uzitecne-programy-pro-sit-a-internet
Článek Užitečné programy pro síť a internet

Užitečné programy pro síť a internet | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

28. 12. 2005 01:00 39

Seznam kapitol

1. Teamspeak 2 2. Jabber - Wildfire 3. FreePing 4. NetLimiter 5. Web server Apache 6. UltraVNC

V uplynulých několika týdnech u nás vyšly články popisující vytvoření LAN u vás v domácnosti a také článek o tom, jak snadno a rychle sdílet internetovou konektivitu. Dnes se podíváme na další užitečné věci, které se vám v síti jistě hodit budou. Článek bude popisovat jak si zprovoznit a nastavit několik užitečných programů pro snadnou komunikaci, sdílení dat, vzdálenou správu apod.

Reklama

Jistě každý z vás při budování sítě testoval dostupnost některých koncových stanic příkazem PING (odezva serveru). Jistě tedy uznáte, že použití skrze příkazovou řádku není zrovna pohodlné a uživatelsky přívětivé. Právě pro tyto účely lze s výhodou požít program FreePing (http://www.tools4ever.com/download/) který je zcela freewarový a jeho možnosti jistě velmi oceníte.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Hlavní okno programu FreePing. (Pro zvětšení klikněte)

Tento program vám dokáže snadno a rychle ukázat aktuální dostupnost cílové adresy a to nejen jednotlivě ale hezky v seznamu pro všechny žádané. Kromě samotné odezvy zobrazuje i nejdelší a nejkratší dobu, také vytváří průměr a ukazuje i hodnotu packet lostu (v %).

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Takto program vypisuje naměřené hodnoty. (Pro zvětšení klikněte)

Jakmile program nainstalujete a spustíte, musíte si do seznamu nejprve přidat požadované adresy. To provedete pomocí tlačítka s ikonkou počítače (pravý levý roh). Po kliknutí vyskočí nové, okno kde si vyplníte adresu, popis a můžete i zvolit velikost packetu a rychlost testování.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Zde přidáváte další kontrolované stanice.

Velikou výhodou je, že si můžete nastavit upozornění pro případ, že adresa se stane nedostupnou. Program zjišťuje dostupnost dané adresy a v případě že není dosažitelná, okamžitě odešle PopUp zprávu na zadanou adresu.

Pokud tedy máte v síti například FTP server, můžete pomocí tohoto programu velice snadno zjišťovat, zda se počítač neseknul apod.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama