asus-ax-800xt-ati-radeon-x800-xt-platinum
Hardware Článek Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum | Kapitola 2

Souček Jiří

Souček Jiří

13. 8. 2004 00:00 52

Seznam kapitol

1. ATi Radeon X800 XT 2. Asus AX 800XT 3. Vlastnosti karty, kvalita zobrazení 4. Testovací sestava + syntetické testy 5. Herní testy  6. Výkon po přetaktování, závěr

Po představení hi-endu společnosti nVidia v podobě GeForce 6800 Ultra nabízíme recenzi "konkurenčního zboží". Nejvyšší model od společnosti ATi - Radeon X800 XT Platinum Edition v provedení společnosti Asus. Tedy nejvýkonnější hardware, jaký společnost ATi nabízí. Nebyl by to ale Asus, aby nepřidal něco navíc...

Reklama

Už jen Asus?

Nechme zatím kartu kartou a podívejme se na situaci trošku jinak. Po několik let byl tradičně kvalitním a uznávaným výrobcem hardwaru s čipy ATi starý známý Hercules (již dlouho spadající pod francouzský Guillemot). Později se objevil ještě jeden výrobce, který nabízel výjimečně kvalitní karty (výrobce původně známý spíš v oboru serverových a profi základních desek). Byla to společnost Tyan prodávající pod obchodní značkou Tachyon. Obě společnosti se vyznačovaly velice kvalitním chlazením, možnostmi přetaktování a dalšími přednostmi - např. extrémně vysokou kvalitou obrazu karet Tachyon (srovnávány s produkty Matroxu). Hercules ovlivnil spíše Evropu, Tyan zase Ameriku, ale stále mají oba jedno společné. V nedávné době trh s grafickými kartami opustili. Nebýt společnosti Asus, která si velmi rychle získala postavení i na trhu s kartami ATi, tak by bylo velmi obtížné hledat dodavatele hardwaru kvalitativně srovnatelného s téměř legendárním Herculem a Tyanem.

Asus AX 800XT - Balení

Podobně jako společnost MicroStar, tak i Asus se stále drží hesla "velkou kartu do velké krabice". Přestože to z fotografie nemusí být dostatečně patrné, je balení opravdu ROZMĚRNÉ.

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

Po vyklopení víka narazíme na podrobné informace o obsahu balení a některé technologické specifikace karty.

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

Tudy se ovšem dovnitř nedostaneme. Můžeme se ale zatím pokochat pohledem na chladič VPU, který se honosí nepříliš obvyklým obrázkem (později). Chceme-li se dostat skutečně až dovnitř (resp. dostat hardware ven), musíme otevřít balení po stranách...

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

...a vytáhnout obyčejnější krabici, ta ale již obsahuje kartu a bohatou výbavu:

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

HDTV kabel (zleva) se již stává standardem, redukce se dvěma vstupy a dvěma výstupy již napovídá, že karta podporuje VIVO, nechybí ani DVI - D-SUB rozhraní a "Y" kabel pro napájení, který zajistí, že nepřijdeme o napájecí konektor. Zajímavější je ale oranžové pouzdro...

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

Software

  • Asus/CyberLink: PowerDirector 3DE

  • Ulead Cool 3D SE 3.0

  • Ulead Photo Express SE 4.0

  • Asus/CyberLink: Medi@Show SE 2.0

  • Asus DVD XP

  • WinDVD Creator

  • Deus Ex Invisible War

  • Counter Strike - Condition Zero (2 disky)

  • instalační CD (2 disky)

Plné verze her a mnoho DVD softwaru je velmi pěkná věc, ale já bych uvítal, kdyby na některém CD nechyběla technologická dema od ATi. Ruby je lákadlo a pokud je její obrázek na krabici, měla by být přítomna i uvnitř. Dema je sice možné stáhnout na webu ATi, ale pro modemisty to zrovna není (stovky MB).

Jak jsem již zmínil, nebyl by to Asus, kdybychom se nedočkali něčeho navíc.

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

V nenápadné krabičce je zabalena praktická webkamera, jejíž specifikace najdeme na zadní straně celého balení:

  • USB CMOS camera

  • 300 kpixels

  • built-in microphone

  • more than 30fps / QVGA

  • ideal for video conference, video chatting

  • support hardware snap-shot button

Předpokládám, že překlad nutný nebude ;-). Rozhodně zajímavé zpestření. Přejděme ale k samotné kartě:

Design karty

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

Kliknutím se obrázek zvětší

Protože se většina výrobců drží referenčních návrhů PCB, které dělá Sapphire (je pak jednodušší s ATi vyjít ;-), bývá největším rozdílem mezi výrobci právě obrázek na chladiči. Tam, kde produkty ostatních výrobců nesou obrázek ufona, nestvůry, či jiné bestie, umístili designéři Asusu poněkud jinou "potvůrku". To snadno odvede pozornost od chladiče samého. Ten totiž není jen tak obyčejný. Je totiž větší, než chladič na referenčních kartách od ATi (který se běžně používá na "PRO" modelech). Všimněte si, že překrývá i paměťové moduly (nechladí je však, mezi nimi a chladičem je mezera). Velikostí spíše připomene "starou dobrou" 9800XT.

Napájecí konektor už zřejmě nemá cenu připomínat, poblíž něj narazíme na žlutý interní VIVO konektor.

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní strana karty nese VIVO procesor ATi Rage Theater, který se však zde stará pouze o video-in. Je trošku škoda, že bylo zapotřebí vyprázdnit sklady a není proto použit novější Theater 200, který má přece jen pár předností navíc.

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

Můžeme se podívat i na nějaký ten paměťový modul. Jak je u hi-end modelů tradicí, pochází z továren společnosti Samsung. Vzhledem k tomu, že jde o GDDR-III, nelze ani nic jiného čekat, protože prakticky jedinou použitelnou alternativou je výrobce Micron - ovšem s tím nemá ATi tak dobré a zavedené kontakty. 1,6ns by mělo odpovídat frekvenci 625MHz (1250 ef.). Na to, jestli tuto frekvenci všech 8 modulů snese, se zaměříme později.

Asus AX 800XT: ATi Radeon X800 XT Platinum
i Zdroj: PCTuning.cz

A na závěr tradiční trojice konektorů: D-SUB, S-VHS a DVI.

Možná si pamatujete, jak jsem v recenzi HIS Radeon X800PRO probíral multimediální podporu a vzpomněl jsem položku "akcelerace WMV", která byla dostupná v beta verzi driverů (4.7). Ve finální verzi ovladačů již tato možnost chybí. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama