Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity
i Zdroj: Samsung
Úložná zařízení Recenze Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity

Samsung T5 EVO 8 TB: externí harddisk monstrózní kapacity

Michal Maňák

Michal Maňák

27. 12. 2023 14:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod, popis zařízení 2. Kapacita, rychlost 3. Software, zhodnocení

Ne každý chce kvůli přenášení dat platit měsíční paušál za cloud a ani online NAS není vždy řešením, ne všude se dá spoléhat na rychlé a stabilní připojení k internetu. A zbývá, když v počítači dochází místo a nemůžete přidat další disk? Externí disky! Ale ty mívají buď malé kapacity, nebo velké rozměry či nízké rychlosti. Takže slepá ulička? Ne v případě extrémního Samsungu T5 EVO o kapacitě až 8 TB!

Reklama

Nedávno jsme soutěžili o Kingston XS1000 a já si liboval, jak snadno se dá znásobit kapacita úložiště. To jsem ještě netušil, že za pár týdnů se dostanu k disku s několikanásobnou kapacitou. U T5 EVO je vskutku impozantní a zastiňuje i ostatní, nikoli však druhořadé parametry. Určitě se proto hodí tomuto kousku mrknout na chrup, i kdyby jen z důvodu, že taková anomálie na trhu existuje.

Flashka, co papala hodně polívčičky

Samsung T5 EVO k vám dorazí v modré krabičce s vlastním portrétem, který nic závratného neslibuje. Zkrátka tuctovka, kterých v prodejnách s elektronikou potkáte desítky, většinou visíc na háčcích za prodavačem, aby měl co nabídnout jako doplňkový prodej. Pozorné oko si však všimne, že tento disk není balený jen tak v blistru, ale plnotučné krabičce. A jestli navíc oko přečte i malá písmenka v pravém spodním rohu, pochopí, proč na štítku s doporučenou cenovkou svítí bez koruny 15 tisíc. Pokud by to na vás bylo příliš, můžete sáhnout po variantě se 4 TB a cenou začínající pod osmi tisíci.

Při rozměrech 40 x 95 x 17 mm a hmotnosti 102 g vám disk kapsu neutrhne.
i Zdroj: PCTuning
Při rozměrech 40 x 95 x 17 mm a hmotnosti 102 g vám disk kapsu neutrhne.

O bezpečí dat se ale bát nemusíte. Disk sice není voděodolný, ale výrobce myslel aspoň na takové výdobytky jako port USB-C schovaný pod gumovou ohrádkou, aby každý pád do hlíny neznamenal čištění párátkem a stlačeným vzduchem. Hned vedle něj na vás mrkne miniaturní modrá dioda signalizující zapojení. Na délku pokoje ji nepřehlédnete, ale pokud nemáte závažné problémy se spánkem, její svit vás večer rušit nebude.

Z formátu by se mohlo zdát, že uvnitř najdete klasické SSD pro M.2 v nějaké redukci, ale není tomu tak – uvnitř je klasický plošný spoj osazený řadičem a paměťovými čipy, rozborku najdete třeba na Anandtechu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama