ati-radeon-x800-pro-od-msi-a-his
Hardware Článek ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS | Kapitola 2

Souček Jiří

Souček Jiří

2. 7. 2004 00:00 46

Seznam kapitol

1. ATI Radeon X800 Pro 2. MSI NX800: ATI Radeon X800 Pro 3. HIS Excalibur X800 PRO  4. 2D, video a multimedia, kvalita zobrazení
5. Přetaktování, OverDrive, teplota, odemknutí 4 pipelines 6. Teoretické testy 7. Herní testy a závěr

Po představení karty společnosti nVidia, modelu 6800 Ultra postaveném na jádře NV40 je nevyhnutelné mrknout očkem také na konkurenční firmu ATI a její nové grafické karty řady X800. V redakci se nám na krátkou dobu díky firmě Levi objevila grafická karta MSI ATI Radeon X800 PRO, která sice není nejvyšším modelem současné řady, přesto je její bližší prozkoumání velice zajímavé.

Reklama

MSI NX800: ATI Radeon X800 Pro

Krabice typická pro společnost MSI skrývá kromě výkonného adaptéru také bohatý bundle ve formě software, také nechybí nejnovější hry.

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz

Hry

  • 14 in 1 game collection: Praetorians, Yager, Heaven & Hell, Divine Divinity, Etherlords 2, Il-2 Sturmovik, Splinter Cell, Black Hawk Down, J.O.T.R., Comanche 4, American Conquest, Commandos 3 Destination Berlin, Beach Life, Deus EX: Invisible War

  • URU: Ages beyond myst

  • Prince of Persia: The sands of time

  • XIII

Multimédia a software

  • InterVideo WinDVD 5.1

  • WinDVD Creator

  • MSI MUltimedia Center DeLuxe II

  • SuperPack Adobe Photoshop Album SE + 3D Album

  • Far Stone VirtualDrive & Restore IT

Nemůže chybět také CD s drivery a utilitami a technologie "Live VGA BIOS" a "Live VGA Driver", které Vám pomohou s aktualizací BIOSu a ovladačů přímo z internetu.
V balení najdete také redukci DVI-VGA a dvě redukce pro napájení.

Vybavení a balení karty je tedy spíše nadstandardní. 

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení...

Samotná karta se na první pohled neliší od referenční XT verze. Při bližším prozkoumání ale narazíme na paměti SAMSUNG (410 K4J55323QF - GC20), tedy 2ns čipy, což odpovídá frekvenci 500MHz (1GHz efektivně). Tohoto taktu samozřejmě karta nedosahuje. Můžeme říct, že čipy neběží ani na 90% taktu, pro jaký byly stavěny.

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz

To teoreticky zajišťuje celkem solidní rezervu pro overclocking. Stejně jako na referenční kartě, ani zde nejsou paměti nijak chlazeny (nízká energetická náročnost a nižší množství odpadního tepla díky použití DDR III). I chladič s 80mm ventilátorem pochází z původního návrhu karty. Jen obrázek byl změněn - zda k lepšímu, posuďte sami.

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz


Radeon X800 Pro.

Pokud porovnáte kartu novou a kartu Radeon 9800XT, poznáte, že samotný chladič byl zmenšen. Nepřekrývá paměti, ty nyní zůstávají volné.

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz


A pro srovnání Sapphire Radeon 9800XT.

Karta je vybavena jedním konektorem pro přídavné napájení (molex). Nedaleko od něj je umístěna (zde prázdná) pozice pro jiný 4-pinový konektor.

ATI Radeon X800 Pro od MSI a HIS
i Zdroj: PCTuning.cz


Karta nevyžaduje tak výkonný zdroj napájení jako konkurenční nVidia GeForce 6800.

Často se objevuje otázka, k čemu slouží. V případě, že je karta vybavena procesorem Rage Theater (na opačné straně PCB), slouží tento konektor pro připojení kabelu pro Video-in (náš model schopností VIVO nedisponuje). Celá situace s video-in je na nové sérii X800 přinejmenším podivná, neboť zhruba 5 let starý procesor Rage Theater (používaný od doby Rage 128 PRO) byl již před více než rokem nahrazen procesorem Theater 200. Vysvětlení celé situace je mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát - ATi jednoduše vyrobila příliš mnoho čipů, kterých se nyní potřebuje zbavit (za informaci děkuji Mirkovi). 

Kovové čelíčko karty je vybaveno již standardní trojicí výstupů: analogový D-Sub, DVI-I (s možností redukce na sekundární D-Sub) a S-VHS jako mini-DIN s možností redukce na cinch (kompozitní signál) či YPrPb/HDTV.

Radeon X800 PRO disponuje konektorem "AGP 1,5/0,8V" (stejně jako R9600 a R9800XT). Do starších motherboardů (AGP 3.3V only) už kartu vložit nelze, což (vzhledem ke stáří a mizivému výkonu platforem postavených na těchto deskách ) nevadí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama