asus-p4s8x-sis648-pro-pentia-4-se-predstavuje
Hardware Článek Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje | Kapitola 2

Eagle

Eagle

11. 11. 2002 00:00 7

Seznam kapitol

1. SiS648 2. ASUS P4S8X 3. Speciality 4. Testy 5. Testy - pokračování 6. Závěr

Když se mi do rukou dostal nový Asus se čipovou sadou SiS648, nevěděl jsem, co mám očekávat. Přeci jenom, pověst praví, že k Intel procesoru patří Intel čipová sada. O těch ostatních se traduje, že to nejsou zcela ideální kombinace a mohou způsobovat problémy. A nebo ne?

Reklama

Firma Asus byla společně se společností Abit vždy považována za výrobce vysoce kvalitních základních desek. Abit bohužel v poslední době doplatil na vysoký počet reklamací a silnou konkurenci (do výroby motherboardů a grafických karet se dnes pouští kde kdo), zato Asus se udržel i nadále. Jak by také ne, když se jedná o obrovskou korporaci s velkými zkušenostmi a hlavně silným vlivem na OEM.

ASUS P4S8X

Že Asus spolupracuje s firmou SiS, je známá věc. Nabízí mu totiž levné čipy, díky kterým je možné poskládat takovou desku jakou je P4S8X.

ASUS P4S8X
Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma: Socket mPGA-478
Kompatibilita: Intel Pentium 4, Intel Celeron (od 1.7GHz), čipy Willamette a Northwood bez Hyper-Threading, 60A max.
Externí frekvence CPU: 100 i 133 MHz QDR

Čipová sada / Northbridge:
SiS648
Southbridge: SiS963

Paměti:  DDR SDRAM - až 166 MHz oficiálně
DIMM sloty:
3 (každý max. 1 GB)

AGP slot: AGP 3.0 (režim AGP 8x), Fast Writes
PCI sloty:
PCI 2.2, celkem 6, všechny Busmaster
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 0
USB: celkem 6x USB 2.0; 2 header, 4 na zadním panelu
Kanály ATA:
3 (pro 6 zařízení)
2x UltraATA 133, 1x Promise RAID ATA133

Integrovaný zvuk: ano, 5.1, PCI čip CMI9739A
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění: nastavení napětí procesoru, pamětí a AGP, nastavení frekvence FSB (100-166MHz), změna multiplikátoru (u otevřených CPU), komplexní nastavení pamětí

Speciality: 3x FireWire 1394a, 2x Serial-ATA, 10/100Mbit/s síťová karta Realtek, HW monitorování napětí a teplot v systému, EZ-Flash, Q-Fan, EZ Plug, POST Reporter

Výrobce: ASUStek
Hlavní dodavatelé v ČR: AT Computers, LEVI

Jak je již z popisu vidět, na desce najdete opravdu vše, po čem jste kdy toužili (snad kromě metr osmdesát vysoké blondýny s dlouhýma nohama a mercedesu :-).

Copak je to v krabici?

Když Jirka Kwolek naposledy recenzoval Asus P4T533, nezbavil se dojmu, že v krabici dostal nějak hodně věcí. Musím přiznat, že mám podobný dojem.

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Poté, co otevřete příjemně vyhlížející krabici, objevíte desku (jak jinak) doplněnou o celou řadu příslušenství.

Jmenovitě se jedná o Quick Setup Guide obecně pojednávající o zapojení základních desek, o typech konektorů atp. a dále pak manuál zabývající se již konkrétně deskou P4S8X (nastavením jumperů, zapojením konektorů a především pak nastavením BIOSu). Návod je pochopitelně v angličtině a nutno dodat, že je poměrně obsáhlý a dobře zpracovaný.

Jako pomůcka slouží Quick Reference Card, což není nic jiného než kartička s označením důležitých částí desky a s nastavením konektorů pro LED, zvuk atp. Prakticky stejnou věc plní i velká samolepka s popisem nastavení LED, ale i jumperů pro +5Vsb (o tom dále).

K tomu všemu dostanete balík konektorů - 2x IDE 80 žil, 1x IDE 40 žil, 1x FDD konektor, 2x 55cm dlouhé Serial-ATA kabely v pěkném červeném provedení, dva USB vývody s game portem, jeden FireWire port i s kabelem pro připojení k desce a konečně ATX kryt na zadní vývody. Mimo to i jako kuriozitku tři propojky na jumpery.

Bližší pohled

Po důkladné prohlídce zevnějšku musí pochopitelně následovat prohlídka vnitřku, ehm, desky. Asus se opět držel své oblíbené hnědé barvy a připravil pro fanoušky SiSu takto elegantně vypadající motherboard.

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozvržení

dyž se na něj podíváte zblízka, zjistíte, že je opravdu nabitý čipy. A protože je P4S8X deska standardní velikosti ATX, je na ní možná až moc těsno. Nechci říkat, že celé rozvržení je špatné, jen mám pocit, že leccos se prostě tentokrát nepovedlo.

Na první pohled mě zarazilo umístění ATX konektoru. Ten je až úplně nahoře na kraji desky. To je trošku nepochopitelné, vždyť zde je běžně nasávání vzduchu do zdroje, ať už výkonné s větrákem (ala Enermax) nebo bez něj. Každopádně kabel zde bude určitě překážet a protože u moderních zdrojů jsou kabely tak dlouhé, že by jimi bylo možné desku obmotat dokola, je zvolené umístění nepochopitelné.

Jako další negativum bych zmínil orientaci socketu. Ten je zde umístěn tak, že vzduch z chladiče proudí směrem doprava a doleva, přičemž ohřívá paměti a nechladí čipset (nehledě na to, že v malých skříních se může dostat až k diskům). Mnohem rozumnější by v tomto případě bylo orientovat socket tak, aby vzduch proudil přes chladič north bridge čipsetu a dále na grafickou kartu. Výkonné grafiky totiž často hřejí mnohem více než procesory a ovíváním i relativně teplejším vzduchem by se spíše chladily než ohřívaly. Navíc schopnost odsát vzduch přes zdroj a pomocí dalšího větráku by pak byla mnohem lepší.

A konečně je zde konflikt slotu pro paměti s AGP. Když je totiž v AGP grafická karta, nemůžete vyndat paměti. Stačilo by tak půl centimetru místa navíc a je po problému.

Ale abych jen nehanil, zbytek je celkově bez problémů. Konektory na napájení jsou na výhodném místě, dva nahoře, jeden zcela dole. Stejně tak ke třem konektorům IDE se dá bez problémů dostat (jeden z nich je pootočen o 90 stupňů směrem ven z desky)...

... a i dva konektory pro Serial-ATA jsou pěkně vtěsnané mezi třetí, čtvrtý, pátý a šestý PCI slot. Přídavný konektor USB portů v dolní části taktéž dobře sedí na kraj desky.

Napájení

Neméně důležitou vlastností krom vhodného rozvržení je také dobré napájení. Stejně jako u ostatních Asus desek, je i zde kromě klasického ATX a ATX12V také náhrada v podobě EZ_PLUG pro staré zdroje. Místo kabelu s 2x COM a 2x 12V připojíte klasický kolík na disky. Zde je ovšem nutné si uvědomit, že Pentium 4 má velké požadavky na napájení, proto doporučuji používat EZ_PLUG pouze se značkovými zdroji s minimálně 300W výkonu. V případě použití zdroje, který neposkytuje dostatečný proud pro +12V, by mohlo dojít i k poškození desky.

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedle ATX12V se nacházejí tři velké 1200ľF kondenzátory, vedle socketu je pak dalších pět 1500ľF a dva 820ľF. V místě clock generatoru ICS a pamětí pak jsou tři 1500ľF a vedle AGP a čipsetu další tři. Toto vše je určeno pro procesory Pentium 4 s maximálním proudovým odběrem 60A, tj. pro Pentia 4 bez Hyper-Threading. Ostatně použitá revize čipsetu SiS648 ani Hyper-Threading nepodporuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama