AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?
i Zdroj: Rabbit
Mobilní zařízení Článek AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?

AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2024 12:15 4

Seznam kapitol

1. Digimonstrum do kapsy 2. A je v tom králíček! 3. Poslouchá a učí se 4. V mobilu je nebezpečný 5. Artefakt na cestě k AI

Tento rok se objevují nová zařízení – osobní AI asistenti jako Rabbit R1, kteří představují revolučně novou formu zařízení. Zásadní otázkou je, jestli se uchytí a stanou se náhradou mobilních telefonů, anebo zda je mobilní segment pochytí a asimiluje je do sebe.

Reklama

Je kontext, ve kterém dává smysl zařízení, které je něco jako mobil, ale není to mobil – a je to ovládané hlasem? Podle mě ano, například ve zdravotnictví, kde se pacienti například nemohou pohybovat – anebo má personál naopak plné ruce práce. Pokud by takové zařízení bylo integrováno v systému zdravotního zařízení a kontrolovalo se, co dělá a co dělat může (od sledování stavu pacienta po komunikaci s personálem), dává to smysl. To je ale speciální použití.

Všechna ostatní použití podle mě lépe nahradí AI rozšířený mobil. Tam už v zásadě jsme, tenzorové akcelerátory TPU jsou integrované ve všech modernějších čipech. Moderní telefony mají dost výkonu, RAM i úložiště na to, aby na tom jely AI modely a navíc lze asistenta přirozeně propojit s bezpečnostními mechanismy tak, aby to celé dávalo smysl. Na to, aby vám něco takového jelo na poslední nebo předposlední generaci mobilů, stačí v zásadě softwarový update. Navíc to lze propojit i se smartwatch, které mohou sloužit jako komunikační terminál s AI asistentem – a tím to celé výrazně zpříjemnit a zlehčit.

Na to, aby samostatný AI asistent dominoval nad moderními telefony, musí umět něco navíc. Podle mě je výrazně lepší koncept mobilního asistenta jako je Samsung Ballie, který může fungovat nejen jako domácí asistent, ale může i vzdáleně monitorovat byt, hlídat zvířecí mazlíčky a podobně. Tam vidím jednoznačnou hodnotu a praktičnost – a cestu k budoucím domácím robotům, kteří vám kromě plánování dovolené dokážou například donést pivo anebo vyzvednout od kurýra nákup a narovnat ho do ledničky, zatímco jste v práci. 

Rabbit je zajímavý a experimentální, ale mám velké pochyby, že přežije v samostatné formě, podle mě se takoví asistenti stanou součástí mobilů spíš dřív než později. A to bude konec samostatných asistentů tohoto typu, protože mobil má prostě každý – a navíc je tu obrovský prostor pro operátory anebo pro výrobce, aby na to navázali placené služby. 

Z Rabbita a podobných pomocníků se podle mě rychle stane takový Tamagotchi model 2024, spíš zajímavý sběratelský artefakt na cestě k AI – a vše skončí u mobilů, které jsou tak výkonné, tak praktické a tak nudné – ale naprosto zásadní, protože jsou prostě výkonnou a univerzální platformou pro všechny. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama