test-zakladnich-desek-s-dvoukanalovym-radicem-pameti-pro-platformu-pentium-4
Hardware Článek Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4 | Kapitola 2

Charles

Charles

31. 5. 2004 00:00 97

Seznam kapitol

1. Testované základní desky 2. Abit IC7-MAX3 3. Abit IS7-E 4. AOpen AX4C 5. Asus P4C800-E Deluxe 6. Asus P4R800-V Deluxe 7. Asus P4S800D 8. Epox EP-4PCA3I 9. Gigabyte P4 Titan GA-8IK1100 10. MSI 865PE Neo2
11. MSI 875P Neo 12. MSI PT880 Neo 13. PCchips M952 14. Sapphire 9100IGPAS4-A38SL 15. Výkonnostní srovnání 16. Testy zaměřené na paměťový subsystém 17. Testy zaměřené na výkon procesoru 18. Testy zaměřené na grafický výkon 19. Řadiče disků, overclocking a závěr

Základní deska je alfou a omegou každého PC - je to právě ona, která určuje, jak počítač poběží. Jedná se o součást počítače, na kterou by tedy měl být kladen největší důraz. I když se za krátkou dobu na pultech obchodů objeví nové čipové sady Intelu s označením i915 a i925 neznamená to, že stará řešení budou muset ustoupit (naopak, zdá se, že žádná revoluce se konat nebude). Pojďme se tedy podívat na starou, dokonale vyladěnou gardu (omlouvám se, ale jsem pod vlivem filmu Žoldák), která se v našem testu snaží ze svého kruhu vybrat toho nejlepšího.

Reklama

 Abit IC7-MAX3

Krabice + příslušenství

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství je dost nadstandardní. Nejenže zde naleznete kulatý IDE (ATA100) a FDD kabel, 4 datové kablíky SerialATA, 2 redukce napájení z klasického Molex na SerialATA a přídavný bracket s dalšími porty, ale také krabičku s popiskem Secure IDE. Její obsah uvidíte na obrázku níže.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Secure IDE - Hardwarový zámek pro váš HDD. Stačí mezi základní desku a kabel od disku vložit tuto vychytávku a máte vaše data na disku "pod zámkem", jelikož bez klíče (železný klíč je samozřejmě zde nahrazen paměťovým médiem :-)) se k datům na disku nelze dostat. Čip X-Wall LX40 ASIC šifruje (40-bit DES) data procházející skrze něj (rychlostí 1.6 Gigabit/sec), takže je pro používání tohoto adaptéru nutné cílený disk po připojení nastavit FDISKem (či jinou alternativou) a naformátovat. Teprve potom na něj lze již bezpečně ukládat data. Nelze tedy logicky připojit plný disk a myslet si, že ho tato kouzelná destička "uzamkne" :-)

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Je nutné k adaptérů připojit napájení (které je vyřešeno stejným napájecím konektorem, jako má FDD) a datový kabel procházející skříní ven, do jehož konektoru patří klíč. Secure IDE podporuje disky s rozhraním Ultra ATA 100/133.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě manuálů a instalačního CD dostanete i samolepku znázorňující konfiguraci jumperů, kterou můžete nalepit dovnitř skříně a vždy budete v obraze aniž byste museli hned hledat manuál.

Osazení - rozvržení konektorů

Nejprve se podívejme na konektory, které má deska externě vyvedené.

2 x USB 2.0, 2 x IEEE1394
i Zdroj: PCTuning.cz
2 x USB 2.0, 2 x IEEE1394


Ventilátor OTES, 2 x PS/2, 2 x optical S/PDIF (In/Out), audio, 4 x USB 2.0, 1 x IEEE1394, 1 x RJ-45

Dále jsou na řadě vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:

  • 2x USB 2.0 (k jednomu konektoru přísluší 2 porty)
  • 2x IEEE 1394 (k jednomu konektoru přísluší 1 port)
  • 1x CD-IN, 1x AUX-IN
  • + standardní konektory (přední výstupy pro audio, indikační diody + tlačítka na skříni atd.)

Po výpisu konektorů si shrňme přídavné šváby, kteří se na desce nalézají:

  • LAN - Intel 82547EI (Gigabit)
  • Zvuk AC97 - Realtek ALC650
  • I/O - Winbond W83627HF
  • FireWire - Texas Instruments TSB43AB23 (3 porty)
  • Přídavný řadič HDD - Silicon Image Sil3114 (další 4 porty SATA s RAIDem 0, 1, 0+1)

Abit IC7-MAX3 v celé své kráse

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte

Pokud jde o rozvržení konektorů, tak si není na co stěžovat. Sloty pro paměť jsou od AGP slotu dostatečně vzdáleny, takže pro bezproblémovou manipulaci s paměťovými moduly nemusíte vyndávat grafickou kartu. I umístění napájecích konektorů je v pořádku. Jen baterie mohla být někde jinde. Nachází se totiž na místě, kam může být v těsných skříních kvůli 5.25" mechanikám špatný přístup. Ale na druhou stranu je jumper potřebný k vymazání CMOS paměti umístěn někde úplně jinde. Nachází se hned nad SATA konektory (SATA1, SATA2).

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Poblíž BIOSu se nalézají 2 malé LEDky indikující stav. Zelená svítí stále, pokud je deska pod proudem (takže i po vypnutí) a červená svítí jen při normálním provozu (po vypnutí zhasne). Na desce naleznete celkem 5 konektorů pro připojení ventilátorů. Z toho jsou ale již 2 zabrané (OTES, Northbridge), takže zbývají standardní 3 z nichž je monitorován už jen ten, který je určen pro ventilátor chladiče CPU.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro umocnění dojmu je windtunel navíc podsvícen

Jistě každého zaujme nepřehlédnutelný plastový windtunnel, uvnitř kterého jsou skryty kondenzátory s tranzistory a pomocí vnořeného ventilátoru je vysáván vzduch ven. Abit to celé pojmenoval jako "OTES Cooling Technology". Navíc je windtunnel podsvícen třemi zelenými LEDkami. Použitý ventilátor je stejně jako ten na Northbridge i přes poměrně vysoké otáčky velice tichý (monitoring hlásí 4687 rpm pro oba ventilátory), takže se nemusíte obávat žádného vrtulníku :-)

Abit IC7-MAX3 - BIOS a overclocking + shrnutí

Pokud jde o BIOS, tak byl ABit vždy oblíbený v řadách overclockerů a všemožných ladičů systému právě díky kvalitnímu BIOSu. I zde tomu není jinak.

Tuning paměťového subsystému
i Zdroj: PCTuning.cz
Tuning paměťového subsystému


SoftMenu sloužící pro overclocking

Game Accelerator - umožňuje tuning paměťového subsystému. Vyzkoušel jsem nastavit hned rovnou na F1, ale systém se nedostal ani k bootování. To samé platilo i pro Street Racer. Systém se rozjel pouze na Turbo, nebo samozřejmě Auto. To je ale vysoce závislé na použitých paměťových modulech, takže vy můžete dosáhnout s těmi svými daleko lepších výsledků. A navíc díky rozsáhlejšímu nastavení si s tím jistě lze dost pohrát a trochu tu RAMku vypilovat k vyššímu výkonu.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Hardwarový monitoring systému

To bychom měli k výpisu těch nejdůležitějších položek. A jelikož obrázky vám v tomto případě jen nastíní to, co budete moci s tímto exemplářem provádět, tak následuje tabulka shrnující možné hodnoty u položek ovlivňujících výkon (overclockeří zbystřete zrak!).

Systém byl osazen procesorem P4 3.2GHz (Northwood) a paměťmi pracujícími na shodné systémové sběrnici 200MHz (pro procesor efektivních 800MHz a pro RAM 400MHz), takže následující hodnoty nabízí BIOS právě pro tuto konfiguraci. To zmiňuji záměrně, jelikož pro jiný procesor by byl přístupný jiný napěťový rozsah (jde o dolní hranici) a volba násobiče (to platí pouze pro neuzamčené procesory). Podobná situace je i v případě pamětí, kdy při použití pomalejších modulů (DDR333, DDR400) nejsou možné zvolit děličky, které jsou určené pro DDR400 a výše.

 


Tuning paměti

CAS latency

2, 2.5, 3

CAS Precharge

4, 3, 2

RAS to CAS Delay

4, 3, 2

Precharge Delay

8, 7, 6, 5

Game accelerator Auto, Turbo, Street Racer, F1

Nastavení napětí

CPU Voltage 1.5500 až 1.9250 V (po 0.025 krocích)
DRAM Power Voltage 2.5, 2.55, 2.6, 2.65, 2.7, 2.8, 2.9, 3, 3.1, 3.2 V
AGP Power Voltage 1.5, 1.55, 1.6, 1.65 V

Nastavení frekvencí

FSB Minimum 100MHz - Maximum 412MHz
Násobič procesoru 8 - 16
DRAM (při PSB 800) 3:2, 5:4, 1:1, By SPD
DRAM (při PSB 667) 5:4, 1:1, By SPD
DRAM (při PSB 533) 1:1, 4:5, By SPD
DRAM (při PSB 400) 3:4, By SPD
CPU / AGP / PCI 3:2:1, 4:2:1, 5:2:1, 6:2:1, 7:2:1, 8:2:1, Fixed
Fixed AGP / PCI 66 / 33 - 96 / 48 MHz

Pokud jde o ladění systému, tak vás BIOS nezklame. Umožňuje opravdový tuning pamětí, více než dostačující rozsahy napětí pro procesor, paměti i VGA a pokud jde o nastavovaní frekvencí? Je pravda, že děliček frekvencí pro rychlost pamětí mohlo být více. Inu nemůžeme mít všechno :( Samozřejmě zde nechybí pro overclocking velmi důležité zafixování rychlosti AGP/PCI.

Maximální docílený overclocking (s nejvyššími a hlavně stabilními hodnotami) na testované konfiguraci najdete na závěr ve srovnání s ostatními deskami společně s výčtem použitých kondenzátorů.

Instalační menu přiloženého CD vám nabídne k instalaci:

  • Ovladače pro čipovou sadu, audio, síť a Silicon SerialATA RAID
  • Acrobat Reader, Award Flash, DirectX 9.0b
  • ABIT EQ, ABIT FlashMenu

FlashMenu - Snazší to už být ani nemůže
i Zdroj: PCTuning.cz
FlashMenu - Snazší to už být ani nemůže


Abit EQ - Monitoring systému z prostředí Windows

Softwarová výbava je zcela v pořádku. Najdete všechny potřebné ovladače a jsou přiloženy i firemní utility jako je monitorovací ABIT EQ či FlashMenu - utilita, díky které můžete z internetu (např. přímo ze serveru Abitu) stáhnout aktuální verzi příslušného Biosu a bez nutnosti restartu počítače přímo z prostředí Windows updatovat na novější verzi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama