Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úpravy: snížení hluku Článek Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR | Kapitola 6

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

16. 8. 2023 19:00 63

Seznam kapitol

1. Výběr komponent 2. Aktivní chlazení 3. Testy výkonu a stability 4. Process Lasso – Optimalizace pro multimédia 5. Process Lasso – Herní optimalizace 6. Smysl pasivního chlazení

Jak si stojí Ryzen 7950X3D bez jediného ventilátoru? A jaké vybrat komponenty pro úplně tichou sestavu? Odhalíme skrytý potenciál čipů X3D a s pomocí Process Lasso vyladíme sestavu pro multimediální produkci, hraní či streaming v maximální kvalitě.

Reklama

Pravou mánii kolem pasivního chlazení, hlavně interně, na korporátní úrovni, odstartoval Steve Jobs. Se svým tlakem na úplně pasivní Macy a MacBooky však přišel příliš brzy. Mnohé modely těchto strojů, ať už měly procesory PowerPC či Intel, se přehřívaly a nefungovaly ideálně. I novější modely MacBook Air bruslí na tenkém ledě, ale tak je to s fanless designem skoro vždycky. AMD, tedy výrobce procesoru, který jsem použil pro pasivní build já, dnes určitě není nositelem pochodně procesorů typických a nejvíce vhodných do pasivních sestav. Lídra je třeba hledat v ARM, nikoli v architektuře x86, ze které už před lety zmizela nadějná, historicky nejvíce úsporná řada procesorů Intel Atom. Unikátní technologie byla využita u nových Intel Core, resp. procesorů Alder Lake, a i když díky tomu zvedají výkon, spotřebou se Atomům nepřibližují ani omylem.

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud zůstaneme u mobilních procesorů, je nalezení pasivně chlazených strojů mezi těmi s platformou x86 velmi obtížné. Když už na nějaké natrefíte, není jejich výkon bůhvíjak oslnivý. Ani s výdrží to nebývá žádné terno. Apple zde se svými čipy Sillicon ukázal AMD & Intelu, kudy vede cesta k úspornému, a přitom výkonnému mobilnímu čipu. Srovnání to však není úplně férové. Apple by nikdy nedosáhl takové efektivity, kdyby měl jeho čip a operační systém podporovat kombinace milionů různých komponent tak, jak to dovede platforma PC / Microsoft. Čipy Sillicon dosahují své efektivity ruku v ruce s nízkým počtem HW kombinací a rozličnými hardwarovými akcelerátory, pro něž jsou optimalizovány. V tomto ohledu je nejdál Anroid.

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz

V desktopu není tlak na úspornost a pasivní uchladitelnost zdaleka tak zásadní jako u přenosných zařízení. Do těch totiž nemůžete dát rozměrné a tiché ventilátory, které lidem v PC nebo sestavách Mac zase tak nevadí. Ani ony však neposkytují úplné ticho. Které je nejen návykové: Při komponování a masteringu nových skladeb jsem si všiml, že se mohu konečně soustředit na jemné nuance tišších pasáží, aniž bych musel napínat uši a hádat, zda je registrovaný ruch způsoben šuměním větráků nebo něčím v nahrávce. A to za 4–8% výkonnostní propad u tak silného procesoru, jakým AMD Ryzen 9 7950X3D určitě je, z mého pohledu stojí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama