Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple
Mobilní zařízení Článek Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 9. 2023 00:00 33

Seznam kapitol

1. Inovace drhne 2. Počítač do dlaně 3. Ekosystém je důležitější 4. Pro život po životě

Applovské prezentace jsou technicky skvělé, výborně připravené – ale poslední dobou jim chybí to opravdu nejdůležitější: Opravdu WOW produkty, které by nás ohromily. Což ale Applu a ani jeho uživatelům v zásadě nevadí – a asi ani vadit nemusí.

Reklama

Věc se má tak, že inovace se zpomaluje i u Androidu – a vlastně největší změny, které se odehrávají, se týkají ohebné konstrukce. Tam jde, za prvé, o mechanickou implementaci kloubu, potom, za druhé, o to, jak zařídit, aby aplikace dokázaly zvládnout stav, že jim za běhu přepnete rozlišení a ony se tomu musí inteligentně přizpůsobit. A za třetí jde o to, že otevírací telefony mají fakticky dva displeje – a aplikace musí nejen reagovat na změnu hlavního zobrazovače, ale musí rozumně pracovat i s tím sekundárním.

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Samsung

Další velkou věcí, která se na nás blíží, je pokus o propojení mobilního a desktopového prostředí, kde je tomu paradoxně blíž Apple s jejich vlastním silikonem a dlouhodobými pokusy s integrací Macbooku a iPhonu a také iPadu. Jednou ze zajímavých aplikací je možnost použít iPad jako bezdrátový sekundární displej a také jako vcelku přesný grafický tablet. Aplikace jsou budované nad iCloudem, který by měl dovolit snadné přenášení a ukládání dat. 

Poslední věcí, která se nám vynořuje z šera, je široká podpora AR. Augmentovaná realita je taková Popelka IT, která se skrývá ve stínu větších a výraznějších projektů, jako byla virtuální realita, ale je přítomná už dnes ve funkcích jako je Měření, kde přes AR měříte blízké objekty, aplikace od IKEA, která vám dovolí virtuálně si umisťovat jejich nábytek pomocí kamery do vašeho bytu – anebo třeba AR aplikace od LEGA, které vám dovolí nejen umístit si doma modely, ale pomocí augmentace si také hrát.

Všechno to jsou takové zdánlivé drobnosti, ale jsou to velmi významné drobnosti: Tak například výkon současných mobilů je více než dostatečný pro kancelářskou práci, takže nám vlastně stačí nový low energy bezdrátový standard pro monitory na to, abyste si telefon prostě jenom dali do bezdrátové nabíječky (anebo třeba jeli na baterku) – a přitom jste měli dostatečně mocný a výkonný stroj pro kancelářskou práci, ale například i pro méně náročnou práci s fotografií a videem. Současné SoC jsou dost silné, telefony mají stále víc operační paměti i úložišť – a je jenom otázkou času, až se na straně Apple sjednotí dost SoC na to, aby na tom jel stejný software. 

To samé je i na straně telefonů s Androidem: Jejich SoC jsou dost silné na to, aby se na tom rozjel i operační systém určený pro velké platformy, jako jsou Windows for ARM – a kromě toho, že si v terénu nafotíte zdroje, jste mohli někde na cestách použít bezdrátový displej a klávesnici a klidně na tom napsat celou odbornou práci přímo na místě.

Dnešní telefony už nejsou tak unikátní, v zásadě umí všechny to samé – a nic jim principiálně nebrání, aby dokázaly zvládnout to samé. Rozdíly jsou čím dál tím více spíš jenom v softwaru a v celkové filozofii ekosystému: Otevřený versus uzavřený, moderovaný versus nemoderovaný, blokující versus otevřený. 

A překvapivě – uzavřený nemusí být vždy horší, protože jak ukazují Windows 11 S, pro řadu uživatelů je uzavřený systém lepší, protože oni sami patrně nebudou aktivně se systémem pracovat a vlastně není od věci postavit jim do cesty překážky, které by jim zakazovaly instalovat si malware anebo ransomware. Každý, kdo dělal IT support pro rodinu, to zná: „Oni mi poslali takovej mail, že si mám nainstalovat tohle, že mi z účtu peníze kradou, že na to mám kliknout, aby mi to pomohlo…“ Vážně, víc bariér je pro BFU někdy lepší než otevřený systém, který každému dovolí udělat cokoliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama