test-zakladnich-desek-s-dvoukanalovym-radicem-pameti-pro-platformu-pentium-4
Hardware Článek Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4 | Kapitola 11

Charles

Charles

31. 5. 2004 00:00 97

Seznam kapitol

1. Testované základní desky 2. Abit IC7-MAX3 3. Abit IS7-E 4. AOpen AX4C 5. Asus P4C800-E Deluxe 6. Asus P4R800-V Deluxe 7. Asus P4S800D 8. Epox EP-4PCA3I 9. Gigabyte P4 Titan GA-8IK1100 10. MSI 865PE Neo2
11. MSI 875P Neo 12. MSI PT880 Neo 13. PCchips M952 14. Sapphire 9100IGPAS4-A38SL 15. Výkonnostní srovnání 16. Testy zaměřené na paměťový subsystém 17. Testy zaměřené na výkon procesoru 18. Testy zaměřené na grafický výkon 19. Řadiče disků, overclocking a závěr

Základní deska je alfou a omegou každého PC - je to právě ona, která určuje, jak počítač poběží. Jedná se o součást počítače, na kterou by tedy měl být kladen největší důraz. I když se za krátkou dobu na pultech obchodů objeví nové čipové sady Intelu s označením i915 a i925 neznamená to, že stará řešení budou muset ustoupit (naopak, zdá se, že žádná revoluce se konat nebude). Pojďme se tedy podívat na starou, dokonale vyladěnou gardu (omlouvám se, ale jsem pod vlivem filmu Žoldák), která se v našem testu snaží ze svého kruhu vybrat toho nejlepšího.

Reklama

 MSI 875P Neo

Krabice + příslušenství

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství tvoří přídavný bracket, zůžený 80-ti žilový IDE kabel a zůžený kabel k FDD, dva datové kablíky SerialATA, redukce napájení z klasického Molex na SerialATA a záslepka I/O konektorů.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Osazení - rozvržení konektorů

Nejprve se podívejme na konektory, které má deska externě vyvedené.

D-Bracket 2: 2 x USB 2.0, D-LED
i Zdroj: PCTuning.cz
D-Bracket 2: 2 x USB 2.0, D-LED


2 x PS/2, COM, LPT, 2 x IEEE1394 (každý jiný), 4 x USB 2.0, RJ-45, audio včetně S/PDIF (coax i optical)

Dále jsou na řadě vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:

  • 2x USB 2.0 (k jednomu konektoru přísluší 2 porty)
  • 1x IEEE 1394 (k jednomu konektoru přísluší 1 port) (chybí IEEE1394 bracket)
  • 1x CD-IN
  • + standardní konektory (přední výstupy pro audio, indikační diody a tlačítka na skříni atd.)

Po výpisu konektorů si shrňme přídavné šváby, kteří se na desce nalézají:

  • LAN - Intel 82547EI (Gigabit)
  • Zvuk AC97 - Realtek ALC850 (7.1)
  • I/O - Winbond W83627HF
  • FireWire - Via VT6306 (3 porty)

MSI 875P Neo v celé své kráse

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte

Sloty pro paměť jsou od AGP slotu dostatečně vzdáleny, takže pro bezproblémovou manipulaci s paměťovými moduly nemusíte vyndávat grafickou kartu. Umístění napájecích konektorů je také v pořádku. Jumper potřebný k vymazání CMOS paměti je umístěn vedle baterie.

Přímo na desce sice nenaleznete žádnou světelnou signalizaci pomocí LEDek, ale je samozřejmě, jak je u MSI zvykem, přiložen D-bracket, který vám to vynahradí. Na desce naleznete celkem 4 konektory pro připojení ventilátorů. Volné jsou ale díky aktivnímu chladiči Northbridge standardní 3.

Na desce naleznete pod paměťovými sloty čip s označením MSI CoreCell, který zahrnuje:

  • Speedster - overclocking
  • PowerPro - šetření energie, zvyšuje stabilitu, zvyšuje možnosti overclockingu
  • BuzzFree - na základě zatížení a teplot snižuje otáčky ventilátorů CPU + NB FAN
  • LifePro - prodlužuje životnost základní desky, procesoru a jeho ventilátoru. Udržuje desku (čipovou sadu) i procesor v konstantní teplotě a zabraňuje komponentám v běhu za rámcem jejich specifikací.

Deska obsahuje ochranu proti přehřátí procesoru na základě údajů, které vyhodnocuje teplotní senzor. V případě abnormálního teplotního navýšení je systém automaticky zastaven.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Naštěstí nesvětélkuje...

MSI 875P Neo - BIOS a overclocking + shrnutí

BIOS je vlastně téměř shodný s BIOSem u předešlé desky s čipovou sadou i865PE.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Tuning paměťového subsystému

Performance mode lze nastavit na hodnoty: Normal, Fast, Turbo (MAT), Ultra-Turbo (MAT). Při zadání hodnoty Fast a výše se zvýší FSB o 3MHz. Mimochodem MAT = Memory Acceleration Technology, nebo-li PAT v podání MSI :-) Performance Mode musí být nastaveno na Turbo, aby byla technologie PAT aktivní (to je trochu nelogické, když čipová sada i875P tuto technologii obsahuje naprosto standardně).

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Overclockerské menu

Pod označením D.O.T. (Dynamic Overclocking Technology) se skrývá vychytávka MSI - automatické přetaktování systému. Jednotlivé stupně jsou: Disabled, Private (1%), Sergeant (3%), Captain (5%), Colonel (7%), General (10%), Commander (15%). Procentuální vyjádření značí o kolik se při zatížení přetaktuje FSB. D.O.T můžete nastavit i tak, že bude mít vliv nejen na CPU, ale i na AGP.

Pokud jde o nastavení frekvence pamětí, tak máte opravdu z čeho vybírat. Při overclockingu, se vám níže hned zobrazí reálná frekvence pamětí, která je odvozená od vámi zvolené frekvence (děličky) při nepřetaktovaném stavu. Tohle je velice užitečné, jelikož nemusíte pořád přepočítávat kolik že to vlastně bude. Prostě jen zadáte a hned vidíte, co že to po svých udýchaných komponentách zase chcete, aby prováděly za psí kusy.

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Hardwarový monitoring systému

To bychom měli k výpisu těch nejdůležitějších položek. A jelikož obrázky vám v tomto případě jen nastíní to, co budete moci s tímto exemplářem provádět, tak následuje tabulka shrnující možné hodnoty u položek ovlivňujících výkon (overclockeří zbystřete zrak!).

Tuning paměti

CAS latency

2, 2.5, 3

CAS Precharge

4, 3, 2

RAS to CAS Delay

4, 3, 2

Precharge Delay

8, 7, 6, 5

Burst Length

4, 8

Dram Integrity Mode Disabled, ECC

Nastavení napětí

CPU Voltage 1.55 - 1.8 V (po 0.0125 krocích)
DRAM Power Voltage 2.5 - 2.9 (po 0.05 krocích), 3 V
AGP Power Voltage 1.5 - 1.8 V (po 0.05 krocích)

Nastavení frekvencí

PSB 400MHz Minimum 100MHz - Maximum 355MHz
PSB 533MHz Minimum 133MHz - Maximum 500MHz
PSB 800MHz Minimum 200MHz - Maximum 500MHz
Násobič procesoru 8 - 16
DRAM (při PSB 800) 266, 333, 400, AUTO, 433, 450, 466, 500, 532, 501 (4:5), 533 (3:4)
Fixed AGP / PCI 66.66/33.33, 72.73/36.36, 80.00/40.00

Pokud jde o ladění systému, tak vás BIOS nezklame. Poskytuje dostačující rozsahy napětí pro procesor, paměti i VGA a pokud jde o nastavovaní frekvencí? Pro výslednou rychlost pamětí máte na výběr z velmi rozsáhlé nabídky děliček (rozhodně ne podle specifikací Intelu :-)) Samozřejmě zde nechybí pro overclocking velmi důležité zafixování rychlosti AGP/PCI.

Maximální docílený overclocking (s nejvyššími a hlavně stabilními hodnotami) na testované konfiguraci najdete na závěr ve srovnání s ostatními deskami společně s výčtem použitých kondenzátorů.

Instalační menu přiloženého CD vám nabídne k instalaci:

  • Ovladače pro čipovou sadu, audio, síť
  • MSI Utility: Core Center, InfoView XP, WMI Info, DMI Browser, Good Mem, i-Speeder
  • MSI Live Update 3, DirectX 9.0a, Intel Ethernet Utility, Trend PC-cillin 2002, Xteq Systems X-Setup, E-Color 3 Deep, Acrobat Reader, Remote Control Utility
  • MSI Security Utility: PasswordKeeper, SecureDoc, LockBox

MSI Live Update 3:

  • Live Monitor - nástroj, pomocí kterého můžete nakonfigurovat, jak často bude systém automaticky vyhledávat nejnovější verze ovladačů, BIOSu a utilit MSI z firemnímo serveru
  • Live BIOS/Live Driver - nástroj sloužící k přímé detekci a online updatu novějších verzí BIOSu, ovladačů a utilit MSI ze serveru MSI

CoreCenter - skloubení dřívějších prográmků PCAlert (monitoring) a FuzzyLogic (softwarový overclocking). Jeho grafické zpracování je patrné z následujícího obrázku. Po zobrazení detailu vám budou veškeré funkce jasné. Jen doplním, že tlačítko s popiskem Auto aktivuje režim, kdy se automaticky zvyšuje hodnota FSB po 1MHz krocích dokud se celý systém nezastaví, což vyřeší jen restart. Po něm se sníží rychlost FSB automaticky asi o 4MHz pod právě zjištěný "bod zlomu".

Test základních desek s dvoukanálovým řadičem pamětí pro platformu Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení

Nutno ale podotknout, že CoreCenter vytáhne FSB opravdu vysoko a to následné minimální snížení frekvence sice stačí na práci ve Windows, ale takový Prime95 začne pravděpodobně nadávat velice brzy po svém spuštění.

Softwarová výbava je zcela v pořádku. Najdete všechny potřebné ovladače a jsou přiloženy i firemní utility jako je Core Center, InfoView XP (zobrazí souhrnné informace o systému), WMI Info, DMI Browser, Good Mem (slouží k uvolňování zaplněné operační paměti), i-Speeder.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama