Recenze Kingston XS1000: 2TB SSD o velikosti klíčenky. Vyhrajte 1TB varianty
i Zdroj: Kingston
Úložná zařízení Recenze Recenze Kingston XS1000: 2TB SSD o velikosti klíčenky. Vyhrajte 1TB varianty

Recenze Kingston XS1000: 2TB SSD o velikosti klíčenky. Vyhrajte 1TB varianty

Michal Maňák

Michal Maňák

24. 10. 2023 07:00 14

Seznam kapitol

1. Využití, design 2. Rychlost, benchmarky 3. Soutěž Kingston 4. Otázky 5. Pravidla

Co udělá majitel telefonu, když mu dochází místo? Koupí si místo v cloudu, paměťovou kartu, nebo fňuká, že při nákupu mobilu šetřil. Co udělá majitel PC? Koupí harddisk. Jakmile ale jednou ochutnáte rychlost SSD, cokoli pomalejšího vám už k počítači nesmí. A navíc ještě můžete dva kousky s menší kapacitou vyhrát v soutěži.

Reklama

Možná si pamatujete dobu, kdy byly v módě i oblibě flash disky. Každý druhý měl „flešku“ na klíčích, běhalo se s ní od počítače k tiskárně, nosily se na tom prezentace do školy a řidiči si na tomto nosiči živily ty nejlepší vypalovačky do auta. Pak přišel Bluetooth, cloud, Android Auto a Car Play a kdo lpěl na starých zvycích, jednoduše si k mobilu nosil i kabel.

Takhle jsem vzpomínal, když jsem si od kurýra převzal krabici, ve které se měl XS1000 schovávat. To jsem ještě netušil, že otevírám úplnou matrjošku. Z lepenkového boxu o formátu A5 jsem vylovil krabičku jak od náplastí, po jejímž otevření vyšlo najevo, že disk samotný zabírá jen cca půlku jejího objemu, zatímco druhou polovinu si zabral kabel USB. V podstatě se velikostní rozdíl mezi starou flashkou a novým SSD zmenšil přibližně na 2 cm².

V balení je kromě disku jen USB-C/USB-A kabel o délce 20 cm
i Zdroj: PCTuning
V balení je kromě disku jen USB-C/USB-A kabel o délce 20 cm

Rázem se nastartovala fantazie. Bude to rychlejší než starý plotnový harddisk v mém archaickém počítači? Zvládne na to rovnou nahrávat videa mobil? Bude stačit napájení z telefonu? Poradí si s takovou kapacitou auto? Může se externí SSDéčko stát řešením pro permanentní datovou klaustrofobii, aniž bych musel uklízet kabeláž ve skříni počítače?

Malý jako flashka

Jestli jste si zvykli, že externí disky jsou velké minimálně jak střední powerbanka, budete v případě Kingstonu překvapení. Rozměry 69,54 × 32,58 × 13,5 mm nejsou pro žádnou kapsu problém, jedinou přítěží bude leda tahat kabel zvlášť. Zároveň se ale na rozdíl od kdejaké nabíječky nemusíte bát, že až se dráty zlámou, za vašimi daty zapadne brána a nikdy se k nim už nedostanete.

Tím je praktická část použití vyřešena, co ta designová? Černý kvádřík se buď bude schovávat za počítačovou skříní, kdesi za televizí, nebo jen tak na stole. Z tohoto pohledu jsem za nudný vzhled vlastně rád – disk nemusí poutat pozornost, blikání LEDkami nevidím jako benefit, spíš jako rušivý element.

Pokud bych se mermomocí chtěl kritikou trefovat do nějakých vlastností XS1000, bude to barva a absence nějakého poutka. Kingston by neměl mít problémy při použití za teploty od 0 do 40 °C, ale někde pod sklem v autě se jeho černá může rozpálit i na vyšší teplotu. Poutko by jistě taky nebyl problém k výlisku přidat, zejména když vezmu v potaz jeho vliv na riziko ztráty. Přeci jen, když někde vytrousíte 28,7 g lehkou věc, ani si nevšimnete.

Dioda je hodně nenápadná, v noci nezáří a neruší
i Zdroj: PCTuning
Dioda je hodně nenápadná, v noci nezáří a neruší

Jak je z fotek vidět, jediným prvkem, se kterým se dá manipulovat, je konektor USB-C podporující rozhraní USB 3.2 Gen 2. Utěsněný nijak není, ale opět – je třeba IP68 stěžejní vlastností externího disku? Pokud bude roky připojený ke stolnímu PC, voděodolnost chybět nebude. V terénu ho možná využijete k fotoaparátu nebo kameře, v takovém případě ale jistě nebude jedinou elektronikou, které se do plavek nechce. A někde v batůžku? Inu, tam by se to hodit mohlo, ale koupě pouzdra, nebo v nejhorším zabalení do pytlíku, není nic nepředstavitelného.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama