ovladace-intel-vs-amd-detonator-vs-catalyst
Hardware Článek Ovladače: Intel vs. AMD, Detonator vs. Catalyst

Ovladače: Intel vs. AMD, Detonator vs. Catalyst | Kapitola 6

Petr Válek

Petr Válek

9. 9. 2003 00:00 182

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Grafy průběhu výkonu v čase 3. Grafické karty @ Ovladače 4. RtCW a UT2003 5. GL Excess a Code Creatures 6. Intel vs. AMD

Pokud by "Banánové rybičky" Haliny Pawlowské byly o počítačích, určitě by se jeden z prvních dílů jmenoval "Jak přežít... ovladače". Ovladače jsou odvěkým tématem v diskuzích a každý si z různými verzemi a kartami určitě "užil" dost. Špatné drivery dokážou totiž dobrý hardware potopit, stejně jako dobré u špatného zamaskovat nedokonalosti. Původní drivery vyvíjené výrobci hardware nebývají rozhodně to pravé ořechové (ehm, nechci ukazovat prstem na ATI) a tak zůstat u toho, který vyvětrává z CD v krabici grafické karty není nejrozumnějším nápadem. Podívali jsme se na poslední ovladače karet s čipy nVidia a ATI na platformě Intel i AMD.

Reklama

V začátku článku jsem zmínil, že bylo testováno na obou platfomách, tedy na AMD i Intelu. Rád bych, když už se ta možnost naskytla alespoň mírně nahlédl na problematiku výkonových rozdílů mezi nimi.

Byly použity dvě "podobné" desky, stejně jako dva "velmi podobné" procesory, pokud je budeme srovnávat z hlediska jejich řazení u obou výrobců. Procesor AMD Athlon XP 2600+ /333fsb a Pentium 4 2,6GHz /800fsb jsou dva rivalové a jejich boj je docela zajímavý. Nebudu se rozepisovat o jejich výkonech v Sandře a podobných programech, porovnával jsem je pouze na čtyřech z použitých testů. Podmínky pro oba procesory byly vytvořeny s co největším důrazem na vyrovnanost. Oba byly testovány na dvoukanálových čipsetech, s identickými pamětmi, stejným systémem a periferiemi.

Najdou se samozřejmě lidé, kteří podobné srovnání odsoudí, protože jsou "pro Pentiovští" nebo naopak "AMD-čkaři". Téma je to však zajímavé, posuďte sami: zelenou barvu má AMD a modrý je Intel.

Prvním z použitých testů je "nesmrtelný" 3D Mark 2001 SE. AMDčkaři při pohledu na tento zajásají, jednoznačně zde vede XP 2600+. Vzhledem k  o 25% větší frekvenci u Intelu jsem očekával, že rozdíl bude menší. Je jasné že 3D aplikace AMD procesor "baví" více než Intel. Zkusí se se záporným skóre Intel ještě poprat? Uvidíme, i když asi tušíte kam tento boj povede.

A je to tady znovu, Intel nezůstává sice moc daleko za AMD, potvrzuje to však předpoklady. Co na to řeknou samotní "Inteláci" mně hodně zajímá. Uvítám jakékoli argumenty v diskuzi pod článkem. Existují samozřejmě testy, kde Intel porazí AMD, článek je však o podobných testech. Teď si vezmu na ostří odstřelovačky test, který je sám o sobě velice závislý na procesoru. Unreal Tournament 2003.

U UT2003 je znát každý MHz navíc takže Intel pro jednou nechal AMD za sebou. Rozdíl není však takový, aby to "AMDčkaře" bolelo. Vzhledem k více jak 500MHz větší frekvenci Intel nevede zase o tolik. V případě karty Radeon 9200 je to ale naopak. Takže opět to není tak jednoznačným vítězstvím Intelu jak se zprvu zdálo.

Posledním z testů je hra Return to Castle Wolfenstein. Hra, která je na trhu již docela dlouho a je častým testerem výkonů jak procesorů tak i grafických karet. Takže kdo z koho nyní??

A je to tady zase. AMD překonává Intel v průměru o více jak 20%. Potvrdila se tedy domněnka, že AMD procesory jsou na tom v 3D aplikacích lépe. Nakolik tyto malé a ne příliš průkazné testy dokáží zviklat mínění lidí vlastnících Intel, je otázkou. Nebylo samozřejmě plánem někoho zrazovat od koupě procesoru x nebo y, nebo zase dělat nějakému procesoru reklamu, zamýšlení je to myslím zajímavé. Podstatným argumentem při nákupu nového procesoru je také poměr výkon/cena. Pentium 4 2,6GHz stojí bezmála dvakrát tolik jako Athlon XP 2600+, takže posuďte sami, který je výhodnější.

Pravda je že když už s podobnými testy přicházím, mohl jsem je zpracovat lépe, podotýkám však, že toto slouží pouze jako doplněk k samotným a v tomto článku nejdůležitějším ovladačům. Obě platformy byly testovány samozřejmě s nejnovějšími ovladači, přesněji Catalysty 3.7 a Detonatory 45.23.

Závěr

Jak se předpokládalo a testy také potvrdilo, jsou rozdíly mezi výkony ovladačů použitých v těchto testech na zmíněných grafických kartách opravdu minimální. Množství problémů, které byly v minulosti se zmenšilo, ale stále se objevují. Řešení opravdu velikých problémů naštěstí nenechá na sebe dlouho čekat v podobě nových ovladačů nebo alespoň opravného fixu, jako například v minulosti s Catalysty 3.5 a OpenGL. Na internetu jsou samozřejmě taky ke stažení různé bety a obměny ovladačů pro ATI i nVidii. K těm se však vrátíme někdy v budoucnu. Chtěli jsme otestovat jen ty nejběžnější a nejdostupnější oficiální ovladače.

Doporučuji Vám samotným otestovat si jak Vám která karta šlape s různými ovladači. Je to sice dlouhodobá záležitost, zajistí Vám ovšem bezproblémový chod vašich oblíbených her. Kdybych měl doporučit nějaký z ovladačů, jistě by to byly asi úplně poslední Catalysty i Detonatory. Doufám, že se díky tomuto článku podaří vybrat ten ideální. Uvítám samozřejmě jakoukoli, byť i negativní připomínku k tomuto tématu.
V poslední době můžeme být docela rádi, že časy kdy měly obě firmy velmi nepovedené ovladače jsou už dávno pryč (Snad!?!). Vyrovnanost mezi jednotlivými ovladači je zřejmá, zdá se že ani nějaké podstatné zvyšování výkonu čekat nemůžeme. Určitě se na druhou stranu objeví další a další aplikace, ve kterých je třeba ladit mouchy. Kvalitní jsou bezpochyby všechny z testovaných ovladačů a jestli tento trend bude pokračovat i nadále můžeme jen doufat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama