Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úpravy: snížení hluku Článek Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR | Kapitola 5

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

16. 8. 2023 19:00 63

Seznam kapitol

1. Výběr komponent 2. Aktivní chlazení 3. Testy výkonu a stability 4. Process Lasso – Optimalizace pro multimédia 5. Process Lasso – Herní optimalizace 6. Smysl pasivního chlazení

Jak si stojí Ryzen 7950X3D bez jediného ventilátoru? A jaké vybrat komponenty pro úplně tichou sestavu? Odhalíme skrytý potenciál čipů X3D a s pomocí Process Lasso vyladíme sestavu pro multimediální produkci, hraní či streaming v maximální kvalitě.

Reklama

Požadavku na herní a zároveň stabilní produkční PC by se konzervativní profesionálové ještě přednedávnem vysmáli. Popularita nástrojů typu OBS Studio však vytvořila poptávku právě po strojích, které jsou vhodné na hraní a přitom stabilní, tiché, uzpůsobené k produkci obsahu a schopné kvalitně zaznamenávat, zpracovávat a streamovat obraz i zvuk.

Windows Game Bar, který se v základu stará o přidělování herních procesů jednotlivým jádrům, je oproti Process Lasso jen chudý příbuzný. Ve Windows 10 navíc o dost hloupější než ve Windows 11. Nastavení je sice principiálně použitelné pro všechny možné procesory, nejvíce přínosné je však u procesorů X3D, a také u čipů s architekturou Alder Lake a novější. Princip je stejný – u AMD přiřadíme procesy na pozadí CCD1, tedy čipu bez (herní) V-Cache, v případě Intelu pak úsporným E-Cores.

1)  Nemusí to být úplně nutné a přínosy jsou diskutabilní, ještě před nastavováním Process Lasso ale můžete v BIOSu vaší desky k X3D procesoru zkusit změnit nastavení CPPC (Co-operative Proccessor Performance Control). Položku naleznete v sekci Advanced > AMD CBS > SMU Common Options > CPPC Dynamic Preffered Cores. Hodnotu změňte na Cache; teoreticky to pomůže k nižší latenci. Pomoci může také vypnutí integrity paměti (VBS).

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz

2)  Jako modelový příklad aplikace, které zakážeme přístup k 3D čipu, zvolíme třeba Firefox. V tabulce All processes si procesy seřaďte podle názvu a najděte Firefox.exe, případně jiný prohlížeč. Pokud v něm máte otevřeno více karet, je Firefox interně spuštěn ve více instancích, takže označíme všechny. Levým tlačítkem myši klikněte na první z nich a při držení klávesy SHIFT klepněte, opět levým tlačítkem, na poslední z nich. Po označení všech instancí na některou klikněte pravým tlačítkem myši a prolistujte se na CPU Affinity > Always > Select CPU Affinity. V dialogovém okně pak odznačte všechna jádra s V-Cache. V případě 7950X3D bude mít Firefox zapovězena jádra CPU 0–15.

3)   Afinitu nepoužívejte na systémové procesy a obecně na procesy, kde si nejste jisti, k čemu slouží. Systémové procesy, jako jsou services.exe, svchost.exe, System apod., však můžete pro jádra bez V-Cache alespoň k přednostnímu zpracování „doporučit“. Postupujte stejně jako v předchozím bodě, jen namísto v CPU Affinity vyberte jádra bez 3D cache v CPU Sets.

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz

4)   Spusťte nějakou hru a pod kartou Active Processes na její spouštěcí soubor klikněte pravým tlačítkem myši, načež zvolte CPU Affinity > Always > Select CPU Affinity. V dialogovém okně odznačte všechna jádra bez V-Cache; u procesoru AMD Ryzen 9 7950X3D tak nebudou hře dostupná jádra CPU 16–31.

Jádrům s V-Cache přiřaďte také celé distribuční platformy, jako jsou Battle.net, GOG, Steam a další. Na spouštění her se spolupodílejí a špatnou afinitou byste zde riskovali, že na „nesprávném“ čipu poběží i všechny hry z dané platformy.

Globální nastavení

Nastavování Process Lasso si můžete značně ulehčit, program totiž umožňuje konfiguraci všech parametrů, které jsme si ukázali, pro celé složky nebo diskové oddíly. Řekněme, že máte hry ve složce C:\GAMES a chcete, aby se hry v ní spouštěly pouze na čipu s 3D cache. V horním menu Process Lasso vyberte Options > CPU > CPU Affinities a do políčka Process match napište C:\GAMES\*. Hvězdička na konci je důležitá – políčko po vás jinak chce název procesu, takto ale zahrnete všechno, co se v dané složce nachází. Kdybyste chtěli zahrnout např. celý disk D:, napsali byste D:\*

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvýšení výkonu procesorů X3D

Procesory s 3D cache mají v základním nastavení systému tendenci se flákat, snaží se snižovat svou frekvenci pod 4200 MHz a udržovat teplotu na „zbytečně” nízkých hodnotách. S kvalitním vzduchovým chladičem se teplota 7950X3D drží kolem 40 °C a pokud vám mírné zvýšení teploty nad tuto hodnotu nevadí, přiměje následující tip procesor běžet na vyšších frekvencích.

Stiskněte Win + R, napište cmd a zmáčkněte CTRL + SHIFT + ENTER – spustíte tak Příkazový řádek s administrátorskými privilegii. Poté vložte následující kód a stiskněte ENTER (vše, co je kurzívou, naráz):

powercfg -setacvalueindex scheme_current sub_processor 5d76a2ca-e8c0-402f-a133-2158492d58ad 1 

powercfg -setactive scheme_current 

Procesor v tomto nastavení nepůjde se svou frekvencí pod 4200 MHz, naopak se bude snažit taktovat výše. Z herního pohledu je to určitě vhodnější nastavení, v pasivním režimu by ale zbytečně zvyšovalo celkové teploty. Vypnout ho můžete tímto příkazem:

powercfg -setacvalueindex scheme_current sub_processor 5d76a2ca-e8c0-402f-a133-2158492d58ad 0

powercfg -setactive scheme_current

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama