3d-analyze-directx9-na-directx7-karte
Hardware Článek 3D-Analyze: DirectX9 na DirectX7 kartě?

3D-Analyze: DirectX9 na DirectX7 kartě? | Kapitola 3

Jahoda Miroslav

Jahoda Miroslav

20. 8. 2003 00:00 43

Seznam kapitol

1. Co je vlastně 3D-Analyze a jak ho stáhnout? 2. První použití 3DA a 3D aplikace s vypnutým renderingem 3. První použití 3DA a 3D aplikace s vypnutým renderingem - pokračování 4. Spuštění aplikací s vyžadovanou HW TnL jednotkou, pixel shadery apod.
5. Další zajímavé možnosti 3DA 6. Výčet všech funkcí 3D-analyze 7. Zhodnocení

Možná jste už o této utilitce slyšeli, možná ji už používáte, ale možná o ní slyšíte poprvé a to by při její užitečnosti byla určitě škoda! V článku se pokusím tak trochu spojit recenzi s návodem, takže i ti z vás, kteří program znají, ale nenaučili se ho ještě používat, zde jistě najdou mnoho zajímavého. Hlavně pro vlastníky karet ze série Voodoo či KYRO je tento program doslova nutností, chtějí-li alespoň spustit moderní hry. Stejně tak i vlastníkům starších GeForce anebo Radeonů bez podpory Pixel Shaderů se bude jistě hodit, ale má i mnoho zajímavých funkcí pro majitele těch nejmodernějších 3D akcelerátorů anebo pro ty, co je hlouběji zajímá dnešní počítačová 3D grafika anebo chtějí ladit a měřit výkon.

Reklama

 

3D aplikace s vypnutým renderingem

3D-Analyze: DirectX9 na DirectX7 kartě?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsme si řekli, vyzkoušíme nejprve volbu vypnutí renderingu, která je druhá odshora v části "Výkon", zatrhněte ji tedy a nyní 3Dmark spusťte (pokud máte něco horšího než DX8 kartu a kartu bez HW TnL a chcete takto změřit i Nature a Pixel Shader test, tak ještě musíte zatrhnout volby v části Hardwarová omezení: emulovat pixel shader, emulovat bump mapping a s kartami bez podpory cube mappingu pak také emulovat cube mapy, Advanced Pixel Shader test se mi na DX7 kartě zatím nepodařilo rozjet, pokud někdo z čtenářů přijde na správné nastavení, nechť mně i ostatním poradí v diskuzi pod článkem).

Spusťte tedy 3Dmark s touto volbou a nechte projet testy, které vás zajímají. Toto jsem testoval na obstarožní sestavě s Celeronem (Tualatin-256) 1.0@1.4GHz a grafickou kartou Herkules 3D Prophet 4500 (KYRO II) a na default nastavení jsem dosáhl poměrně zajímavých výsledků:

3D-Analyze: DirectX9 na DirectX7 kartě?
i Zdroj: PCTuning.cz
3D-Analyze: DirectX9 na DirectX7 kartě?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíte na sestavě, která normálně dělá v tomto benchmarku necelých 3000 bodů jsem dosáhl 12000. Ty z vás, co je určitě nenapadne nic jiného, než zacheatovat a odeslat svůj neuvěřitelně vysoký výsledek z 3Dmarku do databáze na internetu a chlubit se jím, hned zklamu: Zaprvé systém to na futuremark.com (resp. dříve madonion.com) bez problému pozná a nechá vás sice výsledek zařadit do své databáze, ale nemůžete jej publikovat. A zadruhé, i kdybyste mohli publikovat, tak místo názvu grafické karty či platformy máte uveden 3Danalyze, takže je vše jasné.

Výsledky jsou mnohem zajímavější z jiného hlediska. Jak jsem se již slovy autora zmínil, vidíte z nich, co by zvládl ještě váš procesor, kdyby nebyl limitován grafickou kartou a sběrnicí AGP. Jinými slovy a s trochou nadsázky, já můžu říct, že když si koupím k mému Celeronu 1.4Ghz tak výkonnou grafickou kartu (pomineme-li rychlost AGP sběrnice), že bude stačit bez prodlevy zpracovávat všechna dodávaná data, mohu po takovém upgradu dosahovat výše uvedené skóre, tedy asi 12000 bodů. Potřebuju-li více bodů (ve hře pak více fps), musel bych už koupit nový procesor, připadně základní desku anebo paměti. Z výsledků je také dobře patrné, že Dragothic je nejméně závislý na výkonu procesoru, tím pádem nejvhodnější pro porovnávání grafických karet.

Upozornění: Pokud 3Dmark či obecně jiná aplikace nejeví známky toho, že jsme použili 3DA (což je u 3Dmarku2001 vidět hned na úvodní obrazovce, musí tam v Display a CPU settings být jako grafická karta uvedeno 3Danalyze 2.1) zatrhněte volbu nacházející se v okně 3DA v levém dolním rohu - "vynutit úpravu dll". Tato volba je určena pouze pro Direct3D aplikace. Autor sice uvádí, že jediné dvě aplikace, o kterých ví, že to vyžadovaly je Warcraft III a D3D mód Serious Sama 2, ale třeba já mám ověřeno, že i pro 3Dmark2001 tuto volbu potřebuji. Volba však zazálohuje všechny DLL a EXE soubory v adresáři (3DA_BACKUP) a pak je modifikuje, jsou opět obnoveny po ukončení 3DA nebo při dalším spuštění!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama