Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod | Kapitola 3

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

3. 10. 2023 16:01 5

Seznam kapitol

1. Představení 2. SteelSeries ALIAS PRO: Obsah balení, konstrukce 3. SteelSeries ALIAS: Obsah balení, konstrukce 4. Zvukové ukázky
5. Porovnání s HyperX Solocast 6. Software 7. Verdikt

Ačkoliv se SteelSeries vydal do doposud neprobádaného teritoria, nové mikrofony řady ALIAS lze prohlásit za vydařené. Díky velkému snímači zvládnou dobře zachytit i detaily a nedostatky hardwaru pomáhá zahladit software. Cenou se zrovna nepodbízí, ale zejména levnější model je pro nahrávání stále ještě solidní volbou.

Reklama

SteelSeries ALIAS

Méně náročné hráče a streamery tedy určitě více zaujme standardnější SteelSeries ALIAS, jehož ovládací a svítící centrum se nachází… Ano, přímo na mikrofonu. S touto změnou souvisí i mírně vyšší hmotnost – při letmém porovnání v ruce není rozdíl oproti PRO modelu znatelný, digitální displej váhy se ale i přesto zastavil na hranici 766 gramů, tedy o více než 50 gramů výše.

Samotné balení je nepřekvapivě skromnější, mimo mikrofonu s totožným stojanem jako v případě PRO modelu v něm najdete jen:

  • USB-C – USB-A kabel (délka 2 metry)
  • Kovový adaptér pro připevnění na rameno
  • Stručnou uživatelskou příručku

 

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz

Výčet to tedy není nijak velký, ale připojení k (tentokrát už „jen“ jednomu) počítači zde probíhá tradičně standardním kabelem USB, tedy bez externího napájení a dalších modulů – nutnost použití dalšího příslušenství tak přirozeně odpadá. Základní design i velikost jsou stejné jako u dražšího modelu, změny se tedy odehrály jen na přední a zadní straně.

Vepředu narušuje jednolitou látkovou plochu menší plastový modul s dotykovým mute tlačítkem, logem výrobce a otočným voličem hlasitosti sluchátek. Plocha tlačítka pro ztišení je sice mírně vybraná, nedisponuje však žádným podsvícením – nahmatat jej v potenciálně tmavé místnosti tedy není úplně jednoduché. Jelikož senzor přirozeně nemá žádný chod, jeho (de)aktivaci nedoprovází žádný nelibý ráz, což vaše publikum určitě ocení. Volič hlasitosti je dostatečně veliký a disponuje poměrně lehkým chodem, jeho funkce však, na rozdíl od PRO modelu, nejde žádným způsobem nastavit.

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyloženě nadšený jsem byl z indikace aktivity a neaktivity, kterou výrobce vyřešil ukrytím čtrnácti jednoduchých diod pod látkový povrch mikrofonu. V aktivním stavu dochází k indikaci hlasitosti vstupu – tři diody jsou zelené, čtvrtá žlutá a poslední červená. Logika je stejná jako u modelu PRO, žlutá a červená barva tedy naznačují, že byste měli snížit gain. Funkci Mute pak indikuje velký červený kříž. 

Řešení je to nejen na pohled líbivé a čisté, ale i velmi názorné a skvěle periferně viditelné. S barvami si navíc můžete dále hrát, ostatně stejně jako s malým RGB kruhem na spodní části mikrofonu. Jeho možnosti nastavení jsou stejně široké jako v případě PRO modelu, a to včetně důležité položky „Off“.

Na zadní straně naleznete otočný volič gainu, USB-C konektor a sluchátkový port. Volič je velmi malý a umístěný jen 1.5 centimetru nad uchycením stojanu, jeho ovládání je tedy poměrně krkolomné. Kabely musíte stejně jako u dražšího „bratříčka“ prostrčit úzkým vybráním ve stojanu. Audio ani USB kabel sice nejsou tak tlusté jako XLR kabel u PRO verze – pokud ovšem často přepojujete sluchátka, mohlo by vás toto řešení začít štvát.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama