Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity
i Zdroj: Samsung
Úložná zařízení Recenze Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity

Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity | Kapitola 3

Michal Maňák

Michal Maňák

27. 12. 2023 14:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod, popis zařízení 2. Kapacita, rychlost 3. Software, zhodnocení

Ne každý chce kvůli přenášení dat platit měsíční paušál za cloud a ani online NAS není vždy řešením, ne všude se dá spoléhat na rychlé a stabilní připojení k internetu. A zbývá, když v počítači dochází místo a nemůžete přidat další disk? Externí disky! Ale ty mívají buď malé kapacity, nebo velké rozměry či nízké rychlosti. Takže slepá ulička? Ne v případě extrémního Samsungu T5 EVO o kapacitě až 8 TB!

Reklama

Samsung Portable SSD Software 1.0

Pokud není formátování první operace, jakou s diskem provádíte, najdete na něm i software Portable SSD 1.0 pro Mac nebo Windows. Funkcí nemá mnoho. Slouží pro šifrování dat na disku a to ještě s omezením na disky od Samsungu – pokud žádný takový připojený nemáte, software to oznámí a nepustí vás dál.

Nastavení jsou chudá, umožňují jen zapnout šifrování
i Zdroj: PCTuning
Nastavení jsou chudá, umožňují jen zapnout šifrování

Pokud ale T5 EVO k počítači připojíte, dozvíte se, jestli máte aktivovaný bezpečný režim, případně jestli ho chcete zapnout. Žádná komplikovaná nastavení, na výběr je ON a OFF a volba hesla. Po dvojitém zadání hesla je Security Mode zapne a tím veškerá práce programu končí, jedině že byste chtěli změnit heslo nebo jmenovku disku.

Závěrečné zhodnocení

Mohlo by se zdát, že Samsung vyrobil „pouze“ slušné externí SSD, které plní, co slíbí, ale parametry nijak nevyčnívá. Pro většinu vlastností by to i byla pravda. Design se mi trefil do vkusu, ale vás zasáhnout nemusí. Rozdílem oproti davům konkurence je obrovská kapacita. Sami se podívejte, kolik má váš počítač nebo mobil. Dokážete si představit, že by se během sekundy kapacita čtyřikrát navýšila?

Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity
i Zdroj: Samsung

Vzpomeňte si na už poněkud vyčpělý vtip, kde poštovní holub s paměťovou kartou na noze překonal rychlost internetu v kontextu Samsungu T5 EVO. Ano, holuba by to chtělo nahradit za opeřence s větší nosností, ale pořád se bavíme o 8 TB zabalených do 100 gramů gumy a hliníku.

Pokud pro takový hardware najdete využití, věřím, že může být vysvobozením. Samsung to ale tuší taky, proto si za tento disk nechává nemálo zaplatit. Inu, průkopníci to nikdy nemají snadné.

Samsung T5 EVO

Verdikt

Nedivil bych se, kdyby názory na externí SSD od Samsungu byly protichůdné. Můžete ocenit obří kapacitu, kterou získáte za výměnou za 15 tisíc a zaplněné USB a to, že se při přenášení velkých objemů dat obejdete bez nutnosti připojení k internetu, poplatků za cloud i laborování s NASkou. Své využití si T5 EVO jistě najde a sympatická je mi i prostá chuť ukázat, že něco takového vyrobit i prodávat lze.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kapacita disku
Design
Zvýšená odolnost
Pro PC i mobily
Cena, poměr cena/GB
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama