Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple
Mobilní zařízení Článek Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 9. 2023 00:00 33

Seznam kapitol

1. Inovace drhne 2. Počítač do dlaně 3. Ekosystém je důležitější 4. Pro život po životě

Applovské prezentace jsou technicky skvělé, výborně připravené – ale poslední dobou jim chybí to opravdu nejdůležitější: Opravdu WOW produkty, které by nás ohromily. Což ale Applu a ani jeho uživatelům v zásadě nevadí – a asi ani vadit nemusí.

Reklama

Apple byl nakonec donucen k přechodu na USB-C, což naznačuje, že možná kapituluje i před dalším požadavkem EU, který se týká uživatelsky vyměnitelných baterií. Toto nařízení je problematické z mnoha důvodů, ať už jde o konstrukci zařízení, o garanci kvality baterií (a jejich případnou náhradu levnějšími a méně kvalitními replikami) a také o otázky zodpovědnosti za to, když uživatelsky montované baterie selžou anebo nebude možné po výměně možné garantovat vodotěsnost. Mě by osobně nevadilo, kdyby nařízení vyžadovalo servisní výměnu za rozumnou cenu, ale to by asi otevíralo příliš prostoru pro dezintepretaci.

Vzhledem k rostoucímu výkonu dává výměnná baterie čím dál tím větší smysl. I po skončení primárního života už dnešní SoC nabízejí dostatečný výkon pro běžnou kancelářskou práci, pro surfování, pro přehrávání filmů – a limitovat životnost celého zařízení pouze baterií nedává absolutně žádný smysl. Pořád půjde o silný stroj, který dokáže odvést ještě spoustu práce.

Možná přišel čas na to, abychom nudný produktový cyklus rozšířili o jeho ještě nudnější část, o jeho „život po životě“, kdy se z kdysi skvělého telefonu stane celkem nudné zařízení, které bude moci sloužit ještě dlouhé roky. Není to asi ten typ inovace, kterým byste se chlubili, ale je to ten typ inovace, který mi dává smysl.

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama