Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory

Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory | Kapitola 5

Jan Pánek

Jan Pánek

24. 4. 2024 17:00 211

Seznam kapitol

1. Proč chtít kvalitní chlazení 2. Vyhoďte staré skříně 3. Co chtít od skříně 4. Obsazení pozic ventilátory a jejich kvalita 5. Přetlak, či podtlak? 6. Nebojte se experimentovat

Proč vůbec řešit chlazení stolního počítače? Není to zbytečné, když obvykle stačí dodávané větráky? Není a existují tři důvody – chlazení může zvýšit výkon, pomůže s výdrží komponent počítače a snížíte jeho hlučnost. V dnešním článku se podíváme na celkový koncept.

Reklama

Ventilátory můžete otočit dvěma směry – aby vzduch nasávaly dovnitř skříně, nebo jej vyfukovaly ven. Podle běžné logiky je jedním směrem proudění zezdola nahoru, protože teplý vzduch stoupá. Druhá logika kopíruje časté používání počítače a rozmístění komponent, a snaží se hnát vzduch zepředu dozadu. V běžných případech budete obě tyto logiky kombinovat, ale ve specifických sestavách (mini PC či malé desktopy) můžete sáhnout po jiných řešeních podle konkrétní situace.

V běžném případě bude v počítačové skříni mírný přetlak, tedy více vzduchu bude skrze ventilátory proudit dovnitř než ven. Tedy umístíte třeba tři ventilátory jako vstupní dopředu a dva výstupní dáte dozadu a nahoru dozadu. Přetlak zajistí, že vzduch bude do skříně proudit jen přes ventilátory, které budou v ideálním případě za prachovým filtrem, takže se dovnitř do skříně příliš nenapráší a prach se nebude do skříně tolik dostávat ostatními otvory třeba v záslepkách nebo vedle rozšiřujících slotů. 

V některých případech zahrnujících například vodní chlazení v horní pozici skříně či situaci, kdy máte pouze jediný ventilátor umístěný vzadu na výstupu vzadu či s odsávacími ventilátory v horních pozicích, může docházet k podtlaku. Vzduch je pak do skříně nasávaný nejrůznějšími otvory – typicky těmi s nejnižším odporem bez prachových filtrů, takže se do sestavy nasává i více prachu.

Při řešení podtlaku a přetlaku ve skříni nezapomínejte, že i grafická karta může vyfukovat vzduch a že ventilátory (i shodné modely) mohou běžet na různých otáčkách. Skvělou možností, jak ověřit, jestli máte v desktopu podtlak nebo přetlak, jsou vonné tyčinky, ideálně takové, které příliš nevoní. Když je umístíte ke konkrétním otvorům ve skříni, kde se nenachází ventilátor, uvidíte, jestli se v daném místě do skříně vzduch nasává (podtlak), nebo se z ní vyfukuje (přetlak).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama