Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity
i Zdroj: Samsung
Úložná zařízení Recenze Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity

Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

27. 12. 2023 14:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod, popis zařízení 2. Kapacita, rychlost 3. Software, zhodnocení

Ne každý chce kvůli přenášení dat platit měsíční paušál za cloud a ani online NAS není vždy řešením, ne všude se dá spoléhat na rychlé a stabilní připojení k internetu. A zbývá, když v počítači dochází místo a nemůžete přidat další disk? Externí disky! Ale ty mívají buď malé kapacity, nebo velké rozměry či nízké rychlosti. Takže slepá ulička? Ne v případě extrémního Samsungu T5 EVO o kapacitě až 8 TB!

Reklama

A není 8 terabytů málo, Antone Pavloviči?

Apollo Guidance Computer používaný v letech na Měsíc měl paměť v přepočtu 72 kilobajtů. Samsung T5 EVO se prodává ve variantách se dvěma, čtyřmi a osmi terabajty. Je to obrovský rozdíl, že mi nevyhnutelně vyskočila na mysl idea, jestli je vůbec čím takové místo zaplnit. Když v Průzkumníku u disku spatříte volné místo 7,27 TB, spustíte v hlavě kalkulačku, jestli není na čase si sehnat pár desítek populárních seriálů z dob mládí Airwolfem počínaje a Červeným trpaslíkem konče, či jestli dřív budete pořizovat novou klávesnici, než budete nuceni stisknout klávesu Delete.

Že u 8TB disku zbyde kvůli file systemu jen 7,3 TB volného snad na tomto webu není třeba vysvětlovat
i Zdroj: PCTuning
Že u 8TB disku zbyde kvůli file systemu jen 7,3 TB volného snad na tomto webu není třeba vysvětlovat

S jídlem však roste chuť. Pokud o tomto disku uvažujete, předpokládám, že rozlišení 720p vašim požadavkům na kvalitu stačit nebude. Při přepočtu 20 GB na hodinu videa ve 4K a dvěma hodinám na film se dostáváme kamsi ke 180 filmům, což už nezní jako nedosažitelný limit. V přepočtu na běžná, 4,7 GB velká DVD, se však prostým dělením dostáváme na 1546 filmů. Jen si zarezervujte dost času, až je budete kopírovat…

Kolik vymáčknete z USB?

Externí disk T5 EVO komunikuje přes rozhraní USB 3.2 Gen 1. Maximálních 5 Gb/s (625 MB/s) v plném rozsahu Samsung nevyužije, ale pořád je oproti plotnovým diskům jako rychlý Messerschmitt Me 262 Schwalbe proti Fokkeru Manfreda Richthofena.

S měřením samotným však byl kříž. Na mé sestavě disk ukázal cca 400 MB/s při sekvenčním čtení a 220 MB/s při sekvenčním zápisu, na jiném počítači sice čtení vyletělo na 460 MB/s, ale zápis klesnul na 20 MB/s. Teprve po aktualizaci firmwaru v poněkud problematickém programu Samsung Magician jsme se konečně dobrali korektních výsledků a maximálních výkonů, kterých je disk schopen. Pojďme si jednotlivá měření projít podrobněji.

První šel na řadu už tradičně Crystal Disk Mark, pro srovnání ve stejné konfiguraci jako u zmiňovaného Kingstonu:

Defaultní nastavení v Crystal Disk Mark
i Zdroj: PCTuning
Defaultní nastavení v Crystal Disk Mark

Jak vidno, na avizovaných „up to 460 MB/s“ se disk dostal. Jako obvykle se nejvyšší rychlost objevila u SEQ1M Q8T1, tedy sekvenčního čtení dat souvislým způsobem, kdy přes disk protékala objemná, ale organizovaná data bez potřeby přeskakovat sem a tam. Zápis v podobném scénáři měl prakticky stejnou rychlost.

Opačným příkladem je RND4K Q32T1, tedy využití odpovídající přelévání malých bloků dat náhodně – pod tím si můžete představit třeba práci s cache.

Pro ověření proběhnul druhý test, tentokrát s testovacími daty o velikosti 1 GB. Na naměřené rychlosti to nemělo vliv:

CrystalDiskMark, 1GiB testovací soubor
i Zdroj: PCTuning
CrystalDiskMark, 1GiB testovací soubor

Jak se ale disk chová s rostoucí velikostí bloků nejlépe ukazuje ATTO Disk Benchmark. Z grafu níže je vidět, že už na 512 KB dosahuje T5 EVO maximálních rychlostí zápisu i čtení:

Výsledky ATTO Disk Benchmark
i Zdroj: PCTuning
Výsledky ATTO Disk Benchmark

Pro jistotu přidávám i záznam se zapnutím Bypass write cache. Vliv na rychlost zápisu se neprojevil:

Rychlosti při zapnutém bypass write cache
i Zdroj: PCTuning
Rychlosti při zapnutém bypass write cache

Ze zaznamenaných výsledků vyplývá, že T5 EVO určitě neaspiruje na vítěze soutěže o nejrychlejší SSD. Stál ale Samsung o takové prvenství? Možná ano, ale proč se cpát tam, kde je obsazeno, když ve váhové, respektive kapacitní kategorii může být vítězem? Dokážete si navíc představit tu cenu, kdyby se při 8 TB snažil třeba o dvojnásobnou rychlost?

Na závěr zůstal souvislý test zápisu, který se „poněkud“ protáhnul:

Souvislý zápis spadnul z 460 na 37 MB/s
i Zdroj: PCTuning
Souvislý zápis spadnul z 460 na 37 MB/s

Disk si dlouho držel svou rychlost. Propad nenastal po 10 %, ale až ve zhruba třech čtvrtinách maximální kapacity! Propad to byl markantní, na druhou stranu je třeba si zvážit, jak často budete potřebovat v jednom kuse zapsat 6 TB dat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama