AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?
i Zdroj: Rabbit
Mobilní zařízení Článek AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?

AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2024 12:15 4

Seznam kapitol

1. Digimonstrum do kapsy 2. A je v tom králíček! 3. Poslouchá a učí se 4. V mobilu je nebezpečný 5. Artefakt na cestě k AI

Tento rok se objevují nová zařízení – osobní AI asistenti jako Rabbit R1, kteří představují revolučně novou formu zařízení. Zásadní otázkou je, jestli se uchytí a stanou se náhradou mobilních telefonů, anebo zda je mobilní segment pochytí a asimiluje je do sebe.

Reklama

Tamagotchi byla kapesní hračka velikosti vajíčka, ve které žila digitální příšerka. Vy to asi nepamatujete, ale v roce 1996 to byl naprostý trhák. Také to byl jenom takový chvilkový záblesk, po kterém kapesní monstra víceméně zmizela, tedy až do dob, než to Nintendo otočilo a udělala z nich kapesní monstra Pokémon, která byla Tamagotchi naopak. (Proto mi osobně přijde vtipné, jak se nyní objevil Palword, který provedl podobný trik – a myslím, že ho Nintendo bude chtít když už ne zastavit, tak alespoň podojit. Přitom v Nintendu v podstatě jen předestilovali nápad s kapesními monstry, se kterými se v polovině 90. let experimentovalo, jen to zvládli nejlíp.)

Tamagotchi byla taková levná digitální příšerka v baterií napájeném zařízení, kterou jste museli krmit, hrát si s ní a uklízet po ní hovínka, aby to rostlo a vyspělo. Bylo to něco jako opravdové zvířátko, digitální hovínka po tom nesmrděla, ale bylo to otravnější než normální zvířátko, protože to se sice posere, ale většinou na následky toho neumře. 

Tady ta věc se pokadila poprvé, potom podruhé a když to na ni přišlo potřetí, bylo to nemocné a umřelo to. Byl to naprostý terorista, otravovalo to dnem i nocí, bylo to jako komunistické mučení, které jste mohli vidět ve filmu Doznání (1970), prostě vás to nenechalo vyspat. Takže jste si kolem té blbosti buď vypěstovali obsesi a dělali jste to, co ta blbá hračka chtěla – anebo jste k tomu přistoupili jako já, a nakonec jste to nechali umřít, protože Tamagotchi je Tamagotchi, ale rande je rande a sex je sex, takže když jste v tom, tak žádná digitální hovínka uklízet nebudete, i kdyby to digizvířátko mělo chcípnout!

Takže ano, podobně jako já většina světa záhy přišla na to, že Tamagotchi je naprostá volovina. Zbytek nadšenců převážně z řad japonské populace si kupoval nové verze, kde se musel zabývat sexem – nikoliv svým, ale svého digimonstra, takže jste měli digiděti a vaše obsesivní chování se rozšiřovalo nevídaným způsobem, protože když jste tyhle digikraviny chovali, tak jste nechtěli, aby vám to vymřelo. To pro řadu uživatelů totiž znamenalo podobné trauma, jako když vám umřelo zvířátko skutečné.

Zbytek světa rezignoval, přišel na to, že existují i hračky, které vám dovolí žít, chodit do práce a do školy, vyspat se a mít vlastní sex, místo toho, abyste obětovali svůj vlastní život pro digimonstrum – zkrátka že Tamagotchi je něco jako digitální antikoncepce pro Japonce, která k jejich smůle fungovala až příliš dobře. V Japonsku se to prodává dodnes, zatímco u nás ta opičárna fungovala asi tak rok, možná o něco déle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama