naha-pravda-athlon-64-a-opteron
Hardware Článek Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron | Kapitola 5

Dudek Jan

Dudek Jan

20. 12. 2002 00:00 85

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Athlon 64 vs. Opteron 3. Souboj technologií: 64-bity vs. HyperThreading 4. Shrnutí zásadních fakt o procesorech Athlon 64 a Opteron
5. Teoretické benchmarky... 6. Praktické benchmarky... 7. Závěr

Až na pár informací, jako je overclocking nebo jaký bude vzorec na přepočet frekvence/modelového čísla, víme o procesorech Athlon 64 a Opteron všechno. Známe výkon, cenu, možnosti i konkurenceschopnost. Nyní si už můžeme troufnout doporučit, jestli nový procesor koupit nebo ne, také dokážeme určit jak tato řada procesorů uspěje v příštím roce na trhu. Přinášíme vám hloubkové preview "šampióna" od AMD.

Reklama

Následující benchmarky vycházejí z informací AMD o výkonů procesorů Athlon 64 a Opteron. Jedná se o teoretické benchmarky vypovídající o hrubé síle procesorů, na druhou stranu od těch praktických, které jsou uvedeny dále v článku jsou tyto výsledky spojeny s Athlony 64 na frekvencích,  na kterých se budou prodávat

SpecInt2000 - base

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Opterony/Athlon 64 mají velmi silné ALU jednotky. Hammer 2 GHz je stejně dobrý jako 3,2 Pentium 4 v celočíselných operacích.

SpecFP2000 - base

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz

  • FPU není tak silné jako ALU, přesto jsou 2 GHz Hammery na úrovni 3 GHz Pentia 4.

Sandra 2003, Memory benchmark, Buffered

Nahá pravda: Athlon 64 a Opteron
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Paměťová propustnost určitě zajímá všechny hráče počítačových her. Výsledky udávají, že Athlon 64 s jedním paměťovým kanálem bude na podobné úrovní jako Granite Bay či úplně první Springdale s 533 MHz FSB. Přesto se jeho výkon nebude moct rovnat Springdalu PE či i865PE s 800 MHz FSB.

  • Opteron s dvěmi paměťovými kanály bude bezpochybně králem procesorů. Pokud budou běžně dostupné Opterony i pro desktop, tak bude mít Intel co dělat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama