ati-radeon-x800-pro-od-msi-a-his
Hardware Článek ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS | Kapitola 5

Souček Jiří

Souček Jiří

2. 7. 2004 00:00 46

Seznam kapitol

1. ATI Radeon X800 Pro 2. MSI NX800: ATI Radeon X800 Pro 3. HIS Excalibur X800 PRO  4. 2D, video a multimedia, kvalita zobrazení
5. Přetaktování, OverDrive, teplota, odemknutí 4 pipelines 6. Teoretické testy 7. Herní testy a závěr

Po představení karty společnosti nVidia, modelu 6800 Ultra postaveném na jádře NV40 je nevyhnutelné mrknout očkem také na konkurenční firmu ATI a její nové grafické karty řady X800. V redakci se nám na krátkou dobu díky firmě Levi objevila grafická karta MSI ATI Radeon X800 PRO, která sice není nejvyšším modelem současné řady, přesto je její bližší prozkoumání velice zajímavé.

Reklama

Přestože už od oficiálního vydání X800 PRO uplynulo pár týdnů, není stále situace s OC softwarem ideální. Vyzkoušel jsem nejnovější verze programů PowerStrip, RadClocker, ATi Tool a ATi Tray Tools, ale jediný, který se choval 100% korektně byl ATi Tray Tools 1.0.0.338 (k dispozici na radeon2.ru).

Kartu bylo možné přetaktovat na stabilních 520*490MHz (980ef.). Slovem stabilní mám na mysli nulový počet bodů v artifact testeru, obraz bez jakýchkoli defektů a průběh všech teoretických i herních testů bez pádu aplikace či systému.

Overclocking: 472MHz / 445MHz -----

>

520MHz / 490MHz

Na první pohled se to možná nezdá, ale jak jádro, tak i paměti šly přetaktovat přesně o 10%.

Nynější verze ovladačů Catalyst (4.6) přinesla několik změn a jednou z nich je aktivace technologie OverDrive, kterou velmi dobře známe z Radeonu 9800XT. Asi nemusím připomínat, že jde o automatické přetaktování podle aktuální teploty grafického jádra. Hraniční teploty jsou ale poněkud jiné. Pokud se pamatuji, jsou pro Radeon 9800XT stanoveny takto:

< 52°C ---> 432 MHz
< 65°C ---> 419 MHz
> 65°C ---> 412 MHz (původní hodnota)

130nm výrobní technologie ale nový Radeon poněkud "zchladila", takže hraniční teploty pro něj jsou nižší:

< 45°C ---> 506 MHz
< 60°C ---> 492 MHz
> 60°C ---> 472 MHz (původní hodnota)

Zde bych chtěl připomenout, že vycházím z hodnot, kterých dosahovala karta společnosti HIS. Hodnotu 60°C také nelze brát doslovně, jelikož pokud karta vychládala, naskočila vyšší frekvence až při 55°C. To mě přivádí k několikrát zmiňovanému tématu ohledně teploty jádra. Objevily se informace, že série X800 v praxi dosahuje i teplot přes 100°C (podle vyjádření ATi však ještě nejde o teplotu, která by kartu mohla jakkoli poškodit!!!). Osobně si nějak nedovedu představit situaci, při které by k tomuto úkazu mohlo dojít - snad leda v případě špatně větrané case + osazení pozice pod X800 PRO nějakou rozměrnou PCI kartou. Během průběhu testů se totiž teplota držela kolem 55°C, výjimečně se přehoupla přes 60°C. Teplota v klidu se držela na 42°C.

Odemknutí dalších 4 pipelines u X800 Pro

Nelze zapomenout na případy grafických karet s grafickým čipem Radeon 9500 u kterých šlo "odemknout" z výroby deaktivované 4 pipelines na čež jste tím padém v případě štěstí a úspěšného overclockingu dostali z takovýchto karet výkon o mnoho dražšího Radeonu 9700. Podobná situace se objevuje i nyní, kdy tu máme grafický čip X800 Pro u kterého se můžeme pokusit o totéž (výkonnější varianta X800 XT má totiž 16 pipelines). Zdvojnásobení počtu pipelines mělo tehdy velice znatelný dopad na výkon, což se teď bohužel v takové míře nekoná (deaktivovaná je "jen" čtvrtina), nicméně ke zvýšení výkonu i tak samozřejmě dojde :-)

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz


 

A teď jak na to? Od dob Radeonu 9500 uběhla již spousta času a odemykání pipelines tak nějak přešlo ve známý fakt a lidé se toho tolik nebojí, jako z počátků. Je potřeba vzít do hledáčku 4 výstupy, které se nacházejí v pravém horním rohu.

Poté je nutné zjistit u které dvojice výstupů je přerušený spoj. Jak ale zatím praxe ukazuje, tak se jedná o levý spoj (což ale nemusí být zákonitě pravda a tak si to nejdříve zkontrolujte, zda nejde právě o ten druhý). Na následujícím obrázku je patrné, že onen spoj je na středu úmyslně přerušen.

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže lokaci bychom měli za sebou. Problém definován, teď ho už jen vyřešit. Celá plocha je ale pokryta vrstvou laku, takže ji je potřeba na konkrétním místě porušit, abychom se dostali na vodivé části. K tomu můžeme použít velmi ostrý nástroj (ale opravdu ostrý, jelikož vrstva není nikterak silná, tak abychom nezpůsobili více škody než užitku) a nebo nějaký speciální odlakovač, který by nepůsobil na povrch příliš agresivně. Pokud máme již ochrannou vrstvu na onom místě odstraněnu, nezbývá nám nic jiného, než tento uměle přerušený spoj opět zprovoznit. Jak praxe ukázala z dřívějších zážitků s Radeony 9500, tak kolikrát na zběžné vyzkoušení může postačit i obyčejná tužka :-). Každopádně z dlouhodobějšího hlediska je zapotřebí mít zaručené spojení, takže vodivý lak přijde vhod.

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže aby se vám to povedlo, potřebujete 2 věci. Tou první je mít velké štěstí, aby se vám do rukou nedostala karta s čipem, který by měl ony 4 pipelines vadné (což je poměrně problém, jelikož tohle bohužel při nákupu moc neovlivníte) a tou druhou věci je, abyste byli manuálně zruční a při aktivaci si nepoškodili povrch čipu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama