Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple
Mobilní zařízení Článek Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 9. 2023 00:00 33

Seznam kapitol

1. Inovace drhne 2. Počítač do dlaně 3. Ekosystém je důležitější 4. Pro život po životě

Applovské prezentace jsou technicky skvělé, výborně připravené – ale poslední dobou jim chybí to opravdu nejdůležitější: Opravdu WOW produkty, které by nás ohromily. Což ale Applu a ani jeho uživatelům v zásadě nevadí – a asi ani vadit nemusí.

Reklama

Dnes je většina mobilů „jenom hranatá malá obrazovka s procesorem a pamětí“, reálných rozdílů je málo – a ten, kdo ty rozdíly potřebuje, se v nich zorientuje. Někdo specificky potřebuje fotomobil, další chce hlavně hrát hry, jiný šetří a chce nejlepší poměr cena / výkon. Apple je v mnoha směrech velmi dobrý, často neexceluje, ale jak praví i řada kritiků, „stanovují minimální laťku kvality“, takže na rozdíl od masových výrobců nenabízejí stroje s příšernými zobrazovacími panely anebo hnusnými foťáky. Není to možná technologická špička, ale je to svého druhu sázka na jistotu.

Samozřejmě, najdou se fanatičtí applisté, kteří si okamžitě poběží koupit cokoliv od Applu, ale většina uživatelů taková není, hledají si kompromisní modely ve středu cenového peletonu, sahají po zlevněných modelech a také upgradují ob několik generací, takže to cenově vyjde plus mínus stejně, jako byste sahali po lepších modelech s Androidem. Pro ně je to pragmatická volba, protože si fakticky přenášejí svoje data a svoje aplikace v rámci ekosystému – a vlastně ani nechtějí to nejlepší, stačí jim, že to nové bude lepší, než bylo to staré. 

Apple udělal jednu věc dobře – a to tu, že zakapotoval komplikovanou technologii hluboko pod blyštivé uživatelské rozhraní, až tam, kde ho nikdy nikdo neuvidí. Problém se špičkovou technologií je v tom, že je technicistní, že je nelidská, o čemž se přesvědčí každý, kdo někdy zavítal do hlubin BIOSu špičkových desek – a zjistil, že se tam nacházejí zkratky a nastavení, o kterých nikdy v životě neslyšel. Apple usoudil, že je lepší netrýznit své ovečky takovými detaily – stejně si střeva nezměníte, takže proč byste je měli ladit?

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple

S tím přichází otázka, do jaké míry je tohle rozumný nápad. Apple kontroluje celý ekosystém, takže se jim nestane, že by vydali hardware, který by nebyl kompatibilní. Vy si ale můžete sestavit stroj, který neprojde certifikací na Windows 11, protože Microsoft neovládá celý ekosystém – anebo se dostanete do situace, že víte, že máte starší stroj, víte, že byste ho měli změnit, ale nechce se vám, protože celý stroj je stále výkonný a expandovatelný, ale jaksi neobsahuje TPM modul anebo něco takového, takže je problém. 

Můžeme debatovat o tom, že systém Apple, který vás víceméně tlačí do pravidelných upgradů, je vlastně docela hnusný, ale jim to velice zjednodušuje produktový cyklus. Navíc nabízejí poměrně dlouhé updaty, zatímco u Androidu softwarová údržba často nepřekračuje o mnoho záruku na fyzické zařízení. Pravda je taková, že technické problémy jsou na obou stranách stejné, jenom Apple má tu výhodu, že si upgrady plánuje a jen relativně vzácně se stane, že by vás nechal, tak řečeno, úplně na suchu. (Ano, stalo se jim to a bylo to nepříjemné. Ale tomu se asi nevyhne nikdo.)

Pointa je v tom, že jsem přesvědčený, že ekosystém je čím dál tím důležitější. A ekosystém znamená hlavně software, který si zachovává zpětnou kompatibilitu – a i když pokročí směrem k lepším a modernějším formátům, dokáže alespoň naimportovat ty staré. Točí se hlavně kolem uživatelských dat – a kolem toho, že migrace je tak přirozená, tak bezproblémová, že se vůbec nemusíte bát o osud svých vlastních dat.

Kdysi dávno, před mnoha lety, asi tak kolem roku 2000, byla migrace kalendářů, kontaktů a podobných dat opravdová hororshow. Mohlo to proběhnout dobře, mohlo to „jenom zkurvit ¢e$tinu“, mohlo to dojebat delimitery oddělující záznamy – anebo pokus o import dat mohl skončit fakticky úplnou anihilací původní databáze. Dnes jsme v situaci, kdy mezigenerační přenos mezi zařízeními od Apple je tak ultra jednoduchý, že doslova necháte, aby si to nové zařízení s tím starým „navzájem očuchalo zadky – a vše se automaticky překlopí z toho starého do nového“. Tenhle automatizovaný migrační přenos je něco naprosto bombastického, zvláště když trpíte válečnými flashbacky z Windows CE.

Takže… když si dnes lidé stěžují na Apple, že je nudný, že se vpřed pohybuje přísuny, možná to není až tak špatně, protože bychom se neměli dočkat nepříjemných překvapení. Bohužel to asi není univerzální, v poslední době jsem zadetekoval vlnu stížností nad rychle klesající životností baterií u iPhonů 14. To je jistě fiasko – a i když jsem četl hypotézy, že jde možná o problém související s Dynamic Island, který udržuje aplikace aktivnější, než by bylo záhodno, je jedno jak to vzniklo, tohle by měl Apple napravit. I když si lidé navykli na to, že jejich zařízení mají jenom omezenou životnost, je to prostě fiasko.

Když není co inovovat aneb neutuchající nuda applovských prezentací
i Zdroj: Apple (YouTube video)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama