naha-pravda-athlon-64-a-opteron
Hardware Článek Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron | Kapitola 7

Dudek Jan

Dudek Jan

20. 12. 2002 00:00 85

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Athlon 64 vs. Opteron 3. Souboj technologií: 64-bity vs. HyperThreading 4. Shrnutí zásadních fakt o procesorech Athlon 64 a Opteron
5. Teoretické benchmarky... 6. Praktické benchmarky... 7. Závěr

Až na pár informací, jako je overclocking nebo jaký bude vzorec na přepočet frekvence/modelového čísla, víme o procesorech Athlon 64 a Opteron všechno. Známe výkon, cenu, možnosti i konkurenceschopnost. Nyní si už můžeme troufnout doporučit, jestli nový procesor koupit nebo ne, také dokážeme určit jak tato řada procesorů uspěje v příštím roce na trhu. Přinášíme vám hloubkové preview "šampióna" od AMD.

Reklama

Athlon 64 a Opteron klepou na dveře, tedy doufáme, že klepou. Podle všeho to ale vypadá, že by se AMD mohlo povést uvést na trh aspoň několik set tisíc těchto procesorů a nám, běžným uživatelům tyto procesory začít prodávat do konce roku 2003. Je velká škoda, že AMD se s uvedením těchto procesorů zpozdilo. Jinak by byl úspěch obrovský. Tak bude úspěch jen částečný.

Proč částečný? Už jsem se o tom vyjadřoval v předcházejících kapitolách. Athlony 64 neporazí Pentia 4, jak to bylo v případě Athlonů K7 v roce 1999, ale pouze se jim vyrovnají. Tah s FSB 800 MHz se Intelu povedl a vzal AMD největší trumf v desktopech - integrovaný paměťový řadič u Athlonu 64.

Hodně ale bude záviset na frekvenci procesorů AMD. Počítá se s tím, že Intel až do konce roku nebude schopen uvést rychlejší procesor než s taktem 3,4 GHz, což dává AMD velké šance. Z testů vyplývá, že aby se mohl Intelu vyrovnat, či jej porazit, tak AMD potřebuje Athlony 64 na 2,6 - 2,8 GHz. Také bude záviset na strategii AMD jestli prosadí Opterony do desktopů, kteří oproti Athlonů 64 budou Pentium 4 killeři. Cena bude asi o 50 % vyšší, ale výkon ve hrách bude také dvojnásobný.

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz

Velká cache u obou procesorů je velké plus, ale ne natolik velké, aby zamíchalo kartami natolik, aby se vyrovnala výkonnostní deficit ve hrách oproti Pentiím s 800 MHz FSB. Přesto budou i Athlony 64 v některých aplikacích nedostižné. Zejména co se týče renderingu či kompilace kódu. Dobře si povedou i v kompresi/dekompresi videa. V kancelářských aplikacích nebudou mít konkurenci díky obrovské cache. Jen ve hrách se nebudou nijak výrazně lišit od stávajících Athlonů XP na nForce 2, protože jeden paměťový kanál je málo.

Co říct na závěr? Athlony 64 je další posun ve vývoji procesorů a přinášejí svěží vzduch do souboje Intel či AMD, který se zvrhl v boj marketingu a ne v boj technologií. Jedná se o revoluční procesor, zhruba jako Pentium II, který přinese AMD asi hodně úspěchů, zejména v oblasti serverů a Intelu hodně starostí (zejména pokud sebude Opteron měřit s Itaniem).

Pro všechny příznivce AMD, kteří se na Hammery už několik let těší mám jeden vzkaz - nezapomeňte pod letošní stromeček položit obálku se přáním, aby vám příští rok Ježíšek či chcete-li Santa přinesl Opteron.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama