Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod | Kapitola 6

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

3. 10. 2023 16:01 5

Seznam kapitol

1. Představení 2. SteelSeries ALIAS PRO: Obsah balení, konstrukce 3. SteelSeries ALIAS: Obsah balení, konstrukce 4. Zvukové ukázky
5. Porovnání s HyperX Solocast 6. Software 7. Verdikt

Ačkoliv se SteelSeries vydal do doposud neprobádaného teritoria, nové mikrofony řady ALIAS lze prohlásit za vydařené. Díky velkému snímači zvládnou dobře zachytit i detaily a nedostatky hardwaru pomáhá zahladit software. Cenou se zrovna nepodbízí, ale zejména levnější model je pro nahrávání stále ještě solidní volbou.

Reklama

Doby, kdy jste jakoukoliv herní periferii připojili k počítači, čímž končil veškerý proces jejího nastavení a úprav, je už samozřejmě ta tam. SteelSeries se tím, že po vás požaduje instalaci programu GG, vlastně vůbec netají – v případě PRO modelu je jeho instalací dokonce podmíněna funkčnost portu Line Out.

Instalátor má tučných 312 MB a našinec se samozřejmě musí smířit i s tím, že se s GG bohužel nedomluví v mateřštině. Program sice jde používat i bez účtu, jenže bez registrace se z nějakého mně neznámého důvodu nedostanete k několika modulům, mezi nimiž se bohužel nachází i pro audiotechniku klíčový Sonar. 

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz

Ke cti tak SteelSeries slouží alespoň to, že z vás mimo e-mailu a hesla neloudí žádné další údaje. Po registraci vám GG nabídne pětici hlavních modulů:

  • Sonar – nastavení zvuku
  • Moments – automatické zaznamenání herních momentů
  • 3D Aim Trainer – tréninkový modul pro střelbu v různých videohrách
  • Engine – nastavení samotného hardwaru a RGB
  • Giveaways – časově a kusově omezené dárky v podobě skinů a dalšího dodatečného herního obsahu

Obzvláště 3D Aim Trainer, pomáhající s tréninkem míření ve Fortnitu, Valorantu nebo třeba PUBG, je zajímavým kusem softwaru, který ale v balíku souvisejícím s mikrofony úplně nečekáte. 

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz

Sluší se také podotknout, že celý SteelSeries GG nejen že funguje s hardwarem od jiných výrobců, ale jeho Sonar umí spolupracovat i s jakýmkoliv softwarem podporujícím USB audio – tedy včetně OBS, XSplitu a dalších obvyklých podezřelých.

Právě v Sonaru s mikrofony přirozeně strávíte nejvíce času. K dispozici je kupříkladu mixer s možností separace audia ze hry, chatu, médií, AUX i mikrofonu – ve streamerském módu pak i s routingem do různých kanálů, se kterými se dá dále pracovat. 

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: SteelSeries

Každá z položek obsahuje vlastní ladění s rychlými presety – např. u výstupu nechybí ani hromada přednastavených profilů pro různé herní tituly, včetně těch singleplayerových. Přímo v nastavovacím okně si navíc můžete kdykoliv spustit smyčku testovacího zvuku, který vám pomůže s případným ručním doladěním.

Pokročilým desetipásmovým ekvalizérem disponuje i záložka mikrofonu, mimo frekvenci a gain si pak netradičně můžete hrát i s Q faktorem. I vlastní hlasovou ukázku můžete s aplikovanými filtry a ekvalizérem poslouchat v reálném čase – je radost vidět výsledek toho, když někdo při návrhu softwaru opravdu prakticky přemýšlí. 

Mimo ekvalizéru se v menu mikrofonu setkáte také s funkcemi:

  • Clearcast AI Noise Cancellation – odstranění šumu na pozadí pomocí umělé inteligence
  • Noise Reduction – redukce statického šumu spojeného s rázy i pozadím
  • Noise Gate – automatické nebo manuální potlačení zvuků tišších než stanovená hranice
  • Compressor – vyrovnávání hlasitosti

Praktický přínos ekvalizéru i doplňkových funkcí je možné slyšet ve zvukových ukázkách, takže jen ve zkratce. Samotný ekvalizér funguje skvěle a dovede zvuk přesně tam, kde jej chcete mít. AI Noise Cancellation funguje také velmi dobře a ve spojení se znatelným šumem obou ALIAS zařízení je prakticky nutností – nesmíte se ovšem nechat unést a napálit posuvník příliš vysoko. V takovém případě AI odsekává začátky a konce slov, což je patrné zejména v hlučnějším prostředí.

Noise Reduction sice funguje relativně obstojně, ale nesmíte od něj čekat vyložené zázraky. Reálný přínos Noise Gate je diskutabilní, mikrofony ALIAS totiž díky své konstrukci nejsou tolik citlivé na snímání pazvuků z okolí, zejména pak zezadu. Kompresor pak funguje velmi dobře – kéž by tuto funkci používalo více streamerů, obzvláště tendenční křiklouni.

Několikrát pravděpodobně navštívíte i modul GG Engine, který vám sice umožní nastavit některé základní funkce (sidetone, v případě PRO modelu i programovatelná tlačítka), primárně však slouží ke konfiguraci RGB. Nabídky jsou poměrně logické a intuitivní, odlišné barevné sekvence navíc můžete párovat k různým programům a herním titulům. Aneb co víc si přát?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama