Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple
Mobilní zařízení Článek Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 9. 2023 00:00 33

Seznam kapitol

1. Inovace drhne 2. Počítač do dlaně 3. Ekosystém je důležitější 4. Pro život po životě

Applovské prezentace jsou technicky skvělé, výborně připravené – ale poslední dobou jim chybí to opravdu nejdůležitější: Opravdu WOW produkty, které by nás ohromily. Což ale Applu a ani jeho uživatelům v zásadě nevadí – a asi ani vadit nemusí.

Reklama

Steve Jobs byl člověk všelijak vnímaného charakteru, ale byl to bezpochyby skvělý prezentátor a rétor, jehož představení nových produktů byla jednoduše epická. Měl smysl pro eskalaci, pro časování a pro drama, nebyl to ani suchar Gatesova formátu a ani psychopatický klaun Ballmerova stylu – nikdy nezapomenu na ten šílený skákající zpocený míč vyřvávající „DEVELOPERS! DEVELOPERS! DEVELOPERS!“ 

O Jobsovi si můžete myslet cokoliv jako o člověku – ale byl opravdu skvělý prezentátor a z jeho stylu se stále můžeme učit. To důležité, co patřilo k jeho prezentacím, ale bylo opravdové a ničím nebržděné autentické očekávání překvapení, které nám Apple přinese. A ano, i když můžete tvrdit, že to zase nebyly až takové technické revoluce, tak rozhodně uvedení iPodu, iPhonu, Macbooku Air a prvních Apple Watch byly docela fajn, bylo to něco nového a neotřelého.

Současné prezentace jsou diametrálně jiné, protože víme, že můžeme čekat iPhone X+1 v několika verzích, Watch X+1, Watch Pro X+1 a možná nějaká sluchátka X+1 – a to bude zhruba vše. 

Rozložení upgradů je tak předvídatelné, že nás překvapí jen máloco: Čekáme vyšší jas displejů, vyšší rychlost SoC (System on the Chip), lepší fotoaparáty s novými režimy, nějaké nové barvy telefonů – a potom zajímavé, ale vcelku podružné změny, jako je použití titanu místo oceli v rámu u nejvyšší řady.

Aby bylo jasné, precizně opracovávat titan není žádná prdel a je to rozhodně vítaná změna, ale asi ne taková, aby z toho fanoušci Applu padali do mdlob a jejich fanynky házely na pódium podprsenky a kalhotky. 

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple

Reakce na poslední Keynote jsou očekávatelné: Někdo si vypíchne jednu vlastnost, jako například změnu u fotoaparátů u nejvyšší řady – a tu oslavuje. Další si dělá nepokrytě srandu z příchodu USB-C, což se dá pochopit, protože u nižších modelů si Apple dělá nepokrytě srandu z nás tím, že má přenosové rychlosti na úrovni USB 2.0. Z čistě mechanického hlediska, z hlediska práv a z „legacy“ zařízení docela chápu, že se Apple sveřepě držel Lightningu, ale to, že přešli na USB-C s rychlostmi USB 2.0, mi přijde vyloženě jako fakáč na EU a jako čirá zlomyslnost.

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple

Většina změn, která byla pro patnáctou řadu iPhonů oznámena, má vlastně tak evoluční charakter, že některé z nich vypadají spíš jako vtip. Dynamic Island je něco, co mělo přijít jako update pro všechny iPhony, je to vlastně jenom lepší notifikace. Programovatelné tlačítko na boku se opět dalo softwarově implementovat i pro přepínače, to jsou prostě minimální změny. Opravdu: Většina změn, až tedy na ty kamery a na příslib, že možná půjde nahrávat přímo na připojená paměťová zařízení USB-C, jsou v podstatě drobnosti.

Ale je to tak podstatné? 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama