Test nejvyššího modelu Asus NUC 14 Pro. Šlape na paty i mini PC s procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Recenze Test nejvyššího modelu Asus NUC 14 Pro. Šlape na paty i mini PC s procesory AMD

Test nejvyššího modelu Asus NUC 14 Pro. Šlape na paty i mini PC s procesory AMD

Jan Pánek

Jan Pánek

15. 5. 2024 18:00 49

Seznam kapitol

1. Co je NUC a co nabízí 2. Výkon, spotřeba, hlučnost 3. Cílová skupina a závěr

Mini PC jsou vhodné třeba do kanceláří nebo obecně do situací, v nichž byste používali notebook, ale nikdy byste jej nepřenášeli. V této kategorii produktů se dlouho nachází i Asus NUC 14 (dříve produkty spadaly pod Intel), jaká má specifika a je vhodný i pro vás?

Reklama

Na úvod jen připonemu, že zkratka NUC (z angl. Next Unit of Computing) označuje výkonné mini PC, respektive barebone. Značka dlouho patřila pod křídla Intelu, nicméně nedávno přešla pod Asus; nezměnilo se toho mnoho, stále se jedná o systémy barebone, které si můžete dotvořit podle sebe. Asus měl léta zkušeností s výrobou malých počítačů, nyní pod tímto označením produkuje mini PC s procesory od Intelu.

V tomto testu se podrobněji zaměříme na novou řadu NUC 14 Pro a konkrétně její nejvyšší model RNUC14RVHV700002I s doporučenou cenou 27 700 korun Jeho srdcem je procesor Intel Core Ultra 165H. Jedná se o prvotně notebookový čip z nejnovější řady Core Ultra a s architekturou Meteor Lake, jíž si více popíšeme později.

Asus NUC má velmi kompaktní rozměry
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus NUC má velmi kompaktní rozměry

O NUCu se dá uvažovat jako o notebooku bez akumulátoru a bez displeje. Vnitřnosti jsou velmi podobné, jen poskládané do jiného tvaru. S notebooky totiž tyto malé počítače dále sdílí třeba nízkou spotřebu i možnosti vylepšení pamětí. Liší se však v několika klíčových aspektech – nepotřebují displej ani akumulátor, takže jsou relativně levnější, ale na jejich provoz potřebujete zásuvku. NUC jako systém barebone přijde bez RAM, úložiště i operačního systému, takže si na tyto položky v rozpočtu něco vyhraďte také. Dalším výrazným rozdílem oproti notebooku je lepší konektivita.

Spousta konektorů

Mini PC většinou mají dost prostoru umístit na přední a zadní část mnoho různých konektorů, a Asus toho využívá. Pojďme si tedy ukázat, jak mini PC vypadá a co všechno nabízí. Rozměry jednotky jsou velmi kompaktní, konkrétně 117 mm × 112 mm × 54 mm při hmotnosti 750 gramů, to platí i pro další vysoké modely z nové řady (mají označení „tall“). To je výrazně méně než stolní počítače ve skříni s menšími rozměry jako mini tower.

Přední strana barebone od Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz
Přední strana barebone od Asusu

S prohlídkou začneme na přední straně, kde se nachází vypínací tlačítko, dvojice portů USB-A 3.2 Gen2 a jedno rychlé USB-C 3.2 Gen2×2. Co tu ovšem nevidíme, je sluchátkový nebo mikrofonový jack 3,5 mm. Žádný se nenachází ani na zádech, Asus zjevně počítá s tím, že zvuk budete přenášet přes HDMI a skrze monitor.

Záda přístroje jsou mnohem zajímavější, nachází se tam dvojice portů Thunderbird 4 (s konektorem USB-C), dvojice výstupů HDMI, 2,5Gb ethernet a dále USB-A 3.2 Gen2 a USB 2.0. Je zde i zdířka pro napájení, pro které je v balení externí adaptér, a zámek Kensington. Z bezdrátových standardů se v zařízení nachází Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3. Konektivita je tedy bohatá a dále je možné využít docků nebo rozbočovačů USB.

Zadní strana počítače
i Zdroj: PCTuning.cz
Zadní strana počítače

Vevnitř se nachází celkem dva sloty pro NVME SSD s PCIe 4.0, také je zde slot a konektor SATA pro 2,5“ SSD. To by mělo stačit i pro náročnější používání počítače, jako systémový disk byste ideálně měli preferovat NVME s PCIe 4.0. Sloty na paměti RAM jsou dva. Jedná se pochopitelně o DDR5, maximální podporovaná kapacita je 96 GB a rychlost 5 600 MT/s.

Nezapomínejte, že se jedná o barebone, tedy samotné mini PC přijde bez pamětí a bez OS. Ty můžete vybrat dle vlastního uvážení, když splníte standardy a hodnoty vypsané výše. My jsme NUC testovali s rychlým 500GB NVME SSD s PCIe 4.0, 2× 8 GB DDR5 paměťmi s rychlostí 5 600 MT/s a s Windows 11. Všechny ovladače byly aktuální ke konci dubna.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama