Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod | Kapitola 4

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

3. 10. 2023 16:01 5

Seznam kapitol

1. Představení 2. SteelSeries ALIAS PRO: Obsah balení, konstrukce 3. SteelSeries ALIAS: Obsah balení, konstrukce 4. Zvukové ukázky
5. Porovnání s HyperX Solocast 6. Software 7. Verdikt

Ačkoliv se SteelSeries vydal do doposud neprobádaného teritoria, nové mikrofony řady ALIAS lze prohlásit za vydařené. Díky velkému snímači zvládnou dobře zachytit i detaily a nedostatky hardwaru pomáhá zahladit software. Cenou se zrovna nepodbízí, ale zejména levnější model je pro nahrávání stále ještě solidní volbou.

Reklama

Zvukové ukázky, porovnání s HyperX SoloCast

Pryč ale od teorie, pojďme si předvést praxi. Oba testované mikrofony jsme vyzkoušeli v několika různých scénářích, a to jak v defaultním stavu, tak se zapnutými funkcemi doprovodného softwaru, o kterém bude řeč v další kapitole. Testovací PC disponuje pouze integrovanou zvukovou kartou a nachází se v místnosti velké zhruba 20 m2. Místnost je relativně prázdná a bez jakýchkoliv akustických úprav – ve streamerském doupěti s dedikovanou zvukovou kartou a akustickými panely se tedy samozřejmě dočkáte lepších výsledků. Stejně tak si mikrofony můžete připevnit na rameno a blíže ústům, což opět zajistí kvalitnější zvuk. K porovnání jsem měl k dispozici pouze levnější, leč velmi povedený HyperX SoloCast.

V testech si vyzkoušíme zvuk přímo „z krabice“, přednastavení ekvalizéru a další doprovodné funkce softwaru SteelSeries GG, resp. jeho zvukového modulu Sonar. Funkce ClearCast Noise Cancellation a další nástroje k redukci hluku na pozadí jsme vyzkoušeli v poněkud extrémní kombinaci s hlasitým stojanovým ventilátorem a „bušením“ do klávesnice, doporučuji tedy trochu ztišit sluchátka či reproduktory. U obou modelů jsme vyzkoušeli i maximální gain a ovlivnění výsledné zvukové kvality.

SteelSeries ALIAS PRO

Zvukový test, ekvalizér

SteelSeries Alias Pro – Ekvalizéry

ClearCast Noise Cancellation

SteelSeries Alias PRO – Clearcast AI Noise Cancellation 2

Další funkce doprovodného softwaru

SteelSeries Alias PRO – Sonar – Další Funkce

Poznámka: U položky Noise Gate je vypadávání zvuku vlastností, nikoliv chybou.

Gain test

SteelSeries Alias PRO – Gain Test

Vnímání zvuku je samozřejmě velmi subjektivním oborem. Jak ovšem dokazuje test s ekvalizérem, s dostatečně pokročilými nástroji, které SteelSeries k mikrofonu dodává, jej můžete nejen mírně doladit, ale vlastně i kompletně změnit k obrazu svému. Důležitou zprávou je, že kvalitou záznamu mikrofon nijak nezaostává za konkurencí v podobě HyperX ProCast. Menší radost však budete mít z všudypřítomného šumu, který dojem z výsledných nahrávek dost podstatně sráží. K jeho regulaci na minimum je nutná buď funkce ClearCast Noise Cancellation, nebo nastavení redukce šumu v jakémkoliv vámi preferovaném softwaru.

Pochvalu si ALIAS PRO zaslouží za citlivost snímače i maximální hlasitost. Se zvýšeným gainem samozřejmě přichází i „bonus“ v podobě zvýšeného šumu, s tím si ovšem opět bez problémů poradí jakákoliv vámi preferovaná redukce. Navíc pokud u streamování nešeptáte do mikrofonu ze dvou metrů, neexistuje žádný významný důvod gain vyhánět výše než na 50 %.

SteelSeries ALIAS

Zvukový test, ekvalizér

SteelSeries Alias – Ekvalizéry

ClearCast Noise Cancellation

SteelSeries Alias – Clearcast AI Noise Cancellation

Další funkce doprovodného softwaru

SteelSeries Alias – Sonar - Další Funkce

Poznámka: U položky Noise Gate je vypadávání zvuku vlastností, nikoliv chybou.

Gain test

SteelSeries Alias – Gain Test

Zvuk levnějšího mikrofonu řady ALIAS je příjemným překvapením, oproti modelu PRO zachycuje trochu méně výšek, což se dá dle preferencí brát jako výhoda i nevýhoda. Nejde ale samozřejmě opět o nic, co by nezvládl doladit ekvalizér.

I nižší model se potýká se slušnou dávkou šumu, se kterým si ovšem opět účinně poradí jakákoliv redukce. Jde jednoznačně vidět, nebo resp. spíše slyšet, že oba modely používají stejný snímač. Reálné výhody PRO verze tedy tkví spíše v samotné koncepci celého setu než v kvalitě záznamu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama