Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory

Jak na chlazení počítače: počítačová skříň a ventilátory | Kapitola 3

Jan Pánek

Jan Pánek

24. 4. 2024 17:00 211

Seznam kapitol

1. Proč chtít kvalitní chlazení 2. Vyhoďte staré skříně 3. Co chtít od skříně 4. Obsazení pozic ventilátory a jejich kvalita 5. Přetlak, či podtlak? 6. Nebojte se experimentovat

Proč vůbec řešit chlazení stolního počítače? Není to zbytečné, když obvykle stačí dodávané větráky? Není a existují tři důvody – chlazení může zvýšit výkon, pomůže s výdrží komponent počítače a snížíte jeho hlučnost. V dnešním článku se podíváme na celkový koncept.

Reklama

Počítačová skříň by pochopitelně měla být hezká, vizuálně ladit s prostředím a mít i potřebné konektory na předním panelu nebo příhodně umístěná tlačítka. Z hlediska chlazení jsou podstatné pozice pro ventilátory, maximální výška pro vzduchový chladič a maximální délka grafické karty. 

Nyní k samotným pozicím pro ventilátory. Klíčovou úlohu hraje předek skříně, který typicky bude sloužit pro vstup vzduchu. Jak jsem zjistil v experimentu zveřejněném v Computeru 8/23, zde nemá ani tak smysl soustředit se na velikost a počet pozic pro ventilátory jako na plochu, kterou může proudit vzduch. V praxi totiž chcete maximalizovat množství vzduchu, které proteče dovnitř skříně a už tolik nezáleží, jestli to bude díky dvěma 200mm, třem 140mm nebo třem 120mm ventilátorům.

Kritické je, abyste díky ventilátorům maximálně využili průduch vepředu skříně, tedy abyste volnou plochu pokryli co nejlépe. Někdy větší ventilátory nemusí být výhodou, například když jsou přední pozice na šířku uzpůsobeny pro 120mm ventilátory. V takovém případě se může stát, že větší 140mm ventilátory budou stejně částečně překryté plechem a konce lopatek s největší plochou nevykonají optimální práci.

Takto může vypadat optimalizované chlazení skříně
i Zdroj: Endorfy, vlastní úpravy
Takto může vypadat optimalizované chlazení skříně

Také se můžete setkat s volbou mezi trojicí 120mm a dvojicí 140mm ventilátorů, opět může být správné jedna i druhá možnost – záleží na konkrétní skříni. Pro 140mm ventilátory chcete mít průduch co nejširší, zatímco pro 120mm ventilátory potřebujete využít horní i spodní proud vzduchu. Když nejnižší větrák žene vzduch do pevného disku nebo smotaných kabelů od zdroje, nevyužíváte jej naplno.

Největší důraz tedy klaďte na prostupnost přední části skříně. Velmi užitečné jsou i prachové filtry. Z dalších pozic určitě chtějte co největší výstupní otvor vzadu a minimálně jednu horní pozici v zadní části skříně. 

Při použití vodního chlazení je optimální umístit radiátor do horní pozice, takže si pohlídejte její velikost. 

Roli hraje i přísun vzduchu do prostoru mezi tunelem pro zdroj grafickou kartou – do něj žene vzduchu nejnižší přední ventilátor a je důležité, kolik studeného vzduchu dokáže dostat pod grafiku. U těchto ostatních pozic platí, že čím jsou větší, tím lépe. Záleží i na tom, zda je strop tunelu pro zdroj plný a po celé délce, anebo je v něm perforace, přes níž se může dostat pod grafickou kartu více vzduchu.

Dejte také pozor, aby v tunelu pro zdroj nic neblokovalo proudění vzduchu od ventilátorů, smotané kabely nebo plotnové zdroje mohou zcela znehodnotit přínos spodních pozic pro ventilátory.

Abychom si to shrnuli – vepředu chtějte co největší prostor pro průtok vzduchu. Mohou to být dvě 200mm pozice, tři 140mm nebo tři 120mm pozice, záleží na konkrétní skříni. Určitě chtějte velkou pozici vzadu, horní pozici podle vodního chladiče. 

Bonusem jsou pozice pod grafickou kartou nebo úplně naspod skříně, ty však nemusejí být efektivní kvůli překážejícím kabelům od zdroje nebo pevným diskům, které bývají právě v tomto prostoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama