uzitecne-programy-pro-sit-a-internet
Článek Užitečné programy pro síť a internet

Užitečné programy pro síť a internet | Kapitola 6

Kuchař Martin

Kuchař Martin

28. 12. 2005 01:00 39

Seznam kapitol

1. Teamspeak 2 2. Jabber - Wildfire 3. FreePing 4. NetLimiter 5. Web server Apache 6. UltraVNC

V uplynulých několika týdnech u nás vyšly články popisující vytvoření LAN u vás v domácnosti a také článek o tom, jak snadno a rychle sdílet internetovou konektivitu. Dnes se podíváme na další užitečné věci, které se vám v síti jistě hodit budou. Článek bude popisovat jak si zprovoznit a nastavit několik užitečných programů pro snadnou komunikaci, sdílení dat, vzdálenou správu apod.

Reklama

Tento program slouží pro vzdálenou správu počítače. Skrze něj můžete na dálku po síti ovládat jakýkoliv počítač a využívat všech jeho zdrojů. Stačí na hostitelském počítači (ten který bude ovládán) spustit server VNC a na hostujícím počítači (ten který ovládá) pak pouze klienta. ke stažení na http://ultravnc.sourceforge.net/ .

Po stáhnutí a velmi snadné instalaci stačí jen zapnout na hostitelském počítači server a správně jej nastavit. Doporučuji pro základní použití ponechat vše v deafultním stavu, což zaručuje optimální rychlost celého spojení a nezakazuje pohyby myší či použití klávesnice na hostitelském počítači. Vše ale samozřejmě lze bezproblémově změnit dle potřeb konkrétní situace.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Takto vypadá server.

Jediné co je bezpodmínečně nutné vyplnit je pole Password - na to bude připojovaný uživatel dotázán a pro navázání spojení jej musí správně vyplnit. Pro vaší bezpečnost doporučuji toto heslo volit s rozvahou. Pokud jste toto provedli, tak pouze potvrďte OK a server je spuštěn.

Jakmile máme tedy server zapnutý, můžeme na tento počítač pomocí klienta přistupovat odkudkoliv ze sítě (v případě veřejné IP i z internetu) a tím získáváme kompletní přístup ke všem funkcím, které počítač umožňuje - včetně přenášení souboru, mazání apod.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Klient umožňující spojení.

Nyní zapneme program vncviewer.exe a do pole VNC Server zadáme adresu, kde je spuštěn server. Pod tímto polem máme navíc možnost zvolit si rychlost, jakou jsou obě stanice navzájem spojeny - v lokální síti se nemusíte obávat nastavit ji na ULTRA avšak nejlepším řešením je volba auto, kdy program sám detekuje přenosovou rychlost a na základě navrhne a provede optimální spojení.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Spojení úspěšně navázáno - zde je zobrazená vzdálená plocha. (Pro zvětšení klikněte)

Nespornou výhodou je i možnost přenosu soborů mezi takto propojenými počítači.Slouží k tomu přímo okno, přes které je vše velice snadné a pohodlné. Spustíte jej pomocí tlačítka v horní liště - jsou na něm zobrazeny male dokumenty a dvě zelené šipky.

Užitečné programy pro síť a internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Na levé straně je lokální počítač a na pravé vzdálený.

Vše funguje velice spolehlivě a při trošce šikovnosti není problém vše bezchybně a rychle nastavit. Určitě dokáže tento program ušetřit nemalé potíže při potřebě vzdálené instalace nebo řešení potíží. Já osobně jsem jej několikrát použil při instalacích různého typu u známých na sítí, kteří si s řešením sami nevěděli rady. Jistě ale najdete i jiná a zajímavější řešení.

Závěr

V dnešním článku, který je sice trošku odbočkou od klasických článků o sítích, jsme si ukázali, že na internetu se dá nalézt opravdu spousta užitečných programů, které svými funkcemi dokáže jistě uspokojit i ty nejnáročnější požadavky a co je pro všechny jistě bezesporu příjemné je také to, že jsou zcela zdarma.

Věřím, že po dnešním článku již nebudete mít problém s on-line komunikací v síti a to jak formou textu tak i hlasu. Určitě nebude problém ani s HTML stránkami publikovanými pro všechny připojené uživatele a nebo se vzdálenou správou stanic. Dokážete také rychle a přesně monitorovat všechny počítače, zda jsou a nebo nejsou dostupné a v případě potíží pak sjednat nápravu.

Tento článek jistě není poslední v tomto oboru a za nějaký čas se podíváme na další zajímavé programy, které by mohly vaší síť ještě více vyšperkovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama