte všechny ty, které pro svou funkčnost využívají síťovou nebo internetovou konektivitu. V tom samém řádku pak také vidíte, jaký je přenos směrem k aplikaci (download) a směrem ven (upload). Vedle každého z těchto políček je pak malé zaškrtávací políčko a číselná hodnota - jakmile políčko zaškrtneme, pak nastavíme limit na zobrazenou číselnou hodnotu.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


U aplikace FileZilla (FTP klient) je nastaven limit downloadu na 50kBps.

V hlavním okně programu také snadno odhalíte, zda ve vašem počítači nejsou skryté aplikace (červi apod.) kteří také čerpají z kapacity sítě. Stačí se jen v řádku pod aplikacemi přepnout na záložku Hidden a tam již velice snadno odhalíte případné vetřelce. Pod záložkou Offline se pak skrývají aplikace, které již byly jednou spuštěny a NetLimiter je detekoval - vytváří si tak seznam všech aplikací v počítači, které mohu jakýmkoliv způsobem posílat či přijímat data v síti.

Tento program je natolik jednoduchý a snadný na obsluhu, že zde není ani nic víc co psát. Vřele ho doporučuji především v místech, kde několik uživatelů sdílí jednu internetovou linku a nechtějí svým provozem omezit i ostatní uživatele.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama