AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?
i Zdroj: Rabbit
Mobilní zařízení Článek AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?

AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2024 12:15 4

Seznam kapitol

1. Digimonstrum do kapsy 2. A je v tom králíček! 3. Poslouchá a učí se 4. V mobilu je nebezpečný 5. Artefakt na cestě k AI

Tento rok se objevují nová zařízení – osobní AI asistenti jako Rabbit R1, kteří představují revolučně novou formu zařízení. Zásadní otázkou je, jestli se uchytí a stanou se náhradou mobilních telefonů, anebo zda je mobilní segment pochytí a asimiluje je do sebe.

Reklama

První várka, prvních deset tisíc strojů, je už rozprodaných. Údajně je předobjednaná i druhá a třetí desetitisícová várka. Troufám si říci, že nemalá část těchto zařízení zmizí v rukou konkurence, která se trápí s podobnými projekty a má s nimi potíže. Ono to opravdu není jednoduché – a nejhorší je na tom to, že i když „větší část“ podobného asistenta funguje, tak zbývají „ty drobné mouchy na okraj“, které vám z cesty do Česka udělají výlet do Čečenska, změní vám život na naprosté peklo a obecně tím vyřazují asistenty mimo doménu použitelnosti. Idea, že máte „jednoho asistenta, který za vás prostě zařídí všechno“ je velice lákavá, dema vypadají dobře – otázka je, jak to celé bude fungovat v praxi. 

Podle výrobce se Rabbit umí i učit, například ho můžete sérií hlasových instrukcí naučit, jak na vašem desktopu nahodit Photoshop a vymazat watermarky z celé série fotografií. To je radikálně nový způsob automatizace, protože podle nich stačí zařízení jenom popsat, co má jak udělat – a ono to dělá samo ve správném pořadí.

Podle názoru odborné veřejnosti je „Rabbit sice jenom lepší Google Assistant, ale je adaptivní a roztomilý“, navíc nemá vyžadovat žádné předplatné. Vše, co má toto zařízení stát je jednorázová platba 199 dolarů, což mě trochu překvapuje, protože i kdyby nakrásně nepoužívalo nějakou cloudovou službu na pozadí (jejíž provoz není levný a proto mají podobné služby několik úrovní předplatného), tak je tu stále očekávání, že systém se bude vylepšovat a updatovat. 

Ano, i kdyby nakrásně celý Rabbit byl příkladem AI edge computing, tedy všechno by se mělo řešit čistě v zařízení (což se mi vzhledem k parametrům nechce úplně věřit, ale řekněme, že to dokázali), tak je tu otázka updatů. Většina výrobců telefonů nabízí jen poměrně omezené updaty, ale ty jsou nutné, protože ve všem jsou bezpečnostní díry – a jakmile je možné zařízení přesvědčit k platební operaci anebo z něj vytahat uživatelská data, je JISTÉ, že na něj někdo útočit bude. 

Vzhledem k ceně mám určité pochybnosti o tom, jak tu věc budou udržovat, protože to není nákladově zadarmo – a vzhledem k limitovaným sériím (největší má mít 50 tisíc kusů) mi to přijde příliš levné. Kdo ví, možná mají nějaký program, jak najedou na milionové série, ale čím víc Rabbitů ve světě bude, tím kritičtější bude i jejich updatování. Tomu utéct nelze. Buď jak buď, pokud vás Rabbit zaujal, můžete si ho předobjednat na stránkách Rabbit.Tech.

A teď přichází základní otázka: Proč si vlastně pořizovat vedle mobilu další krabičku, která bude fungovat jako AI asistent? Pamatujte, Rabbit NENÍ mobil. Je to asistent. Rabbit podle všeho nemůže nahradit mobil, takže pokud žijete v realitě, nebudete chodit jenom s Rabbitem, ale s Rabbitem napárovaným na mobil.

Není jednodušší udělat Rabbita jenom jako aplikaci a nechat ho jet na mobilu? Ostatně hardware Rabbita není nic speciálního, není tam podle všeho žádný custom neuroakcelerátor, nic – jenom poměrně slabý mobilní hardware, který by šlo výrazně vylepšit moderním mobilním hardwarem. Vše, od procesoru po kamery, by mohlo být podstatně lepší, protože za 199 dolarů prostě ani ve snu nemůžete konkurovat moderním špičkovým mobilům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama