test-zakladnich-desek-s-dvoukanalovym-radicem-pameti-pro-platformu-pentium-4
Hardware Článek Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4 | Kapitola 3

Charles

Charles

31. 5. 2004 00:00 97

Seznam kapitol

1. Testované základní desky 2. Abit IC7-MAX3 3. Abit IS7-E 4. AOpen AX4C 5. Asus P4C800-E Deluxe 6. Asus P4R800-V Deluxe 7. Asus P4S800D 8. Epox EP-4PCA3I 9. Gigabyte P4 Titan GA-8IK1100 10. MSI 865PE Neo2
11. MSI 875P Neo 12. MSI PT880 Neo 13. PCchips M952 14. Sapphire 9100IGPAS4-A38SL 15. Výkonnostní srovnání 16. Testy zaměřené na paměťový subsystém 17. Testy zaměřené na výkon procesoru 18. Testy zaměřené na grafický výkon 19. Řadiče disků, overclocking a závěr

Základní deska je alfou a omegou každého PC - je to právě ona, která určuje, jak počítač poběží. Jedná se o součást počítače, na kterou by tedy měl být kladen největší důraz. I když se za krátkou dobu na pultech obchodů objeví nové čipové sady Intelu s označením i915 a i925 neznamená to, že stará řešení budou muset ustoupit (naopak, zdá se, že žádná revoluce se konat nebude). Pojďme se tedy podívat na starou, dokonale vyladěnou gardu (omlouvám se, ale jsem pod vlivem filmu Žoldák), která se v našem testu snaží ze svého kruhu vybrat toho nejlepšího.

Reklama

 Abit IS7-E

Krabice + příslušenství

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství tvoří přídavný bracket, 80-ti žilový IDE kabel a kabel k FDD, datový kablík SerialATA, redukce napájení z klasického Molex na SerialATA a záslepka I/O konektorů.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě manuálů a instalačního CD dostanete i samolepku znázorňující konfiguraci jumperů, kterou můžete nalepit dovnitř skříně a vždy budete v obraze aniž byste museli hned hledat manuál.

Osazení - rozvržení konektorů

Nejprve se podívejme na konektory, které má deska externě vyvedené.

2 x USB 2.0
i Zdroj: PCTuning.cz
2 x USB 2.0


2 x PS/2, COM, LPT, 2 x optical S/PDIF (In/Out), audio, 4 x USB 2.0, 1 x RJ-45

Dále jsou na řadě vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:

  • 2x USB 2.0 (k jednomu konektoru přísluší 2 porty)
  • 1x CD-IN, 1x AUX-IN
  • 1x IrDA
  • + standardní konektory (přední audio, indikační diody a tlačítka na skříni atd.)

Po výpisu konektorů si shrňme přídavné šváby, kteří se na desce nalézají:

  • LAN - RTL8101L (100/10MBit)
  • Zvuk AC97 - Realtek ALC650
  • I/O - Winbond W83627HF

Abit IS7-E v celé své kráse

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte

Pokud jde o rozvržení konektorů, tak narážíme na nepříjemnost s umístěním slotů pro paměť, které nejsou od AGP slotu dostatečně vzdáleny, takže pro bezproblémovou manipulaci s paměťovými moduly musíte vyndávat grafickou kartu. Umístění napájecích konektorů je v pořádku. Jen baterie mohla být někde jinde. Nachází se totiž opět na místě, kam může být v těsných skříních kvůli 5.25" mechanikám špatný přístup. Dokonce i jumper potřebný k vymazání CMOS paměti je umístěn na tom samém místě (hned vedle baterie).

Poblíž BIOSu se stejně jako u IC7-MAX3 nalézají 2 malé LEDky indikující stav. Zelená svítí stále, pokud je deska pod proudem (takže i po vypnutí) a červená svítí jen při normálním provozu (po vypnutí zhasne). Jen nejsou těsně vedle sebe jako v předešlém případě. Na desce naleznete celkem 5 konektorů pro připojení ventilátorů. To je sice stejný počet jako u IC7-MAX3, ale tato deska nemá OTES, takže jsou dostupné rovnou 4 konektory, z čehož jsou 2 monitorované.

Abit IS7-E - BIOS a overclocking + shrnutí

Pokud jde o BIOS, tak byl ABit vždy oblíbený v řadách overclockerů a všemožných ladičů systému právě díky kvalitnímu BIOSu. I zde tomu není jinak.

Tuning paměťového subsystému
i Zdroj: PCTuning.cz
Tuning paměťového subsystému


SoftMenu sloužící pro overclocking

Game Accelerator - umožňuje tuning paměťového subsystému. Vyzkoušel jsem nastavit hned rovnou na F1, ale systém se nedostal ani k bootování. To samé platilo i pro Street Racer. Systém se rozjel pouze na Turbo, nebo samozřejmě Auto. To je ale vysoce závislé na použitých paměťových modulech, takže vy můžete dosáhnout s těmi svými daleko lepších výsledků. A navíc díky rozsáhlejšímu nastavení si s tím jistě lze dost pohrát a trochu tu RAMku vypilovat k vyššímu výkonu.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Monitoring - stejný, jako v případě IC7 MAX3 (Jen si místo OTES FAN dosaďte jiný ventilátor :-))

To bychom měli k výpisu těch nejdůležitějších položek. A jelikož obrázky vám v tomto případě jen nastíní to, co budete moci s tímto exemplářem provádět, tak následuje tabulka shrnující možné hodnoty u položek ovlivňujících výkon (overclockeří zbystřete zrak!).

Systém byl osazen procesorem P4 3.2GHz (Northwood) a paměťmi pracujícími na shodné systémové sběrnici 200MHz (pro procesor efektivních 800MHz a pro RAM 400MHz), takže následující hodnoty nabízí BIOS právě pro tuto konfiguraci. To zmiňuji záměrně, jelikož pro jiný procesor by byl přístupný jiný napěťový rozsah (jde o dolní hranici) a volba násobiče (to platí pouze pro neuzamčené procesory). Podobná situace je i v případě pamětí, kdy při použití pomalejších modulů (DDR333, DDR400) nejsou možné zvolit děličky, které jsou určené pro DDR400 a výše.

Tuning paměti

CAS latency

2, 2.5, 3

CAS Precharge

4, 3, 2

RAS to CAS Delay

4, 3, 2

Precharge Delay

8, 7, 6, 5

Game accelerator Auto, Turbo, Street Racer, F1

Nastavení napětí

CPU Voltage 1.5500 až 1.9250 V (po 0.025 krocích)
DRAM Power Voltage 2.5, 2.55, 2.6, 2.65, 2.7, 2.8 V
AGP Power Voltage 1.5, 1.55, 1.6, 1.65 V

Nastavení frekvencí

FSB Minimum 100MHz - Maximum 412MHz
Násobič procesoru 8 - 16
DRAM (při PSB 800) 3:2, 5:4, 1:1, By SPD
DRAM (při PSB 667) 5:4, 1:1, By SPD
DRAM (při PSB 533) 1:1, 4:5, By SPD
DRAM (při PSB 400) 3:4, By SPD
CPU / AGP / PCI 3:2:1, 4:2:1, 5:2:1, 6:2:1, 7:2:1, 8:2:1, Fixed
Fixed AGP / PCI 66 / 33 - 96 / 48 MHz

Pokud jde o ladění systému, tak vás BIOS nezklame (je téměř shodný jako v případě IC7-MAX3). Umožňuje opravdový tuning pamětí, více než dostačující rozsahy napětí pro procesor, paměti i VGA a pokud jde o nastavovaní frekvencí? Je pravda, že děliček frekvencí pro rychlost pamětí mohlo být více. Samozřejmě zde nechybí pro overclocking velmi důležité zafixování rychlosti AGP/PCI.

Nejvyšší možné napětí 2.8V u pamětí se sice může zdát jako více než dostačující, ale na trhu jsou i moduly, které takovéto napětí používají standardně. Přestože jsou schopny pracovat už tak na velmi vysoké frekvenci, tak je bohužel nebudete moci v případě zájmu ještě nějak radikálněji urychlit. Nicméně pro naprostou většinu modulů to bohatě stačí.

Maximální docílený overclocking (s nejvyššími a hlavně stabilními hodnotami) na testované konfiguraci najdete na závěr ve srovnání s ostatními deskami společně s výčtem použitých kondenzátorů.

Instalační menu přiloženého CD vám nabídne k instalaci:

  • Ovladače pro čipovou sadu, audio a síť
  • Acrobat Reader, Award Flash, DirectX 9.0b
  • ABIT EQ, ABIT FlashMenu

Snazší to už být nemůže (obrázky převzaty od IC7 MAX3 - naprosto shodné utility)
i Zdroj: PCTuning.cz
Snazší to už být nemůže (obrázky převzaty od IC7 MAX3 - naprosto shodné utility)


Monitoring systému z prostředí Windows

Softwarová výbava je zcela v pořádku. Najdete všechny potřebné ovladače a jsou přiloženy i firemní utility jako je monitorovací ABIT EQ či FlashMenu - utilita, díky které můžete z internetu (např. přímo ze serveru Abitu) stáhnout aktuální verzi příslušného Biosu a bez nutnosti restartu počítače přímo z prostředí Windows updatovat na novější verzi.

Celá série IS7 obsahuje modely:

  • IS7-G (Gigabit LAN, 2x IEEE 1394, + 2x SATA, ICH5R)
  • IS7 (2x IEEE 1394, ICH5R)
  • IS7-E
  • IS7-L (menší rozměry - přeuspořádané osazení, jen 2x DIMM, chybí oba konektory S/PDIF, AUX-IN a IrDA)
  • IS7-M (865G - Intel Extreme Graphics 2, přeuspořádané osazení, chybí oba konektory S/PDIF a audio výstupy pro Center/Subwoofer + zadní reproduktory)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama