asus-p4s8x-sis648-pro-pentia-4-se-predstavuje
Hardware Článek Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje | Kapitola 3

Eagle

Eagle

11. 11. 2002 00:00 7

Seznam kapitol

1. SiS648 2. ASUS P4S8X 3. Speciality 4. Testy 5. Testy - pokračování 6. Závěr

Když se mi do rukou dostal nový Asus se čipovou sadou SiS648, nevěděl jsem, co mám očekávat. Přeci jenom, pověst praví, že k Intel procesoru patří Intel čipová sada. O těch ostatních se traduje, že to nejsou zcela ideální kombinace a mohou způsobovat problémy. A nebo ne?

Reklama

Sloty a konektory

K účelům rozšiřování připravil Asus jeden AGP slot specifikace 3.0, tj. s přenosovou rychlostí 8x (a s Fast Writes, pochopitelně) a dále pak šest PCI slotů, všechny Bus Master. Naopak zde nenajdete žádné ACR, CNR ani jiné podobné "paskvilní" sloty.

Kromě již zmíněných externích konektorů jako COM port, FireWire port a dalších dvou USB, jsou na desce připevněny a vzadu vyvedeny následující:

  • PS2 klávesnice a myš
  • 4x USB v2.0
  • 1x COM, 1x LPT
  • 1x FireWire port
  • šestikanálový zvuk
  • síťová karta

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

O obsluhu všech těchto konektorů se stará několik čipů. Síť zajišťuje čip Realtek RTL8201BL, FireWire porty pak Realtek RTL88018.

Šestikanálový zvuk je realizován skrz čip CMI9739A. Produkovaný zvukový výstup je plně dostačující pro běžné použití, avšak úroveň Audigy 2 nečekejte. Krom toho je tu i užitečný integrovaný PC Speaker, to pro případ, že nebudete chtít použít ten v case.

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedním z velmi zajímavých čipů je Promise PDC20376, RAID řadič dvou kanálů Serial-ATA. Ten se mimo jiné také stará o jeden konektor IDE vyvedený po straně.

Monitorování napětí provádí firemní čip Asus ASB100. Deska je vybavena 4 Mbit BIOSem a přítomnost napětí připomíná zelená LEDka v pravém dolním rohu.

Nastavení BIOSu

BIOS je standardní "Asusácký", tj. je v něm vše podstatné:

násobič

8x a 10x až 28x
frekvence FSB 100 až 166 MHz po jednom MHz
frekvence pamětí děliče pro 100, 133, 166 a 200 MHz
Vcore 1,75 až 1,95V po 0,025V *
napětí AGP 1,5 až 1,7V po 0,1V
napětí pamětí 2,5 až 2,7V po 0,1V

* platí pro Willamette, pro Northwood jsou hodnoty 1,5 až 1,8V

Z hlediska napětí je tedy vše téměř dokonalé. Výhradu mám jenom k napětí procesoru. Jednak není možné nastavit nižší napětí než procesor vyžaduje přes VID a za druhé pro Northwood je možné nastavit i 1,75V a více, přičemž právě 1,75V je průrazné napětí. Uživatel není jakkoliv varován, že by takto mohl procesor snadno zničit.

CAS Latency 1,5T 2T 2,5T 3T
RAS to CAS Delay 2T 3T 4T
RAS Precharge 2T 3T 4T
RAS Active to Precharge 4T* 5T* 6T 7T
Command Lead-Off 1T 2T
AGP Capabality 1x 2x 4x 8x
PCI Latency Timer 0 až 255, krok po 1
Q-Fan 10

/15

až 15

/15

Z nastavení pamětí je zde víc než jen marketingová CAS Latency a nutno podotknout, že množství nastavitelných hodnot je poměrně bohaté. Bohužel některá z nastavení jednoduše nefungují (*) nebo pro ně nejsou odpovídající paměti.

Příjemné je nastavení PCI Latency Timeru, jakož i funkce Q-Fan, která automaticky reguluje otáčky větráků připojených na konektory motherboardu.

Z dalších specialit mohuu zmínit možnost nastavení frekvencí PCI a AGP synchronně i asynchronně, jakož i v režimu Performance, kde běží na vyšší než nominální frekvenci. Stejně tak je možné nastavovat IRQ pro jednotlivé sloty, vypnout USB (nebo jen podporu USB 2.0) a v neposlední řadě je zde i bohatá nabídka na probouzení systému - po ztrátě napětí, pomocí modemu, přes PCI, PS2 klávesnicí a automaticky podle data. Deska totiž obsahuje čtyři jumpery, které přepínají napájení některých částí z +5V na +5Vsb, což umožní zapínání i ve stavu Standby (ale vyžaduje zdroj s odpovídajícími proudovými možnostmi - 1A). 

Jako kuriozitku můžu zmínit, že deska si patrně pomocí nějakého kontaktu pamatuje, když ze socketu vyndáte procesor a dáte ho zpět.

Pro případ, že by po nevhodném nastavení nenaběhl systém, BIOS se při příštím startu automaticky spustí s defaultním nastavením. Navíc je možné hodnoty vymazat i pomocí jumperu na desce.

Stabilita

... byla jednou z věcí, která mě nejvíc zajímala. Ještě před tím, než jsem dostal desku na testy, jsem se v jednom zahraničním diskusním fóru dočetl o problémech testované desky. Konkrétně se jednalo o problémy při práci s frekvencí pamětí 166 MHz (333 MHz efektivně). Bohužel musím konstatovat, že tento problém se týkal i testovaného kusu. Systém se sice na první pohled jevil stabilní, při delším používáni ale občas docházelo k nechtěným resetům. Nevím přesnou příčinu, ale patrně by se mohlo jednat o nějaký problém v nastavení čipsetu nebo jeho napájení. Samotná paměť problémy způsobovat nemohla, protože tento efekt se objevoval bez ohledu na nastavené napětí a i časování pamětí. Krom toho se systém resetoval tím způsobem, že se ve Windows ani neobjevila modrá obrazovka smrti, čili evidentně nějaký vážnější problém.

Aby Asus tento problém vyřešil, vydal nedávno BIOS verze 1004, který ale snižuje výsledek testu propustnosti pamětí v Sandře (nebufferovaný test) na polovinu. Uvažovat pak o nějakém výkonu nemá vůbec smysl. Výsledky ze Sandry (paměti - verze BIOSu):

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Další věci, které jsem si všimnul, bylo, že clock generator od ICS měl takovou teplotu, že se na něm nedal udržet prst. Určitý problém taktéž způsobovaly vysoké frekvence. Deska sice nastavila správně frekvenci FSB i na maximum 166 MHz QDR (667 MHz datově)...

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

... občas se ale rozhodla, že výsledná frekvence bude např. 2133 MHz (číslo beze zbytku nedělitelné 166 MHz). Navíc při nárocích na velkou spotřebu nad 100W se hodně zahřívala napájecí soustava. Oba tyto faktory jí nečiní právě vhodnou pro přetaktování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama