ovladace-intel-vs-amd-detonator-vs-catalyst
Hardware Článek Ovladače: Intel vs. AMD, Detonator vs. Catalyst

Ovladače: Intel vs. AMD, Detonator vs. Catalyst | Kapitola 4

Petr Válek

Petr Válek

9. 9. 2003 00:00 182

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Grafy průběhu výkonu v čase 3. Grafické karty @ Ovladače 4. RtCW a UT2003 5. GL Excess a Code Creatures 6. Intel vs. AMD

Pokud by "Banánové rybičky" Haliny Pawlowské byly o počítačích, určitě by se jeden z prvních dílů jmenoval "Jak přežít... ovladače". Ovladače jsou odvěkým tématem v diskuzích a každý si z různými verzemi a kartami určitě "užil" dost. Špatné drivery dokážou totiž dobrý hardware potopit, stejně jako dobré u špatného zamaskovat nedokonalosti. Původní drivery vyvíjené výrobci hardware nebývají rozhodně to pravé ořechové (ehm, nechci ukazovat prstem na ATI) a tak zůstat u toho, který vyvětrává z CD v krabici grafické karty není nejrozumnějším nápadem. Podívali jsme se na poslední ovladače karet s čipy nVidia a ATI na platformě Intel i AMD.

Reklama

Return to Castle Wolfenstein

Velmi oblíbená hra jak v singleplayeru tak i jako LAN-řežba (znáte Enemy Teritory?). Graficky velmi povedená, vylepšená varianta enginu Quake III běžící pod OpenGL. Nakolik jsou optimalizovány na tuto standardní hru ovladače pro námi testované grafiky, se ukáže v testech.

Jak už jsem podotkl bylo testováno pomocí dema Checkpoint ze serveru 3Dcenter. Demo bylo spouštěno z prostředí Multiplayeru. Samotné nastavení hry vidíte na přiložených obrázcích.


Základní nastavení pro demo spouštěné z multiplayeru


Doplňkové nastavení

Catalysty si v tomto testu vedly docela slušně, až na mírné zakolísání posledního z nich u karty Radeon 9500Pro. Trošku mně překvapil výkon karty Radeon 9200 v porovnání s výkonem silnějšího Radeonu. 

ATI se stále daří zvyšovat výkon, sice o malé kousíčky, přesto přece. Radeon 9500Pro s nejnovějšími ovladači poněkud zaváhal. Snad to bude jen výjimka. Kdyby se ATI podařilo u většiny svých karet dodržet podobnou tendenci jako v tomhle případě u Radeonu 9200, bylo by to velmi dobré. Je ale možné, že nás programátoři překvapí ještě většími nárůsty. Snad!?!

Wolfenstein nepoužívá žádné pokročilé vlastnosti moderních grafických procesorů. V této situaci GeForce 4 MX440 (s pamětmi na 550MHz) dýchá FX 5600 doslova na záda.

Výkonový propad FX 5600 se staršími ovladači je překvapivý, poslední ovladače však tuto kartu nakonec vrátily do čela tohoto grafu.

  Detonatory 43.51 Detonatory 44.03 Detonatory 45.23
4MX440 100% -0,5% +2,7%
FX 5600 100% -0,2% +9,1%

Unreal Tournament 2003

Obligátní testík, který je sice větší měrou dokáže monitorovat výsledky práce procesoru, pro jemné nuance a rozdíly v jednotlivých ovladačích se hodí také velmi dobře. Testováno bylo s detaily na normal se všemi efekty zapnutými. Vypnutý zvuk je samozřejmostí.

Mírné zvýšení je znatelné pouze u Radeonu 9500Pro v případě Catalystů 3.6 a 3.7. U Radeonu 9200 je to opět spíše naopak. Jde opět o minimální rozdíly - kvůli kompatibilitě sáhněte raději po poslední verzi.

U nVidie je to podobné:

Následuje GL Excess a Code Creatures benchmark.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama