naha-pravda-athlon-64-a-opteron
Hardware Článek Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron | Kapitola 2

Dudek Jan

Dudek Jan

20. 12. 2002 00:00 85

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Athlon 64 vs. Opteron 3. Souboj technologií: 64-bity vs. HyperThreading 4. Shrnutí zásadních fakt o procesorech Athlon 64 a Opteron
5. Teoretické benchmarky... 6. Praktické benchmarky... 7. Závěr

Až na pár informací, jako je overclocking nebo jaký bude vzorec na přepočet frekvence/modelového čísla, víme o procesorech Athlon 64 a Opteron všechno. Známe výkon, cenu, možnosti i konkurenceschopnost. Nyní si už můžeme troufnout doporučit, jestli nový procesor koupit nebo ne, také dokážeme určit jak tato řada procesorů uspěje v příštím roce na trhu. Přinášíme vám hloubkové preview "šampióna" od AMD.

Reklama

Na jaro AMD připravuje dvě verze procesorů: desktopový Athlon 64 a serverový Opteron. Který bude mít větší úspěch? Odpověď je nasnadě - Opteron. Už teď mu hrají všechny věci do karet. Jsem si například jist, že tento procesor hodně zatopí Itaniím, které při své mohutnosti a ceně nebudou moci konkurovat Opteronům - zejména v serverech nižší a střední třídy. O Opterony vyjádřilo zájem i mnoho firem ze světa super-počítačového světa. S AMD chce spolupracovat Sun, který bude dělat s Opterony celou jednu řadu serverů. Dokonce už je jasné, že do svých serverů použije Opterony i Dell. Za všechno také mluví fakt, že v roce 2004 plánuje IBM dokončení nejvýkonnějšího počítače světa, který bude postaven na 10 000 Opteronech.

Dalším velkým plusem pro Opteron je relativně snadná optimalizace programového kódu na x64, díky čemuž podporu AMD vyjádřily takové firmy jako IBM (divize tvořící software pro korporace) nebo SAP. Přestože je podniková sféra velmi konzervativní, tak si dovoluji tvrdit, že právě zde bude mít AMD se svou novou generaci procesorů největší úspěch, který oslabí pozici Intelu (v oblasti, kde se úspěch AMD neočekával) a konečně přinese AMD peníze.

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz

Athlon 64

Athlon 64 si získá hromadu příznivců, ale úspěch nebude tak velký jak se ze začátku tohoto roku předpokládalo. Největší čáru přes rozpočet AMD udělal Intel oznámením, že do poloviny příštího roku uvede Pentium 4 s 800 MHz FSB a čipsetem i865PE (Springdale PE) s podporou dvoukanálové paměťové sběrnice a pamětí DDR 400. Díky tomu Intel překoná největší výhodu Athlonu 64 - integrovaný jedno-kanálový paměťový řadič. AMD se sice snaží na tento krok odpovědět podporou DDR400, ale jeden kanál je málo. Ve hrách budou procesory Intel nejspíše rychlejší než konkurenční Athlony. Ty zase budou silně profitovat v animačních programech, kompilaci programového kódu a u kancelářských aplikací. Do pracovních stanic bude Athlon 64 ideální, ale levné P4 2,4 GHz s 800 MHz FSB se mohou nebezpečně pro AMD "zabydlet" v domácnostech. Pokud to vezmeme kolem a kolem, tak pokud si odmyslíme 64-bit technologii, zjistíme, že Athlon 64 bude jen trochu rychlejším Bartonem s větší cachí a podobnou propustností pamětí. Pokud Athlon 64 budeme porovnávat s Bartonem (400 MHz FSB) a dvoukanálovým čipsetem nForce 2, tak hrách se výkonnostně nebude nijak razantně lišit. Mezi herními nadšenci, tzv. enthusiastics nebude Athlon 64 jasnou volbou a budou možná radši kupovat Pentia 4.

Největší úspěch budou mít v desktopech kuriózně Opterony, přestože pro tuto oblast nejsou určeny. AMD plánuje jednoprocesorové pracovní stanice, které si pravděpodobně budou kupovat i herní nadšenci. Přestože budou tyto procesory a počítače s nimi velmi drahé, tak budou poskytovat ve hrách neuvěřitelný výkon. Integrovaný řadič s dvoukanálovou paměťová sběrnice a podporou DDR400 bude poskytovat obrovskou propustnost kolem 6,4 GB/s, čemuž se ani 865PE či 875 (Canterwood) nebudou moci vyrovnat. Počítač s Opteronem v kombinaci s GeForceFX či ATI R350 bude představovat "ultimátní" herní stroj (cena 80 000 - 100 000 Kč, což je také plánovaná cena).

Pak je ještě ve hře "odlehčený" Athlon 64 s 256 KB L2 cache, který se bude výkonnostně velmi podobat klasickým Athlonům s rychlejší FSB. Nesmíme zapomenout, že architektonicky jsou Hammery starší řadě K7 velmi podobné. Hammery jsou vlastně takovým "hodně vylepšenou" verzí K7 obohacené o 64-bity. Bude se jednat o skvělý a pravděpodobně i levný procesor do kanceláře, kde nahradí starší Athlony XP.

Ze všech nových procesorů bude mít největší úspěch Opteron, který v podnikové sféře má velké šance a pravděpodobně i v desktopu, i přes svou vysokou cenu. Athlony 64 si určitě získají příznivce, ale jejich úspěch nebude tak velký, jak se očekávalo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama