AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?
i Zdroj: Rabbit
Mobilní zařízení Článek AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?

AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2024 12:15 4

Seznam kapitol

1. Digimonstrum do kapsy 2. A je v tom králíček! 3. Poslouchá a učí se 4. V mobilu je nebezpečný 5. Artefakt na cestě k AI

Tento rok se objevují nová zařízení – osobní AI asistenti jako Rabbit R1, kteří představují revolučně novou formu zařízení. Zásadní otázkou je, jestli se uchytí a stanou se náhradou mobilních telefonů, anebo zda je mobilní segment pochytí a asimiluje je do sebe.

Reklama

Na letošním CESu udělalo díru do světa udělátko s názvem Rabbit R1 – a to opravdu značným způsobem. Rabbit R1 je osobní asistent, který, zdá se, opravdu funguje, je schopen rozeznávat objekty a řeč, je schopen reagovat na dotazy a fungovat jako asistent. Navíc to má králíčka – a to je vždycky bonus. 

„Není to ani mobilní telefon, ani Alexa,“ říká komentář. Má to retro nádech, ovládací kolečko – a překvapivě slabý hardware: 4 GB RAM, 128 GB úložiště a procesor MediaTek na 2,3 GHz. V podstatě to vypadá jako taková retro verze telefonu, ale není to telefon, nemá to klasické rozhraní a ani klasické aplikace, pracuje na základě dotazů a aktivit. V podstatě by se dalo říci, že to vypadá jako radikálně překopaný koncept mobilního zařízení, které zcela opustilo dosud nepřekonaný koncept Dynabooku Alana Kaye (1972) a vydalo se směrem do budoucnosti.

Zájem o zařízení je značný. Plánovaná cena je 199 amerických dolarů, nepočítá se s žádným předplatným a první předobjednávky jsou beznadějně vyprodané. Je to naprosto pochopitelné – od Engelbarta nikdo nepřišel s radikálně novým rozhraním, pouze hlasoví asistenti jsou jiní, ale jsou také poměrně omezení v interakci. Rabbit R1 slibuje vylepšení v rozšíření vstupů – dokáže nejenom poslouchat, ale také vidět. Plus má také konvenční displej, kde dokáže zobrazovat co se má stát a co se děje, což je velké pozitivum v případě, že máte problémy s rozeznáním hlasových odpovědí.

AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?
i Zdroj: Rabbit

Na demu jsme tak mohli vidět například objednávku jídla, kterou Rabbit našel, zobrazil cenu a žádal o potvrzení, takže jste měli nepochybně větší kontrolu, než ta nešťastná rodina, jejíž papoušek přišel na to, že přes Alexu může vypínat a zapínat světla, ale taky objednávat „strawberries“. Kritika, že hlasové ovládání může dělat kdokoliv a je inherentně nebezpečné, je naprosto na místě. Rabbit nabízí její překonání v tom, že sice rozeznává příkazy, ale řešení nabízí, nechává je potvrdit a tím dovoluje používání i na veřejnosti.

Co je zakapotováno pod Rabbitem, není úplně jasné. Výrobce říká, že jejich Rabbit OS není LLM (Large Language Model, velký jazykový model), ale něco, čemu říkají Large Action Model, což je podle všeho model založený na propojení činností. Z toho může Rabbit odvodit postup akcí, například když si „objednáte dovolenou“, tak Rabbit ví, že se dovolená skládá z cesty letadlem, pobytem v destinaci, nějaké zábavě tam a příslušných přesunech, takže dokáže nabídnout kompletní itinerář od objednání taxi a rezervace a nákupu letenek, až po seznam zajímavostí v místě pobytu. To vše dokáže nejenom navrhnout, ale také provést včetně placení, které potvrzujete. Je to něco jako osobní asistentka pro lidi, kteří sami neumí plánovat, ale mají rádi, když to někdo udělá za ně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama