Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úpravy: snížení hluku Článek Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR | Kapitola 2

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

16. 8. 2023 19:00 63

Seznam kapitol

1. Výběr komponent 2. Aktivní chlazení 3. Testy výkonu a stability 4. Process Lasso – Optimalizace pro multimédia 5. Process Lasso – Herní optimalizace 6. Smysl pasivního chlazení

Jak si stojí Ryzen 7950X3D bez jediného ventilátoru? A jaké vybrat komponenty pro úplně tichou sestavu? Odhalíme skrytý potenciál čipů X3D a s pomocí Process Lasso vyladíme sestavu pro multimediální produkci, hraní či streaming v maximální kvalitě.

Reklama

Noctua NH-P1 dokáže procesor Ryzen 7950X3D uchladit pasivně i při vysokém výkonu. A třebaže je procesor na teploty kolem 89–90 °C stavěný, ostatním součástkám se to líbit nemusí. Jejich čidla mohou hlásit rozumné teploty, jejich design ale většinou počítá s tím, že bude ve skříni alespoň nějaké proudění vzduchu. Nedostatečný průtok vzduchu může snížit životnost některých prvků, kromě toho při hraní stejně hučí grafická karta, takže je lepší nastavit nějakou hranici, od které se bude spínat aktivní chlazení.

Ventilátor Noctua NF-A12x25 LS-PWM, který jsem zvolil pro chlazení procesoru, upravil výrobce přímo pro chladič Noctua NH-P1. Jde o tišší verzi ventilátoru Noctua NF-A12x25 PWM, jenž jsem umístil do zadního tahu – a který je lepší umístit na procesor, chcete-li dosáhnout vyššího výkonu. Za přední masku skříně jsem namontoval NF-A14 ULN, tedy také ultra tichý model.

Přední ventilátor je umístěn níže, protože jsem před pořízením snímku chladič CPU čerstvě otočil o 90° a rozmístění ventilátorů ještě nebylo finální
i Zdroj: PCTuning.cz
Přední ventilátor je umístěn níže, protože jsem před pořízením snímku chladič CPU čerstvě otočil o 90° a rozmístění ventilátorů ještě nebylo finální

Řada základních desek vám nastavit nulové otáčky (rpm) ventilátorů vůbec nedovolí, ASUS TUF (a většina ostatních řad výrobce) naštěstí ano. Nastavení je velmi přístupné a podrobné, aktuálně používám: 0–62 °C 0 rpm, >63 °C 30 % rpm, >70 °C 40 % rpm, >80 °C 60 % rpm. Režim nulových otáček však většinou neznamená, že by deska ventilátor úplně deaktivovala. Naopak, do motoru jde stále proud, a ten se tím pádem zahřívá, což může snížit jeho životnost. Noctua, na rozdíl od např. Arctic Cooling, většinou výslovně u svých ventilátorů 0 rpm certifikaci neuvádí, takže jsem se jich na tuto problematiku zeptal. Poskytli mi následující stanovisko:

„Nastavení signálu PWM na 0 % nepoškodí naše ventilátory ani nesníží jejich jmenovitou životnost. Jediné modely, které se nezastaví na <20 % vstupu, jsou A20 PWM, S12B redux 1200 a B9 redux 1600. Všechny ostatní modely se prostě neroztočí a následně ani nezahřívají motor. Dojde k mírnému odběru proudu oproti hardwarové deaktivaci ventilátoru, ale to je dáno pouze odběrem proudu řídicími obvody uvnitř ventilátoru. Ty jsou však aktivní, i když se ventilátor točí 24/7, což je způsob, jakým se měří naše jmenovitá životnost.”

Lukas Danesi, technická podpora společnosti Noctua

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: Noctua.at

Nutnost aktivního chlazení jsem u sestavy nevnímal, dokud jsem do ní nepřidal GeForce RTX 4070 Ti. Dedikovaná grafická karta je další element, který se spolupodílí na teplotách uvnitř skříně, ale hlavně bývá umístěná hned pod pasivem procesoru. Když jsem dal RTX 4070 Ti do prvního slotu PCIe 4.0 x16, vzrostla průměrná teplota procesoru z obvyklých 45–55 °C na 60–70 °C. Sama 4070 Ti má v idle teoreticky cca 37 °C, to ale nesmí nic moc zobrazovat. Photoshop a pár desítek oken v prohlížeči zvednou spotřebu karty a rozehřejí ji na 50 °C. Vzduch ohřátý kartou má pak vliv i na teplotu heatsinku procesoru. Sestava sice pak stále byla stabilní a výkonná, její průměrné teploty už ale nebyly uspokojivé. Umístění grafické karty do nižšího, i když pomalejšího slotu PCIe 4.0 x4, problém vyřešilo. Teploty se vrátily do normálu. Výkonnostní propad jsem při hraní, konkrétně v Cyberpunk 2077, nezaregistroval.

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz

V prvním slotu PCIe má pod NH-P1 grafická karta málo místa, takže problém mohou mít karty s tlustším backplate. Mnoho uživatelů vidí naději na řešení této situace v montážním kitu, který umožní NH-P1 v socketu AM5 otočit o 90 stupňů. Tento kit se s chladičem většinou nedodává, Noctua mi jej ale na základě mé e-mailové žádosti, v níž jsem prokázal vlastnictví chladiče a patřičné desky, poslala poštou. Zdarma. 

Kit sestává ze dvou delších montážních spon umožňujících horizontální orientaci žeber chladiče. A po vyzkoušení už s nadsázkou řečeno chápu, proč výrobce tyto spony nedodává s chladičem rovnou. Pasivní odvod tepla od procesoru žebry chladiče totiž funguje, jen když jsou svisle, ve vodorovné poloze žeber je komínový efekt výrazně omezený. Teploty byly opět, stejně jako když jsem umístil grafiku do prvního PCIe slotu, o zhruba 10 °C vyšší. Pokud by se podařilo dosáhnout pomocí předních a zadních ventilátorů vodorovného proudění vzduchu, měl by být chladič v této poloze teoreticky účinnější, nicméně se mi v testech za těchto předpokladů lepších výsledků dosáhnout nepodařilo. Kromě toho byste náhradou aktivního chlazení procesoru systémovými ventilátory ze skvělého pasivního chladiče udělali podprůměrný chladič aktivní. Je to tak, že vzhledem k nízké hustotě žebrování nebude aktivně chlazená Noctua NH-P1 nikdy tak výkonná, jako např. Noctua NH-U12A či be quiet! Dark Rock 4. Jenže ve své kategorii, tedy mezi high-endovými pasivními chladiči, najde NH-P1 jen stěží sobě rovného.

Pasivně chlazená 16jádrová bestie – testy a tuning PC pro zvuk, streaming, hry a VR
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama